Hakuaika
Korkeakoulujen kevään 2020 toinen yhteishaku (18.3.2020 klo 08:00 – 1.4.2020 klo 15:00)
Tulkkaustoiminnan kehittäminen (ylempi AMK)
Hakukelpoisuusvaatimus
Pohjakoulutusvaatimus:
Hakukelpoisuuden Tulkki (ylempi AMK) -tutkintoon antavat vain Viittomakielentulkki (AMK)- tai Tulkki (AMK) -tutkinto JA tämän jälkeinen kahden (2) vuoden työkokemus alalta. Hakukelpoisuus on lisäksi muun soveltuvan korkeakoulututkinnon (esim. kasvatustieteen maisteri) suorittaneella henkilöllä, jolla on vähintään opistotasoinen viittomakielen tulkkikoulutus ja tulkkitutkinnon jälkeinen alaan liittyvä kahden vuoden työkokemus. Haussa ei ole käytössä harkinnanvaraista valintaa.
Tutkintonimike
Tulkki (ylempi AMK)
Koulutus
Tulkkaustoiminnan kehittäminen (ylempi AMK), monimuotototeutus
Koulutus syventää tulkin asiantuntijuutta ja vahvistaa erityisesti kehittämisosaamista. Koulutus on monimuoto-toteutus, jonka lähiopetuspäivät järjestetään Helsingissä. Tutkinto antaa kelpoisuuden tehtäviin, joissa edellytetään ylempää korkeakoulututkintoa.
Laajuus / Opintojen kesto
90 op / 1,5 vuotta
Opetuskieli
Suomi
Koulutuspaikka ja aloituspaikat
Tulkki ylempi AMK -koulutuksen toteuttavat Humak ja Diakonia ammattikorkeakoulu yhteistyössä.
Koulutuspaikka:
- Humak, TKI-keskus Ilkka, Helsinki
- Diak, Helsingin-kampus, Helsinki
Opetusmuoto
Opinnot toteutetaan monimuoto-opintoina kahdessa vuodessa työn ohella erilaisia opetusmuotoja hyödyntäen. Kuukaudessa on kahden päivän lähijaksoja.
Koulutuksen sisältö
Syventävien opintojen keskeiset sisällöt
Tulkkauspalvelut muuttuvassa yhteiskunnassa. Orientoidutaan opintohihn. Tutustutaan ajankohtaisiin tulkkausalan kehittämistarpeisiin ja tulkkaustoiminnan erityiskysymyksiin.
Tulkkaustoiminnan syventäminen ja johtaminen. Paneudutaan tulkkauspalveluiden järjestämiseen, alaan liittyviin lakeihin ja säädöksiin sekä työelämän järjestelmiin ja digitaalisiin ratkaisuihin.
Asiantuntija- ja vaikuttajaosaaminen. Keskitytään asiatekstin tuottamiseen tutkimuksellisessa kehittämistyössä, lähteiden käyttöön ja lähteistämisen käytäntöihin sekä opinnäytetyön suunnitelluun ja tekstin raportointiin.
Työelämän tutkimuksellisen kehittämisen opinnot antavat välineitä tutkivan ja kehittävän työotteen laajempaan hallintaan, työelämän kehittämiseen, oman tutkimusosaamisen vahvistamiseen ja mahdollisuuden toimialan kehittämiseen laajemmin.
Opintojen rakenne
Tulkkauspalvelut muuttuvassa yhteiskunnassa 10 op (SYV1)
- SYV 1.1 Orientoivat opinnot 2 op
- SYV 1.2 Tulkkauspalveluosaaminen 3 op
- SYV 1.3 Laatutyö 5 op
Tulkkaustoiminnan syventäminen ja johtaminen 15 op (SYV2)
- SYV 2.1 . Liiketoiminnan kehittäminen 5 op
- SYV 2.2 Innovaatio-osaaminen ja projektinhallinta 5 op
- SYV 2.3 Työhyvinvointi 5 op
Asiantuntija- ja vaikuttajaosaaminen 15 op (SYV3)
- SYV 3.1 Kirjoittaminen tutkimuksellisessa kehittämistyössä 3 op
- SYV 3.2. Viestinnällä vaikuttaminen 2 op
- SYV 3.3. Opinnäytetyön raportointi ja tiedottaminen 5 op
- SYV 3.4. Yhteiskunnallinen vuorovaikutus tulkkausalalla 5 op
Työelämän tutkimuksellisen kehittämisen opinnot 40 op (TK)
- TK 1. Tutkimuksellisen kehittämistyön lähtökohdat ja menetelmät 5 op
- TK 2. Tutkimuksellisen kehittämistyön suunnittelu ja kehittämisprosessin hallinta 5 op
- TK 3. Tutkimuksellinen kehittämistyö 30 op
VAPAASTI VALITTAVAT OPINNOT 10 op (VV)
- VV 1. Tulkin ammattitaidon syventäminen
Tutkimukselliset painopisteet
Koulutuksen painopisteenä on tulkkausalan toimintaympäristön ja liiketoiminnan laaja-alainen asiantuntijuus, jonka takia opinnäytetyöt ja erilaiset opintoihin kuuluvat kehittämishankkeet ja oppimistehtävät kytkeytyvät pääosin tulkkausalan toimintaympäristöjen tutkimukseen ja kehittämiseen.
Opinnäytetyö
Opinnäytetyö (30 op) on tutkimuksellinen kehittämistehtävä tai soveltava tutkimus, jossa korostuu toimialan työelämän yhteisöjen kehittäminen, alueellinen kehittäminen sekä valmius itsenäiseen vaativaan asiantuntijatyöhön.
Opinnäytetyö rakentuu ylempään ammattikorkeakoulututkintoon sisältyvissä opinnoissa hankittavan osaamisen ja omakohtaisen teoreettisesti koetellun työelämäkokemuksen perustalle, ja se tehdään pääsääntöisesti yksilötyönä. Prosessissa korostuu opiskelijan, työelämän ja ammattikorkeakoulun yhteisöllinen vuorovaikutus niin aiheenvalinnan, toteutustavan kuin tavoitteidenkin osalta.
Opinnäytetyöopinnoissa opiskelija osoittaa kykynsä (taitotietonsa) alan kehittämistä koskevan tutkimustiedon ja ammattikäytänteiden seuraamiseen, kriittiseen arviointiin ja soveltamiseen.
Tutustu valmistuneiden opinnäytetöihin:
ttps://www.theseus.fi/handle/10024/160873
Uramahdollisuudet
Koulutus on suunnattu viittomakielialalla toimiville ammattilaisille, jotka haluavat laajentaa ja kehittää osaamistaan sekä parantaa oman toiminta-alueensa kehittämistaitoja erityisesti tulkkausalan toimintaympäristöjen näkökulmasta.
Tutkinnon suorittanut henkilö voi toimia tulkkausalan asiantuntijana ja kehittämis- sekä johtotehtävissä. Opinnot valmentavat oman alan tutkimustiedon hankkimiseen ja soveltamiseen ja ammatillisen osaamisen kehittämiseen.
Valmistuneet ovat pääosin sijoittuneet tulkkauspalveluyrityksiin ja alan koulutusorganisaatioihin suunnittelu-, johtamis- ja kehittämistyöhön.
Tehtävänimikkeitä
- aluejohtaja
- palvelupäällikkö
- yrittäjä
- projektisuunnittelija
- erityisasiantuntija