Kulttuurituotanto johti audiovisuaaliselle alalle

Neljä ihmistä poseeraa ryhmänä kamerallle, yhdellä henkilöllä on mikrofoni.

Usein kysytään millaisiin hommiin koulutuksistamme valmistuu. Erika Haaviston kulttuurituotannon opinnot johtivat hänet elokuvaohjauksen uralle. Hänen ensimmäisen pitkän dokumenttielokuvansa ohjaustyö “Silicon Valley, Baby.” saa ensi-iltansa DocPoint-festareilla tammikuussa 2020.

Erika Haavisto valmistui kulttuurituottaja (AMK) -tutkintoon Kauniaisten kampukselta kesäkuussa 2013.

Kulttuurituotannon opintojen jälkeen hän kouluttautui Lundin yliopistossa elokuvatuotannon maisteriksi.

“Aloin kuvata poikaystävästäni dokumenttielokuvaa heti Ruotsista valmistuttuani. Hän kertoi muuttavansa San Franciscoon perustamaan kahvistartuppia ja minä keksin, että tässä on ainesta dokumenttielokuvaksi.”

Silicon Valley, Baby.” seuraa suomalaisen startup-yrittäjän Kalle Freesen, 25, matkaa San Franciscoon valmistamaan pikakahvia.

Nainen virittelemässä kameraa
Erika Haavisto dokumenttielokuvansa “Silicon Valley, Baby” kuvauksissa. Kuva: Kalle Freese.

Somevideoita ja audiovisuaalista harjoittelua

Dokumenttielokuvat ovat aina olleet Erika Haavistolle paras tapa oppia maailmasta ja ihmisistä. Hän kokeili lyhytdokumenttielokuvan tekemistä jo viisitoistavuotiaana.

Tuotannossa oli monta asiaa, joista Erika kertoi pitäneensä.

“Humakin opintojen aikana kuvasin ja leikkasin monta somevideota erikokoisille yrityksille, ja tein lähes kaikki työharjoitteluni audiovisuaalisella alalla.”

Mainosvideoiden tekemisestä oppi perusasioita, mutta dokumenttielokuvan tekeminen on ollut Erikan unelma siitä asti, kun hän katso dokkareita Docpoint-festivaalilla.

Pääsy opiskelemaan elokuvatuotantoa Ruotsiin sinetöi ajatuksen, että tämä ala voisi olla hänen juttunsa.

Markkinointikurssilta mainosfilmituotantoon

Opiskelusta Humakissa Erika nostaa esiin etenkin markkinoinnin kurssin. Hän muistelee saaneensa siitä “surkean numeron“, mutta opettaja haastoi opiskelijoita kunnolla ja kertoi markkinoinnista innostavasti.

Kurssin jälkeen Erika teki työharjoittelun mainostoimistossa mainosvideoiden tuotannossa.

“Kulttuurituotannon opinnot ovat puskeneet minua eteenpäin monipuolisuudellaan.”

Valmistuttuaan hän on työskennellyt niin tapahtuma- kuin elokuvatuotannossa. Erika on myös perustanut Savisisko-keramiikkastudion kavereidensa kanssa.

“Lähestulkoon kaikesta oppimastani on ollut urallani hyötyä.”

Silicon Valley, Baby on dokumenttielokuva yrittäjyydestä ja mielenterveydestä sekä rakkaudesta

Silicon Valley, Baby.” on yksi DocPointin kotimaisen sarjan kilpailijoista. Elokuva saa maailman ensi-iltansa Helsingin Dokumenttielokuvafestivaalilla Kinopalatsissa 30.01.2020 klo 19 ja toinen näytös on Maximissa 1.2. kello 15.15. Elokuva on Suomen elokuvasäätiön ja YLE:n rahoittama.

Nainen ja mies hymyilemässä selfiessä
Erika poikaystävänsä ja yrittäjä Kalle Freesen kanssa. Kuva: Erika Haavisto.

“Silicon Valley, Baby” kurkistaa yrittäjyystarinoiden kultareunusten taakse. Se piirtää kuvaa yrittämisestä, jossa epävarmuus on ainaisena vieraana ja loppuun palaminen väijyy nurkan takana. Elokuva kysyy, kuinka mielenterveys kestää työnarkomaniaa ja entäpä, jos työ ei inspiroikaan. Samalla elokuva kertoo, millaista on matkata yrittäjän vieressä tunteiden vuoristoradalla rakastaen, tukien ja lohduttaen paineen, maineen ja mammonan sokaisemaa kumppaniaan hyvinä ja vaikeina hetkinä.

“Samalla, kun elokuva on tarina yrittämisestä ja sen vaateista, se on myös kertomus mielenterveydestä, maailmaa mullistavista milleniaaleista, amerikkalaisen ja pohjoismaisen yhteiskunnan rakenteista ja kulttuurista, eriarvoistumisesta, elämänarvojen etsinnästä ja rakkaudesta”, Erika tiivistää.

Elokuvassa kertoo tarinan kolmen miljoonan dollarin rahoituksen pikakahvi-ideallaan saaneesta startup-yrittäjä Kalle Freesestä (25), joka ensin valittiin maailman suurimpaan yrityskiihdyttämöön Y Combinatoriin ja lopulta menetti kaiken. Elokuva kysyy, miksi niin moni yrittäjä haikailee Piilaaksoon ja on valmis uhraamaan kaiken unelmansa eteen?

Elokuvan tuottaja Heli Sirviö kertoo, että elokuva on tarina myös amerikkalaisesta yhteiskunnasta, jossa ainoa menestyksen mittari on raha. Hänestä on kiinnostavaa, miten nuoret sukupolvet yhä uudestaan ja uudestaan ravaavat samaa “rotanjuksua” kyseenalaistamatta koskaan heitä ajavaa motivaatiota.

Nostokuva: Erika Haavisto ja dokumenttielokuvan kuvaaja Jussi Häyhä. Kuva: Erika Haavisto.
Pääkuva: Tiimin kanssa kuvauspaikalla. Erika on pukeutuneena hääpukuun. Kuva: Umeko Motoyoshi.