Lähiöbiisi

Suomessa on tehty paljon sekä maalaisromantiikkaa että urbaania ympäristöä ihannoivaa pop-musiikkia. Iskelmien sanoituksissa palataan maalaismaisemaan ja Danny lauloi kuumista kesäkaduista. Sen sijaan lähiöelämää kuvaavia kappaleita on tehty hyvin vähän. Nyt on aika tehdä ja sanoittaa suomalaiseen sielunmaisemaan kolahtava lähiöbiisi!

Osallistu Humakin Lähellä lähiössä hankkeen lähiöbiisin sanoituskilpailuun. Kilpailu jatkuu 30.4.2017 saakka ja sanoitukset voi lähettää verkkopalvelun kautta osoitteessa https://www.lyyti.fi/reg/biisihautomo.

Lähiöbiisi-nikkaroinnin lisäksi hanke järjestää yhdessä Vantaan Sanataidekoulun valmentajien kanssa biisihautomoita, joihin kaikki ovat tervetulleita hiomaan sanoituksiaan.

Moni suomalainen asuu lähiössä, mutta harva on siitä laulanut

—Lähiöbiisi osoittautui varsinaiseksi harvinaisuudeksi suomalaisessa musiikissa, kun teimme selvitystä kipailuamme varten vaikka iso osa meistä suomalaisista asuu lähiöissä, kummastelee hankkeen projektipäällikkönä toimiva Humakin Arto Lindholm ja jatkaa, että poikkeuksiakin toki on. —Eppu Normaalin Puhtoinen lähiöni, Irwinin Ostoskeskus ja krouvi, Mira Luodin Lähiölaulu ja Notkean Rotan 16 kilsaa Kontulaan tulevat ensimmäisenä mieleen.

Lindholmin mukaan kilpailun tarkoituksena on lähteä kartoittamaan sitä, minkälainen on uuden polven lähiöhitti ja voisiko sen sanoittaja olla kuka tahansa lähiöteemasta kiinnostunut biisinikkari.

Voittajan lähiöbiisi sävelletään

Humanistisen ammattikorkeakoulun käynnistämän Lähiöbiisi-sanoituskilpailun voittajan valitsee musiikkialan ammattilaisista koostuva raati. Raadissa lähiösanoituksia arvioivat Mira Luoti, Mikko Sarjanen, Maarit Hurmerinta sekä Anja Erämaja. Kilpailu päättyy 30.4.2017.

Voittanut sanoitus sävelletään, jaetaan Spotifyssa ja esitetään taiteiden yössä 15.8.2017 Vantaalla.  Lisäksi voittaja saa valita mieleisensä noin 500 euron arvoisista palkinnoista.

Kilpailun raati koostuu erilaisista ammattilaisista, koska yhtä kriteeriä hyvälle sanoitukselle ei voi antaa. Usein ajatellaan, että hyvä sanoitus herättää tunteita ilman musiikkiakin. Hyvänä pidetään myös sanoitusta, joka jättää kuulijalle tulkinnanvaraa ja samaistumisen mahdollisuuden.

Juice Leskisen mestarilliset sanoitukset jättävät kuulijalle paljon oivaltamisen ja samaistumisen mahdollisuuksia. Kuten runossakin, sanoituksessa tiivistetään jotain suurta mahdollisimman pieneen tilaan. Toisaalta jotkut taitavat sanoittajat, kuten Anssi Kela, eivät käytä juurikaan teksteissään kielikuvia, vaan kirjoittavat pikemmin pienoistarinoita ja sanoitukset ovat pitkiä. Myös ajateltu musiikkityyli vaikuttaa sanoitukseen: rock-biiseissä sanoja on usein vain vähän ja rap-biiseissä hyvinkin paljon.

Omasta sanoituksesta saa halutessaan palautetta ennen sen lähettämistä varsinaiseen kilpailuun.  Kilpailuun saa osallistua niin monella sanoituksella kuin haluaa.  Omaa nimeä ei tarvitse käyttää: nimimerkki riittää.

Lähiöbiisin sanoitusta voi hioa kuntoon biisihautomoissa

Biisihautomoissa kaikki voivat kypsyttää omia lähiöbiisin sanoituksiaan. Ohjaajina toimivat Vantaan Sanataidekoulun Janette Hannukainen ja Noora Nyyssönen. Biisihautomoihin osallistuminen ei edellytä aikaisempaa sanoituskokemusta, mitään taitovaatimuksia ole eikä osallistuminen maksa mitään.

Biisihautomoissa on kyse mukavasta ajanvietosta sekä kokeilemisen, osallistumisen ja onnistumisen kokemuksista. Jos Biisihautomossa syntyy valmiilta tuntuvia sanoituksia, ne toki voi lähettää lähiöbiisin sanoituskilpailuun.

Lisätietoja seuraavista biisihautomoista: http://lahella-lahiossa.humak.fi/helsinki-ja-vantaa/biisihautomoi/.

Biisihautomot ja sanoituskilpailu ovat osa Opetus- ja kulttuuriministeriön tukemaa Lähellä lähiössä –hanketta.