Monimuoto-opinnoissa yhdistyvät erilaiset opetusmuodot ja elämäntilanteiden huomioiminen 

Piirroshahmo, joka istuu lattialla kannettava tietokone sylissään hymyillen.

Humakissa on kevään 2023 yhteishaun hakukohteissa kolmenlaisia AMK-tutkintojen toteutusmuotoja; monimuoto-, verkko- ja päivätoteutus. Monimuotototeutus on välimuoto verkko- ja päiväopinnoista. Verkko-opinnot taas ovat käytännössä suoritettavissa mistä tahansa päin maailmaa. Päiväopinnot vuorostaan sisältävät runsaasti lähiopetusta kampuksella.

Aiemmin päiväopinnoiksi kutsut opinnot ovat suurelta osin nykyään monimuotototeutuksia. Monimuoto-opinnoissa on kampuksella tapahtuvaa viikoittaista tai kuukausittain toteutettua lähiopetusta erikseen mainittuina ajankohtina sekä verkko-opintoja, itsenäistä työskentelyä ja pari- ja ryhmätöitä. Ammattikorkeakoulussa itsenäinenkään opiskelu ei tarkoita kuitenkaan yksinäistä opiskelua.

Hakukelpoisuuden Humakin monimuoto-, verkko- ja päiväopintoihin saa yleisellä hakukelpoisuudella AMK-tutkintoihin. Monimuoto-opiskelu on siis opiskelutapa, eikä tarkoita esimerkiksi aiemmin miellettyä aikuiskoulutusta tai muuntokoulutusta, joihin liittyi alan aiempia opintoja tai alan työkokemusta. Ylempi AMK-tutkinnoissa on erikseen määritelty hakukohdekohtainen pohjakoulutusvaatimus ja työkokemusedellytys.

Yleinen hakukelpoisuus AMK-opintoihin (linkki ulkopuolisille sivuille)

Opetusmuodosta riippumatta opinnot ovat päätoimisia ja sisältävät erilaisia työskentelytapoja

Kuten työelämässä, myös opiskelu tarjoaa mahdollisuuden monipuoliseen ja osin myös asuinpaikasta riippumattomaan työskentelyyn. Opintojen aikana valmentaudutaan ja totutellaan erilaisiin työskentelytapoihin- ja ympäristöihin, yksilö- ja tiimityöskentelyyn, verkkotapaamisiin ja kontaktiopetukseen. Monipuolisia työskentelytapoja ja monikanavaista viestintäosaamista tarvitaan yleensä myös työelämässä.

Kaikissa toteutusmuodoissa (monimuoto, verkko, päivätoteutus) on sama työmäärä, koska niissä on käytössä sama opetussuunnitelmaa. Opintojen suoritusaikaan vaikuttavat kuitenkin osaltaan opiskelijan aiemmassa koulutuksessa, työssä, toimialan luottamustehtävissä, vapaa-ajan toiminnassa tai arkioppien hankittu aiempi osaaminen (AHOT). Tutkintoon johtavat opinnot ovat päätoimista opiskelua ja oikeuttavat suoritusmuodosta riippumatta opintotukeen.

Monimuoto-opinnot luovat opintoihin joustavuutta ja huomioivat eri elämäntilanteita

Monimuoto-opinnot tarkoittavat Humakissa monenlaisten oppimisympäristöjen ja opiskelutapojen yhdistelmää. Lähiopetusta opinnoissa on yleensä 1-2 päivää viikossa tai kuukausittain järjestettäviä lähiopetusjaksoja. Opintojen edetessä lähiopetuksen määrä voi olla tätä pienempi.

Opiskelijalla on opiskelumuodostaan riippumatta saatavillaan lehtoreiden ja opiskelukavereidensa tuki sekä itsenäisesti suoritettavien tehtävien lisäksi myös aikaan tai paikkaan sidottuja kokoontumisia. Opintoihin linkittyvät myös harjoittelut, mahdollisuus hanketyöhön ja opinnollistettu yhteys työelämään sekä mahdollisuus kansainvälisiin oppimisympäristöihin.

