Yhteisöpedagogi (AMK) Anne Rautiainen tekee merkityksellistä työtä Pohjois-Savon Syöpäyhdistyksessä

Anne Rautiainen valmistui vuonna 2013 yhteisöpedagogiksi Joensuun kampukselta. Aiemmalta ammatiltaan hän on lähihoitaja, erikoistunut suu- ja hammashoitoon. Työ ei tuntunut täysin omalta, joten alan vaihtaminen tuli ajankohtaiseksi. Ihmisten kanssa työskentely sekä ohjaaminen ja opettaminen kiinnostivat. Erityisesti työ ikäihmisten kanssa ja yhdistystoiminta tuntuivat kiinnostavalta ja innosti hakeutumaan yhteisöpedagogin koulutukseen.

Uratarinakirjoitus yhteisöpedagogi (AMK) Anne Rautiaisesta on Kuopion kampuksen nykyisten yhteisöpedagogiopiskelijoiden Jennin, Johannan ja Taavin tekemä haastattelu. Tehtävä on osa viestinnän kurssin sosiaalinen media -tehtävää.

Tällä hetkellä Anne Rautiainen työskentelee Pohjois-Savon Syöpäyhdistyksellä tukihenkilötoiminnan koordinaattorina. Tätä ennen hänellä oli puolen vuoden pesti Kuopion kaupungilla, ikäihmisten parissa. Tuosta työstä hän piti todella paljon ja kokee, että se määritti suuntaviivat nykyiseen työhön.

Löydä omat mielenkiintosi kohteet ja hakeudu niitä kohti

Yhteisöpedagogin koulutus vastasi Annen odotuksia ja avasi polkuja kohti omia mielenkiinnon kohteita. Koulutuksen alussa hänelle ei ollut vielä täysin selvää, mitä kaikkea opinnot sisältävät ja mihin kaikkiin ammatteihin koulutus antaakaan valmiuksia. Hän tiesi kuitenkin, että järjestötyötä kohti mennään ja ikäihmisten kanssa työskentely on se oma juttu.

Anne kehottaakin opiskelijoita kuuntelemaan omaa innostustaan ja menemään sitä kohti. Harjoittelupaikat kannattaa valita tätä ajatellen, koska ne ovat väyliä työelämään. Myös vapaavalintaisia kursseja voi valita oman mielenkiinnon kohteen mukaan.

Anne Rautiainen istuu kasvot kameraan päin valkoisella pöydällä. Taustalla seinässä on Pohjois-Savon Syöpäyhdistyksen logo.
Saavutettavuus, tasapuolisuus ja luotettavuus ovat Annelle tärkeitä arvoja, jotka korostuvat myös Pohjois-Savon Syöpäyhdistyksen toiminnassa. Kuva: Minttu Aho.

Työ Pohjois-Savon syöpäyhdistyksessä

Pohjois-Savon Syöpäyhdistyksellä on vapaaehtoistoiminnassa reilu 200 henkilöä. Annen työn alueeseen kuuluu 20 saattohoidon vapaaehtoista, jotka toimivat Kuopion kaupungin saattohoidon tukiyksikkö Lehtola -kodissa ja lisäksi 30 vertaistukihenkilöä, jotka voivat toimia puhelimitse koko maakunnan alueella.

Työnkuvaan kuuluu saattohoidon vapaaehtoisten ja vertaistukihenkilöiden, kouluttaminen ja työnohjauksen järjestäminen sekä paljon yhteistyötä eri sidosryhmien kanssa. Lisäksi hän edistää nuuskaton urheilutoimintamallin viemistä urheiluseuroihin Pohjois-Savon alueella. Yhteisöpedagogiopintojen aikana käytiin muun muassa terveyden edistämistä ja opeteltiin ryhmän ohjaamistaitoja, jotka ovat auttaneet nykyisessä työssä.

Vapaaehtoiset toimivat tavallisen ihmisen taidoin

Pohjois-Savon Syöpäyhdistyksellä on töissä 6 henkilöä, toiminnanjohtaja, taloussihteeri, perhepalveluiden koordinaattori, vapaaehtoistoiminnan koordinaattori, sairaanhoitaja ja tukihenkilötoiminnan koordinaattori.

Vapaaehtoinen on rinnalla kulkija sairastuneelle sekä hänen läheisilleen. Vapaaehtoiset ja tukihenkilöt ovat käyneet koulutuksen ja ovat vaitiolovelvollisia. Saattohoidon vapaaehtoiset tarjoavat läsnäoloa, kuuntelemista ja keskustelua sekä yhteistä tekemistä Lehtola-kodin arjessa.

Pohjois-Savon Syöpäyhdistys tarjoaa tukea ja neuvontaa syöpäpotilaille ja heidän läheisilleen, palveluita perheille sairauden tuomien muutosten käsittelyyn arjessa ja vanhemmuudessa sekä terveysneuvontaa syövän ehkäisemiseksi ja syöpään sairastuneiden hyvinvoinnin tukemiseksi.

Vapaaehtoisten antama palaute ja kiitos tuo työhön merkityksellisyyttä

Parasta työssä on hyvä työyhteisö, on kiva tulla joka päivä töihin, kun tietää, että saa tukea toisilta tarvittaessa ja huumoria viljellään työn ohella. Omaan työhön sekä työaikoihin saa vaikuttaa, lisäkouluttautuminen on mahdollista sekä saa käyttää omaa luovuutta työssä.

Haasteellista puolestaan työssä on kuinka saa innostettua vapaaehtoisia lähtemään toimintaan mukaan, kuinka heidät saa pysymään toiminnassa mukana sekä toiminnan tietoisuuden lisääminen.

Merkitykselliseksi Anne kuvaa omassa työssään vapaaehtoisilta työntekijöiltä ja syöpään sairastuneiden sekä heidän läheisiltään tulevan palautteen.

Teksti: Jenni Pirinen, Johanna Toivanen ja Taavi Latonen. Kirjoittajat ovat ensimmäisen vuoden yhteisöpedagogiopiskelijoita. Blogi on osa viestinnän kurssin sosiaalinen media -tehtävää. Toim. Humak viestintä.

Kuva: Minttu Aho.