Afo-pub Kontulassa

Itähelsinkiläisen Mopo-baarin kanta-asiakkaat virittäytyivät eilen aforismien ja luovan kirjoittamisen ääreen kaikkien aikojen ensimmäisessä Afo-pub −illassa. Afo-pub on itähelsinkiläisissä pubeissa pidettävä luovan kirjoittamisen ilta, jonka aikana pubien asiakkailla on mahdollisuus kirjoittaa aforismeja oluttuoppien alustoihin. Illan aikana kuullaan myös kansainvälistä livemusiikkia ja monikielisiä runoja.

Kulttuuria ei-kävijöille

Afo-pubin perimmäisenä ajatuksena on vielä kulttuuria ns. ei-kävijöiden luokse. Tekijät haluavat samalla taltioida pubeista ehkä katoamassa olevaa kansankulttuuria ja murtaa ennakkoluuloja pubeista epäonnistuneiden ihmisten juottoloina. Järjestäjät halusivat aloittaa kierroksen juuri Kontulasta, jonka pubit saivat huomiota, kun Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen ehdotti lokakuussa haluavansa ”vähentää ongelmalähiöiden ostoskeskusten pubeja ja baareja” (ks Iltasanomien uutinen aiheesta).

Idän pubien aforismit kootaan kirjaksi

Ensimmäinen Afo-pub ilta Mopo-baarissa oli menestys. Aforismeja syntyi kymmenittäin ja tunnelma oli katossa. – Olimme häkeltyneitä aforismien syvällisestä laadusta. Aivan kenen tahansa sopii yrittää parempaa. Myös saamamme palaute illasta oli ylistävää, kertoo vetovoimaa kulttuurikeskuksiin −hankkeen vetäjä Arto Lindholm.

Aforismialusta
Aformismialusta. Olutlasien alusta, jollaisiin itähelsinkiläisten pubien asiakkaat voivat kirjoittaa ajatelmiaan.

Lindholm mukaan tapahtumaa ei tarkoituksellisesti oltu markkinoitu ulkopuolisille, vaan sen julisteetkin oli ripustettu vain pubin sisäpuolelle. – Tavoitteemme on aktivoida nimenomaan pubin kanta-asiakkaat, ei luovan kirjoittamisen harrastajat, Lindholm jatkaa ja kertoo positiivisen palautteen lämmittäneen: ”Eräskin asiakas antoi kaikille järjestäjille pienen lahjan ja oli nähnyt niiden eteen todella paljon vaivaa. Se kertoo, että järjestämämme ilta on ollut merkityksellinen.”

Afo-pub jatkaa tänään (24.2.2015) kontulalaisessa Aapelin baarissa ja ensi viikolla Ruiskumestarissa ja Idän Pisteessä. Afo-pub -iltojen antina syntyneet aforismit on tarkoitus julkaista Idän pubien aforismit -kirjana. Pub-iltoja juontavat Humakin lehtori, aforistikko Antti Pelttari ja runoilija Kasper Salonen.  Afo-Pub on Humakin ja kulttuurikeskus Stoan ja yhteishanke. Hanke saa tukea Opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

Mopo ja Afo-pub
Afo-Pub kävi Kontulan Mopo-baarissa. Kuva: Jaime Culebro