Avoimen ammattikorkeakoulun opinnot Humakissa
Avoimessa ammattikorkeakoulussa voit opiskella Humanistisen ammattikorkeakoulun AMK-tutkintoihin sisältyviä opintojaksoja iästä ja pohjakoulutuksesta riippumatta. Opinnot avoimessa AMK:ssa kehittävät ammattitaitoa ja ovat hyödyllisiä, mikäli aiot hakeutua Humakin tutkinto-opiskelijaksi. Tutustu ajankohtaiseen opetustarjontaan verkkokaupassamme.
Opintojen suorittaminen
Humakin avoimen AMK:n opinnot koostuvat pääosin 5 – 10 opintopisteen laajuisista opintojaksoista. Lisäksi verkkokaupasta löytyy osaamiskokonaisuuksia, joiden laajuus vaihtelee. Tutustu osaamiskokonaisuuksiin tarkemmin tästä.
Avoimessa AMK:ssa voit opiskella verkossa, mikä antaa mahdollisuuden suunnitella omaa ajankäyttöä joustavasti. Osa verkko-opinnoista tehdään itsenäisesti, osa sisältää vuorovaikutteisia webinaareja, ryhmätyöskentelyä ja oppimistehtäviä. Osa opinnoista sisältää myös kampuksilla tai aidoissa oppimisympäristöissä tapahtuvaa opiskelua. Mikäli opintojakso sisältää aikaan sidottuja tapaamisia verkossa tai kampuksella tai opiskelijalta edellytetään aikaisempaa osaamista, on siitä kerrottu verkkokaupassa opintojaksokuvauksissa. Esimerkiksi yhteisöpedagogin koulutuksessa opiskelu tapahtuu lähes kokonaan verkossa, kun taas yhteisöpedagogin Työyhteisön kehittäjä -koulutuksessa pääosa opintojaksoista sisältää lähiopetuspäiviä.
Humakin verkko-opinnot toteutetaan Hoodle -verkko-oppimisympäristössä, jonne saat tunnukset ilmoittauduttuasi opintoihin verkkokaupassa. Lisäksi Humakin avoimen AMK:n opiskelijana saat käyttöösi samat järjestelmäpalvelut kuin tutkinto-opiskelijamme, kuten sähköpostin, Microsoftin Office 365 -palvelut ja tunnukset oppilaitosjärjestelmä Peppiin.
Avoimen AMK:n opinto-oikeusaika määrittyy niiden opintojen perusteella, joihin ilmoittaudut. Opinto-oikeusaika on voimassa maksimissaan sen lukuvuoden loppuun (31.7. saakka), jolloin ilmoittautuminen tehdään ellei opintojen yhteydessä toisin mainita. Opintojaksot tulee kuitenkin suorittaa niille merkittyjen toteutusaikojen puitteissa, vaikka opinto-oikeusaika olisikin voimassa pidempään. Mietithän tarkkaan, minkä verran opintoja sinun on realistisesti mahdollista suorittaa yhden lukukauden tai -vuoden aikana. Älä ilmoittaudu turhaan opintojaksoille, joita et aio suorittaa, sillä saatat viedä paikan joltain toiselta. Muistathan perua osallistumisesi viipymättä, jos et suoritakaan opintojaksoa. Jos haluat jatkaa kesken jääneiden opintojen suorittamista seuraavan lukukauden tai -vuoden puolella, se on mahdollista, mikäli opinnot ovat edelleen avoimen AMK:n tarjonnassa. Tällöin sinun tulee ilmoittautua ja maksaa opinnot uudelleen.
Mitä verkko-opiskelu edellyttää?
Verkko-opinnot edellyttävät, että opiskelijan käytössä on työskentelyyn soveltuvat laitteet. Hoodle -oppimisympäristö toimii mobiilisti, mutta koska verkko-opinnoissa tuotetaan paljon tekstiä ja muuta materiaalia, kannettavan tietokoneen käyttö on opiskelun edellytyksenä (tai mahdolliset lisälaitteet kirjoitustyön helpottamiseksi mobiililaitteella, esim. lisänäppäimistö). Verkko-opinnot saattavat sisältää myös verkkotapaamisia eli webinaareja, joihin osallistumista korvakuulokkeet ja mikrofoni helpottavat.
Verkko-opinnot vaativat opiskelijalta itseohjautuvuutta ja kykyä aikatauluttaa oma opiskelunsa. Tässä opiskelijaa avustavat Humakin avoimen AMK:n opintojen ohjaajat, joiden avulla kukin opiskelija pystyy rakentamaan itselleen sopivan ja parhaimman opiskeluaikataulun ja -tavan.
Mitä, jos en pääse osallistumaan webinaariin?
Verkkototeutuksiin mahdollisesti sisältyvät webinaarit tallennetaan pääosin. Webinaarit, jotka on tyypiltään “luentomaisempia”, mutta kuitenkin vuorovaikutteisia, ovat tallennettavissa. Sen sijaan webinaarit, joissa tapahtuu paljon ryhmätyöskentelyä, eivät ole tallennettavissa. Webinaareihin osallistuminen ei ole pakollista, mutta toki suotavaa, sillä niistä on apua itse opiskelussa. Tallenteet voi katsoa itselle sopivana aikana.
