Erika on tuottaja, yrittäjä, freelancer

Erika on yrittäjä ja kulttuurituottaja

Monet yritykset eivät enää palkkaa listoille, vaan ostavat sinulta kulttuuripalveluita – projekteja, joilla on alku ja loppu”, toteaa Erika Laine (os. Mustonen).

Mustosen Erika on Humanistisesta ammattikorkeakoulusta valmistunut kulttuurituottaja, joka työskentelee nykyään tuottajana omalla toiminimellään eli freelancer-yrittäjänä. Hän kävi Kallion ilmaisutaidon lukion ja oli aluksi varma, että suuntautuu näyttely- tai tanssialalle, mutta häntä kiinnostivat kovasti markkinointi ja bisnes. Mustoselle suositeltiin kulttuurituotannon opintoja ja hän tajusi tämän olevan täysin häntä.

Tietynlainen tuottajan luonne

-Olen pienestä pitäen organisoinut, johtanut ja järjestänyt asioita pihapiirin lapsille ja tuntui ihan kutsumukselta tähän työhön. Omistan tietynlaisen tuottajan luonteen, toteaa Erika.

Mustonen kokee, että tutkinto on tuonut hänelle aivan älyttömästi. Kulttuurituotannon opinnoissa opiskelijoita kannustetaan tarttumaan erilaisiin harjoitteluihin ja mahdollisuuksiin. Opettajat tukevat ja painottavat sitä, kuinka tärkeätä on kokeilla kaikkea erilaista, vaikka olisikin jo tietynlainen selkeys siitä mitä haluaa tehdä. Mustonen oli osana opiskeluitaan mukana erilaisissa tuotannoissa: tv-tuotannossa, mainostoimistossa sekä valokuvanäyttelyiden ja klubi-iltojen järjestämisessä.

Erika, niin kuin moni alan ammattilainen, työskentelee yrittäjänä eli freelancerina

Freelancer tarkoittaa erilaisia pätkätöitä tekevää henkilöä, jolla on yleensä samanaikaisesti useampi eri toimeksiantaja. Freelancer voi tehdä työtä työsuhteessa johdon ja valvonnan alaisena tai yrittäjänä.

Yrittäjänä Mustonen pystyy itse valitsemaan häntä kiinnostavia produktioita. Useimmiten yhden kunnolla tehdyn produktion jälkeen tulos poikii uuden projektin, ja näin aukeaa uusi ovi.

Humakissa kasvatettu verkosto ja kontaktipinta

Mustonen painottaa jälleen kuinka paljon hyötyä koulussa kasvatetusta verkostosta ja kontaktipinnasta on ollut nyt työelämässä.

-Koulussa kasvatetusta kontaktipinnasta on ollut alyttömän paljon hyötyä. Siksi kannustankin kaikkia menemään monipuolisesti harjoitteluihin ja hankkimaan siinä koulun ohella työkokemusta, vaikka välillä onkin rankkaa yhdistää, kun tekee sata lasissa kaikkea.

Tuottajana ja yrittäjänä työskennellessä pitää jatkuvasti muistaa kouluttaa itseään. Mustonen on ajatellut, että ottaa lähitulevaisuudessa bisneskursseja, jotta oppii taloushallintoa ja budjetointia enemmän.

Täytyy jatkuvasti osata kouluttaa itseään

Nykyään monet yritykset eivät enää palkkaa henkilöstöä, vaan ostavat ulkoa kulttuuripalveluita – projekteja, joilla on alku ja loppu. Mustonen näkee, että toiminimi on ollut enemmänkin mahdollistava kuin haastava ja toimii hänelle erittäin hyvin. Yrittäjä elää tietynlaisessa epävarmuudessa, mutta Mustonen ei tiedä pystyisikö hän ainakaan tällä hetkellä palaamaan perinteiseen työpaikkaan.

-Ei tiedä tuleeko niitä projekteja enää tulevaisuudessa. Pitää vaan kestää epävarmuutta ja uskoa siihen, että kun työn alla oleva projekti on ohi niin seuraava ovi aukeaa. Pitää uskoa positiivisesti ja jatkuvasti myös markkinoida itseään ja olla avoimin mielin.

Multitasking on tulevaisuuden juttu
Kulttuurituottaja Erika Laine ja tulevaisuuden haasteet

Multitasking on tulevaisuuden juttu

Kulttuurituottajalle selkeä tulevaisuuden haaste on Mustosen mielestä multitasking.

-Enää ei välttämättä riitä se, että suoriudut koko projekteista  itse vaan sun pitää hallita yhä enemmän eri alojen osa-alueita.

Tämä tarkoittaa, että pitää jatkuvasti kouluttautua ja pysyä ajan hermolla. Maailma muuttuu tiuhaa tahtia, pitää olla perillä sosiaalisesta mediasta ja muuttuvista applikaatioista.

-Enää ei riitä, että osaat markkinoida tai tehdä markkinointisuunnitelman. Pitää olla innovatiivisempi.

Toimistoon töihin uran alussa

Valmistumisvaiheessa oleville, harjoittelupaikkaa etsiville ja valmistuneille opiskelijoille Mustonen antaa vinkiksi, että aluksi voisi mennä esimerkiksi toimistoon töihin.

-Oppisi miten asiat siellä toimivat ja ottaisi kaiken irti – oli se sitten mainostoimisto, markkinointitoimisto tai tapahtumatoimisto.

Tämän jälkeen Mustonen suosittelee oman toiminimen perustamista mahdollisimman pian ja mieluisiin produktioihin mukaan lähtemistä. Vaikka tämä on päinvastoin kuin mitä Mustonen teki.

-Itse en tehnyt niin, olen ollut freelancerina 19-vuotiaasta lähtien. Ehdottomasti suosittelen muille.

 

Uratarinan tekivät kulttuurituottajaopiskelijat Linda Valtonen ja Gurmann Saini osana viestinnän ja markkinoinnin opintojaan,

Erika Mustonen on nyt Erika Laine.

Haastattelu on tehty keväällä 2018. Sen tekemisen jälkeen Erika on mennyt naimisiin. Erika Mustosesta on tullut Erika Laine. Onnittelemme jälkikäteen!