Museot ovat tarjonneet kulttuurielämyksiä poikkeusaikanakin

Koronan vuoksi kulttuurin kulutus on jäänyt monelta suomalaiselta vuonna 2020 normaalia vähäisemmäksi. Tilanne on harmillinen niin kulttuuripalveluiden tarjoajien kuin asiakkaidenkin näkökulmasta. Museorintamalta kuuluu kuitenkin positiivisia uutisia: ne ovat rikkoneet tänä vuonna kävijäennätyksiään.  

Humakin kulttuurituottajaopiskelijoille museot ovat tulleet tutuiksi myös harjoittelupaikkoina.  Vaihtoehtoja on runsaasti, sillä Suomessa on 150 ammatillisesti hoidettua ja lisäksi lähes tuhat vapaaehtoisvoimin ylläpidettyä paikallismuseota. Ammatillisesti hoidetut vastaavat yli 300 museokohteesta. (Opetus- ja kulttuuriministeriö 2020.)  

Kävijäennusteet osuivat oikeaan 

Suomen museoliitto tilasi YouGov Finlandilta toukokuussa 2020 toteutetun kyselyn (N=1001) suomalaisten museovierailuaikeista kesänä 2020 aikana. Kyselyyn vastanneista joka toinen aikuinen oli käynyt museossa kesän 2019 aikana. Vastausten perusteella 26 prosenttia suomalaisista aikoi lisätä museokäyntejään kesän 2020 aikana. (YouGov 2020. 

Museot osasivat varautua kävijämäärien kasvuun myös siksi, koska suomalaisten odotettiin viettävän lomakauttaan kotimaan kohteissa. Lisäksi suomalaisten arvioitiin suosivan pienempiä kohteita suurempien turistikohteiden sijaan. Monet museot sijaitsevat kasvukeskusten ulkopuolella, joten niissäkin odotettiin kohtuullisen hyvää kesää. (Suomen museoliitto 2020b.) Suomen museoliiton (2020a) mukaan museokävijöiden määrä lisääntyikin erityisesti pääkaupunkiseudun ulkopuolisissa museoissa.  

Alkon Promille-valistuspelin 80-luvulla toteuttanut Erkki Haaramo kävi kesällä testaamassa Koskenkorva Museolla, miten peli toimii. Haaramo on aikoinaan toteuttanut myös muita pelejä, kuten Hup-Peli -seikkailupelin. Kuva: Koskenkorvan Museo.

Museokortti menestyksen osatekijänä 

Museokortti on todennäköisesti yksi merkittävä tekijä museoiden suuren suosion takana. Suomen museoliiton (2020a) tiedotteen mukaan pelkästään Museokorttia käytettiin heinäkuussa enemmän kuin minkään aiemman kuukauden aikana. Museokortilla tehtiin 294 000 museovierailua eli 38 prosenttia enemmän edellisvuoden heinäkuuhun verrattuna. Uusien museokorttien myynti kasvoi heinäkuussa peräti 74 prosenttia (Suomen museoliitto 2020c) 

Suomalaiset ovat valinneet yhä useammin Museokortin myös käyttäessään työnantajan tarjoamaa kulttuurietua. Pelkästään marraskuussa lähes 10 000 Museokorttia maksettiin kulttuuriedulla. Lisäksi Museokortteja on tilattu poikkeuksellisen runsaasti myös henkilöstölahjaksi. Yritystilausten määrä on kasvanut jopa 30 prosenttia. (Suomen museoliitto 2020c.) Myös Humakin henkilöstön on ollut mahdollista valita Museokortti joululahjakseen.   

Museokäynnit lisääntyivät erityisesti pääkaupunkiseudun ulkopuolella 

Museokortti ei selitä museoiden suosion kasvua kokonaan, sillä kävijämäärät lisääntyivät myös kohteissa, joissa Museokortin käytöstä ei ole hyötyä. Yksi kävijäennätykseen museoista on Etelä-Pohjanmaalla sijaitseva Koskenkorva MuseoTämä yksityinen museo sijaitsee Koskenkorvan tislaamon eli nykyisen Altia Oyj:n tehtaan vieressä Ilmajoella.  

– Koskenkorvan museolla oli kaikkien aikojen museokesä. Kävijöitä oli ennätysmäärä ja saimme kertoa tarinaa Koskenkorvasta lukuisille kävijöille. Viinatehtaan sekä yleisesti alkoholin historia on hyvinkin kiinnostava aihe. Meillä se yhdistyy vielä baarissa oman kylän tehtaalla valmistettaviin juomiin ja alkoholileivontaan, kertovat museon toimintaa pyörittävät Sari ja Jaakko Koskenkorva.  

Koskenkorva museo on pystynyt muiden museoiden tavoin tarjoamaan kulttuurielämyksiä tilojensa avaruuden ansiosta. Maskin käyttöä on toki suositeltu ja muitakin hygieniaohjeita on noudatettu tunnollisesti.  

Valitettavasti viime viikkoina museoita on jouduttu koronavirustilanteen vuoksi sulkemaan pääkaupunkiseudulla ja joillain muillakin alueilla. Toivottavasti näillä alueilla museoissa harjoitteluaan suorittavat Humakin kulttuurituottajaopiskelijat ovat voineet jatkaa harjoitteluaan etänä työskennellen.  

 

Lähteet:  

Koskenkorva, Sari 2020. Messenger-viesti, Koskenkorvan Trahteeri. 25.9.2020, 14:22. 

Opetus- ja kulttuuriministeriö 2020. Museot ja kulttuuriperintö. https://minedu.fi/museot-ja-kulttuuriperinto  

YouGov 2020. Kyselytutkimus kesän 2020 museovierailuaikeista. Graafinen yhteenveto. Suomen museoliitto ry. Viitattu 28.9.2020. https://museot.fi/medialle/  

Suomen museoliitto 2020a. Heinäkuu oli Museokortti-käyntien kaikkien aikojen ennätyskuukausi – kortilla vierailtiin lähes 300 000 kertaa museoissa. Tiedote 12.8.2020. Viitattu 28.9.2020. https://museot.fi/medialle/  

Suomen museoliitto 2020b. Museot avautuvat 1.6.2020 alkaen – museoiden kävijämäärien kasvu jatkumassa. Tiedote 27.5.2020. Viitattu 25.9.2020. https://museot.fi/medialle/ 

Suomen museoliitto 2020c. Poikkeusvuodesta halutaan kiittää kulttuurielämyksillä – Museokortin yritystilaukset vahvassa kasvussa. Uutiset 13.12.2020. Viitattu 16.12.2020. https://museot.fi/medialle/ 

  • Kirjoittaja: Sari Peltola, FL, lehtori, Humanistinen ammattikorkeakoulu , 23.12.2020