Opintojen ohjaus
Humakin avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijoille on tarjolla opintojaksojen sisällä tapahtuvan valmennuksen lisäksi ohjausta opintojen yleisestä suorittamisesta. Lisäksi väyläopintoihin (60 op) ilmoittautuneille tarjotaan mahdollisuutta henkilökohtaiseen ohjaukseen opintojen suunnittelemiseksi. Avoimen AMK:n opiskelijoiden huoneentaulusta näet, millaista ohjausta ja valmennuta avoimen AMK:n opiskelijat saavat opintojensa aikana Humakissa.
Koulutuskohtaiset väyläohjaajat:
- Kulttuurituotanto AMK: koulutussuunnittelija Johanna Henriksson, johanna.henriksson@humak.fi, p. 0400 349 277
- Kulttuurituotanto YAMK: yliopettaja Pekka Vartiainen, pekka.vartiainen@humak.fi, p. 0400 349 234
- Tulkkaus (viittomakielen tulkkaus, Helsinki): lehtori Hanna Putkonen-Kankaanpää, hanna.putkonen-kankaanpaa@humak.fi, p. 050 411 9594
- Tulkkaus (puhevammaisten tulkkaus ja kommunikaatio-ohjaus, Kuopio): lehtori Sirpa Lyytinen, sirpa.lyytinen@humak.fi, p. 0400 349 327
- Yhteisöpedagogi: lehtori Minna Rajalin, minna.rajalin@humak.fi, p. 0400 349 356
- Yhteisöpedagogi, Työyhteisön kehittäjä (TYKE): lehtori Juha Niiranen, juha.niiranen@humak.fi, p. 0400 349 256
- Yhteisöpedagogi YAMK: yliopettaja Pia Lundbom, pia.lundbom@humak.fi, p. 0400 349 203
Yleinen opintoneuvonta
Ilmoittautumiseen, todistuksiin (esim. TE-toimisto, opintorekisteriote), käyttäjäoikeuksiin ja maksuihin liittyvissä asioissa voit olla yhteydessä avoimen AMK:n opiskelijahallintoon:
avoinamk@humak.fi
p. 0400 349 319
p. 0400 349 266
puhelinpalveluajat: ma-pe klo 9-11 ja 13-15
Voit tilata opintorekisteriotteen avoimen AMKn suorituksistasi myös täyttämällä tilauslomakkeen.
Voit todentaa suorittamasi opinnot myös Koski-palvelusta. Voit tehdä Koskessa jakolinkin haluamistasi opinnoista ja välittää sen haluamallesi taholle esimerkiksi työtä tai opiskelupaikkaa hakiessasi.
Vakuutukset
Humakin avoimen AMK:n opiskelijat kuuluvat opiskelijatapaturmavakuutuksen piiriin, silloin kun tapaturma on sattunut opiskelulle ominaisissa olosuhteissa opiskelijan osallistuessa opetussuunnitelman tai tutkinnon perusteiden mukaiseen työhön rinnastettavaan käytännön opetukseen, työssä oppimisjaksoon tai työharjoitteluun opetuksen järjestäjän tai oppilaitoksen ylläpitäjän osoittamassa paikassa.
Koska lakisääteisen turvan piiri on suppea, vakuutusyhtiö suosittaa opiskelijoille myös henkilökohtaisia tapaturmavakuutuksia.
Opintojen rahoitus ja opiskelijaetuudet
Avoimessa ammattikorkeakoulussa opiskelusta ei voi saada Kelan opintotukea. Tämä koskee niin 60 op väyläopiskelijoita kuin yksittäisten opintojaksojen tai osaamiskokonaisuuksien suorittajia. Voit kuitenkin saada opintotukea avoimen opintoihin, jos sinulla on tutkinnon suoritusoikeus korkeakoulussa ja opinnot kuuluvat tutkintoosi.
Työttömillä on mahdollisuus suorittaa opintoja menettämättä työttömyyskorvausta. Muista kuitenkin sopia opinnoista etukäteen TE-toimiston kanssa. Lisätietoja opiskelusta työttömyysetuudella löydät osoitteista
- Työttömyysetuudella tuettu omaehtoinen opiskelu (vähintään 25-vuotiaille)
- Lyhytkestoinen opiskelu työttömyysetuudella
- Opinnot ja työttömyysetuus
Työssäkäyvänä voit olla oikeutettu aikuiskoulutustukeen tai jäädä vuorotteluvapaalle ja saada vuorottelukorvausta.
Avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijat eivät ole oikeutettuja opiskelija-alennuksiin eivätkä opiskelijakorttiin. Avoimen AMK:n opiskelija voi liittyä opiskelijakunta HUMAKOn jäseneksi ja saada jäsenetuina lukuisia opiskelija-alennuksia. Lue lisää HUMAKOn verkkosivuilta.