Monimuoto-opiskelu edellyttää sitoutumista päätoimiseen opiskeluun ja osallistumista lähiopetukseen. Monimuoto-opintoja suoritetaan paljon päiväaikaan ja opinnoissa on aikaan sidottua opetusta. Opiskelu ei kuitenkaan pääsääntöisesti vaadi pysyvää muuttamista opiskelupaikkakunnalle.

Miten monimuoto-opinnot toteutuvat opiskelijan näkökulmasta?

Yhteisöpedagogitutkinnon (AMK) opiskelu sisältää sekä aikaan ja paikkaan sidottua lähiopetusta kampuksella ja/tai verkossa. Lähiopetusta opinnoissa on yleensä 1-2 päivää viikossa. Opintojen edetessä lähiopetuksen määrä voi olla tätä pienempi. Opintoja tehdään myös itsenäisesti ja/tai pari- ja ryhmätöinä. Opintoihin kuuluu neljä harjoittelujaksoa, joiden aikana opinnot toteutuvat pääsääntöisesti työelämässä ja itsenäisenä työskentelynä.

Kulttuurituottajan (AMK) monimuototutkinnossa on aikaan sidottua opetusta noin 15 päivänä kuukaudesta. Opintojen suorittaminen edellyttää matkustamista kampuksille noin 3–5 päivää kuukaudessa. Opinnoissa vuorottelevat ohjattu lähiopetus ja itsenäinen työskentely. Opiskelu on päätoimista, mutta työn ja opiskelun yhteensovittaminen on mahdollista.

Tulkki (AMK), Tulkkaus ja kommunikaatio-ohjauksen (Kuopion hakukohde) opinnoissa opiskelijat kokoontuvat Kuopion kampukselle pakollisiin lähiopetuspäiviin kerran kuukaudessa kolmeksi päiväksi. Päivät ilmoitetaan kevään 2023 aikana Opintopolussa. Tämän lisäksi opiskelua rytmittävät kaksi webinaariviikkoa ja yksi itsenäisen työn viikko. Webinaariviikoilla pidetään kaikki aikaan ja paikkaan sidotut verkko-opetukset. Opetus järjestetään (klo 8.30–16 välillä) sekä kampus- että webinaariviikkoina.

Opiskelussa on aina ryhmän ja valmennuksen tuki

Opintoja suoritetaan turvallisissa ja ohjatuissa oppimisympäristöissä. Monimuotoinen opiskelu tarkoittaa käytännössä monipuolista ja eri elämäntilanteet huomioivia opintoja.

Suoritustavasta (verkko-opinnot, monimuoto- ja päivätoteutus) riippumatta opiskelija suorittaa opintojaan liitoksissa opiskeluryhmäänsä, mutta opiskelija pystyy suorittamaan opintojaan pitkälti myös omalta asumispaikkakunnaltaan tai jopa ulkomailta käsin. Opiskelija ei ole yksin opintojensa kanssa, mutta opiskelijaryhmien ja lehtorien tuen lisäksi opiskelija oppii opintojen edetessä myös itseohjautuvuuteen ja vastuullisuuteen.

Opintoihin on määritelty lukujärjestykset ja vuosikurssien vastaavat HOPS-valmentajat. Tapaamisia on lukujärjestyksessä määritellyin ajoin kampuksella, verkkoympäristöissä, tutustumispaikoissa ja/tai vaikkapa kaupungin kahvilassa. Webinaareja saatetaan usein myös tallentaa katsottavaksi jälkikäteen.

