26.05.2018 klo. 10 - 26.05.2018 klo. 16
Vallisaari, Helsinki

Ilmoittautuminen: 18.04.2018 klo. 12 - 25.05.2018 klo. 08
Ilmoittaudu mukaan

Kulttuurituotanto

Tässä yhteisötaiteellissa leikissä huomioidaan taustana Vallisaaren ja Kuninkaansaaren paikallishistoria, jonka pohjalta pelissä muodostettavat joukkueet luovat ovat mikrovaltionsa kummallekin saarelle. Tavoitteena on valloittaa toinen saari, mikäli vain mahdollista. Tämä leikki esittelee hauskan ajatuksen siitä, kuinka taide voi toimia välineenä paikan ja identiteetin kaltaisten monimutkaisten käsitteiden tutkimiseen. Ken leikkiin ryhtyy, se leikin kestäköön

 Tapahtumaan on vapaa pääsy. 90 ensin ilmoittautunutta (yli 16 v.) mahtuu mukaan tutkiskelemaan pelin avulla ihmisten suhdetta maahan, historiaan ja kansallisuuteen.

26.5. järjestettävä tapahtuma on osa Humakin ja Metsähallituksen yhteistä Central Baltic-rahoitteista Lights on! -hanketta. Tämän suomalais-virolaisen hankkeen tavoitteena on nostaa valokeilaan kahdeksan historiallista matkakohdetta. Yhtenä toimintamuotona hankkeessa on kokeilla erilaisia toimintamuotoja, jotka mahdollistavat historian kokemisen uudella tavalla ja menneisyyden tarinoihin osallistumisen.

Tapahtuma muodostuu kahdesta osasta, jotka molemmat ovat maksuttomia, mutta vaativat ennakkoilmoittautumisen:

10:00 – 12:00 – Mikrovaltio työpaja

Taidetyöpaja, jossa tutkitaan mikrovaltiota. Osallistujat jaetaan kahteen -Vallisaaren ja Kuninkaansaaren – joukkueeseen. Kumpikin joukkue saa tehtäväkseen luoda omat valtionsa: suunnitella lippunsa, sopia lait ja säännöt ja perustaa hallinnon ja toimintatavat.

Lounastauko (ota omat eväät tai hyödynnä saaren kahvilan tarjontaa)

13:00 – 15:30 – TaideSotaLeikki

Tässä peli pohjautuu näiden saarten sotilaalliseen ja kansainväliseen historian. Sen avulla voidaan rakentavasti tutkia konfliktien syntymistä. Peli muistuttaa lapsuuden lipunryöstö -peliä ja houkuttelee nyt aikuisikään ehtineitä pelaajia suunnittelemaan ja taktikoimaan kuinka vastustaja voidaan voittaa ja valloittaa myös toinen saari omaksi. Pelin säännöt selitetään osallistujille pelin alussa.

Lopussa on puolen tunnin voittajien paraati – voittajatiimi saa nostaa lipun salkoon keskeiselle paikalle saareen. Voittaneen mikrovaltion lippu näkyy jopa kauppatorille saakka, joka onkin ehkä seuraavan invaasion kohde…

Taiteilja: Anthony Schrag on syntynyt Zimbabwessa, kasvanut Lähi-Idässä, Iso-Britanniassa ja Kanadassa. Tällä hetkellä hän asuu Skotlannissa. Hän on työskennellyt paitsi laajalti Iso-Britannissa niin kansainvälisesti esimerkiksi Islannissa, USA:ssa, Kanadassa, Hollannissa ja Etelä_Afrikassa. Hänen työskentelymenetelmänsä pohjautuu osallistavuuteen ja keskeistä hänen toiminnalleen on tutkia taiteen merkitystä sosiaalisessa kontekstissa.

Hän on saanut työstään lukuisia palkintoja, kuten The Hope Scot Trust, Creative Scotland, British Council, the Dewar Arts Award, the 2011 Standpoint Futures: Public residency award sekä Henry Moore Artist Fellowship. Hänen toimintaperusteinen väitöskirjansa tutki taiteilijoiden, instituutioiden ja yleisön suhdetta osallistavassa julkisessa taiteessa, painopisteen ollessa konfliktien rakentavassa luonteessa.

Taiteilija Nathalie De Brie on kuvannut hänen toimintaansa pelottomaksi. Kirjailija Marjorie Celona totesi kerran: ‘Anthony, sinulla on valtavasti ideoita. Ne kaikki eivät ole hyviä.’

Käytännön järjestelyt:

  • Ilmoittaudu ennakkoon, vain 90 nopeinta mahtuu mukaan: https://www.lyyti.in/artwarplay
  • Tarkista lautta-aikataulut, jotta ehdit mukaan. Varaudu jonoihin lautalle, mikäli sää on kaunis. http://www.luontoon.fi/vallisaari/vieraile Osallistujat vastaavat itse lauttamaksuistaan. Vähintään 10 hengen ryhmille voidaan projektin puitteissa järjestää myös maksuton kyyti saareen – ota tällöin yhteyttä etukäteen nina.luostarinen@humak.fi.
  • Pelin ohjeistus tapahtuu englanniksi, mutta paikalla tulkkaus suomeksi tarvittaessa. Pelin aikana pelaajat voivat kommunikoida haluamallaan kielellä.
  • Molemmat tapahtuman osat alkavat Torpedolahden satamasta – tule sinne, missä liput liehuvat
  • Pelin aikana liikutaan saarten poluilla. Varustaudu mukavilla jalkineilla ja vaatteilla.

Lisätiedot:  taitelija Anthony Schrag: info@anthonyschrag.com

tai tuottaja Nina Luostarinen nina.luostarinen@humak.fi +358400349375