Päivätoteutuksia ja verkkotutkintoja tarjolla monimuotoryhmien ohella

Humakissa oli vielä viime vuonna yhteishaun tarjonnassa lukuisia niin sanottuja päivätoteutuksia. Keväällä 2023 useimpien hakukohteittemme opetusmuotona on monimuotototeutus. Päivätoteutus on käytössä enää tulkki (AMK), viittomakielen tulkkaus -tutkinnossa sekä yhteisöpedagogi (AMK), seikkailukasvatus eli Community Educator, Adventure and Outdoor Education -tutkinnossa.

Verkkotutkintoja on haussa mukana kaikissa muissa paitsi tulkki (AMK), viittomakielen tulkkaus sekä tulkki (AMK), tulkkaus ja kommunikaatio-ohjaus -tutkinnoissa.

Monimuoto-opintojen muutos on tehty niin opiskelijapalautteen perusteella kuin opintojen toteutustapojen kuvaamiseksi vastaamaan syksyllä 2023 voimaan tulevia opetussuunnitelmia.

Tutustu Humakin hakukohteisiin ja toteutustapoihin sähköisessä Hakijan oppaassa.

Monimuotoinenkin opiskelu sisältää aikatauluja ja lukujärjestyksen

Monimuoto-opinnoissa opetus koostuu kampuksella järjestettävästä lähiopetuksesta, reaaliaikaisista webinaareista sekä itsenäisestä työskentelystä. Kuten muissakin toteutustavoissa, myös monimuoto-opintoihin kuuluu ryhmä- ja projektitöitä, harjoittelujaksoja sekä mahdollisuus kansainvälisiin oppimisympäristöihin. Lehtoreiden ja opiskelukaverien tuki on kiinteä osa monimuoto-opiskelua.

Opintoja voi suorittaa mistä päin Suomea tahansa. Lähiopetus järjestetään intensiivijaksoina, jolloin eri puolilla maata asuvat opiskelijat kokoontuvat lähiopetukseen kampukselle. Webinaarit keskittyvät kuukaudessa tietyille webinaariviikoille. Webinaarien ja lähiopetusten välissä opiskelu koostuu itsenäisistä yksilö- ja ryhmätehtävistä. Opintojen edetessä aikaan sidotun verkko-opetuksen määrä vähenee.

Opiskelu eroaa päiväopinnoista siinä, että monimuoto-opinnot sisältävät runsaammin aikaan ja paikkaan sitomatonta verkko-opiskelua kuin päivätoteutus. Opiskelu on päätoimista ja siihen sisältyy myös pakollista läsnäoloa, mutta työn ja opiskelun yhteensovittaminen on helpompaa kuin päiväopinnoissa. 

Digitaaliset valintakokeet
Kuvistuskuva: Digitaaliset oppimisympäristöt ovat arkea niin verkko-opinnoissa, monimuotototeutuksessa, mutta myös päiväopinnoissa.

“Opintojen ja työnteon yhdistäminen ei ole välttämätöntä, mutta osa yhdistää osa-aikaisen työn ja opinnot. Työnteko opintojen ohella vaatii hyvää itsensä ohjaamista ja ajanhallintaa. Opinnot ja työpaikka voivat hyvällä suunnittelulla tukea toisiaan ja työpaikkaa voi hyödyntää opintojen etenemisessä.” kertoo tulkkaus ja kielellinen saavutettavuus -koulutuksen lehtori Sirpa Lyytinen Kuopiosta. 


Teksti: Humakin viestintä ja hakijapalvelut, Marika Stam, Niina Naumanen ja Anna-Maria Lintunen.
Kuvat: pixabay.com ja Humak viestintä.

Lue myös aiemmin julkaistuja uutisia eri AMK-tutkintojen toteutusmuotojen suorittamisesta:

Puhevammaisten tulkki on ymmärrettävän kielen viestinvälittäjä – monimuoto-opinnot suoritettavissa pääosin etänä

Vilma Hakalan silmissä siintää viittomakielen tulkin ura – innokasta opiskelua Helsingin kampuksella

Verkko-opinnot sopivat liikkeessä olevalle opiskelijalle

2023-03-21 13:14:42