Opiskelijan ja hakijan tärkeä tietolähde ovat tutorit

Yhteishaun valintakoekutsujen postitus käynnistyy 12.5. alkaen. Postitusajankohta kuitenkin vaihtelee hakukohteittain ja pääosa Humakin hakukohteiden valintakoekutsuista lähetetään viikolla 21 eli 18.5. lähtien. Olemme päivittäneet muistilistamme. Tutustu siihen. Kuvassa Humakin tutoreita, heitä on valintakokeissa apuna.

Tarkista valintakoepäivät ja merkitse ne kalenteriisi

Kaikki hakukelpoiset kutsutaan valintakoeisiin – poikkeuksena ovat päivätoteutuksen tulkkikoulutus ja yhteisöpedagogi (ylempi AMK) -koulutus, joihin hakeneiden tulee tehdä ennakko-/etukäteistehtävä.

  • Valintakokeisiin kutsuttuja voidaan pyytää vahvistamaan saapumisensa valintakokeisiin. Ilmoittautumislomakkeista on kerrottu verkkosivuillamme. Valintakoekutsun saanut hakija on kuitenkin tervetullut valintakokeisiin, vaikkei ole ilmoittautunut. Ennakkoilmoittautumiset helpottavat käytännön järjestelyjä
  • Jos olet hakenut useampaan Humakin saman koulutuksen kohteeseen, sinut kutsutaan valintakokeeseen kyseisen koulutuksen ensisijaiseen hakukohteeseen. Huomaa kuitenkin, että päivä- ja monimuotototeutuksissa on eri valintakokeet.
  • Tarkista, liittyykö valintakokeisiin etukäteen luettavaa aineistoa tai etukäteistehtäviä. Esimerkiksi kulttuurituottaja (AMK) -toteutuksissa on kirja ja yhteisöpedagogin valintakokeisiin valmiiksi täytetty esitietolomake. Jotkut koulutukset pyytävät tuomaan valintakokeisiin todistuskopioita tai tallentamaan niitä Humakin sähköiseen palautusjärjestelmään.
  • Jos tarvitset valintakokeisiin, esim. erillisen tilan tai lisäaikaa (esim. lukihäiriö) tai sinulla on liikuntaeste, toimita hakemus 23.4. mennessä tai mahdollisimman pian esteen synnyttyä. Ohjeet ovat luettavissa Humakin verkkosivuilta.

Ota valintakokeeseen mukaan henkilöllisyystodistus

Ota valintakokeeseen voimassa olevan passin, poliisin myöntämän kuvallisen henkilökortin tai ajokortin. Jonkin näistä siis tulee olla hakijalla mukana, jotta valintakokeeseen voi osallistua.

Valintakoeyhteistyö

   • Valintakoeyhteistyö (=valintakoeryhmä) tarkoittaa sitä, että samaan valintakoeryhmään kuuluvat ammattikorkeakoulut hyväksyvät sellaisenaan toisessa ammattikorkeakoulussa suoritetun valintakokeen. Ammattikorkeakoulujen välistä valintakoeyhteistyötä tehdään vain päivätoteutuksissa.
   • Humak tekee valintakoeyhteistyötä yhteisöpedagogin (AMK) ja tulkin (AMK) päiväopinnoissa. Kulttuurituotannon päivätoteutuksen valintakoe on Humakin oma.
   • Hakija saa kutsun siihen ammattikorkeakouluun, joka on hänen kyseisen koulutuksensa ylin hakutoive.

 Humakin kanssa valintakoeyhteistyötä tekevät amk:t

   • Yhteisöpedagogi (AMK) ja yhteisöpedagogi (AMK) / Kirkon nuorisotyö
    • Centria-ammattikorkeakoulu
    • Humanistinen ammattikorkeakoulu
    • Mikkelin ammattikorkeakoulu
    • Yrkeshögskolan Novia
   • Viittomakieli ja tulkkaus / Tulkki (AMK)
    • Diakonia-ammattikorkeakoulu
    • Humanistinen ammattikorkeakoulu

Tarkista etukäteistehtävien palautusajat

Huomaa, että esimerkiksi Yhteisöpedagogi (ylempi AMK) –tutkintoon kuuluva ennakkotehtävä on pitänyt palauttaa jo hakuajan päättymisen mennessä ja Tulkki (AMK) –tutkinnon päivätoteutukseen kuuluva etukäteistehtävä on pitänyt palauttaa 30.4. mennessä

 • Kulttuurituottaja, etukäteistehtävä, päivätoteutus
  • Etukäteistehtävä palautetaan sähköisesti viimeistään 25.5.2015 klo 15.00 mennessä.
 • Kulttuurituottaja, etukäteistehtävä, monimuotototeutus
  • Etukäteistehtävä palautetaan sähköisesti viimeistään 19.5.2015 klo 15.00 mennessä.
 • Tulkki, etukäteistehtävä, monimuotototeutus
  • Etukäteistehtävä palautetaan sähköisesti viimeistään 18.5.2015 klo 15.00 mennessä
 • Yhteisöpedagogi, ennakkotehtävä, (ylempi AMK)
  • Ennakkotehtävä on pitänyt palauttaa sähköisesti 9.4.2015 klo 15.00 mennessä.

Tulosten ilmoittaminen ja paikan vastaanotto

Opetusministeriö on 8.5.2015 tiedottanut korkeakouluja yhteishaun aikataulun muutoksesta siten, että yhteishaun tuloksista ilmoitetaan viimeistään 3.7.2015 ja opiskelupaikka tulee ottaa vastaan viimeistään 17.7.2015 klo 15.00 mennessä. Tältä osin aikataulu on siis myöhentynyt kahdella päivällä aiempaan tietoon verrattuna.

Sähköinen asiointi

– ”Sähköinen asiointi on tuonut hakijalle paljon helpotuksia”, toteaa opintoasiainpäällikkö Helena Majamäki. Majamäki kertoo, että hakijoiden käytettävissä on Oma opintopolku-palvelu, jossa hakija voi seurata oman hakuprosessinsa etenemistä. Hakuajan jälkeen pääsee myös muuttamaan yhteystietoja. Valinnan tulokset ovat näkyvillä Oma opintopolku –palvelussa viimeistään 3.7.2015. Siellä voi myös ottaa vastaan opiskelupaikan ja tehdä lukuvuosi-ilmoittautumisen. Opiskelupaikka tulee ottaa vastaan viimeistään 17.7.2015 klo 15. mennessä.

Sähköisesti tehdyn paikan vastaanoton jälkeen hakija voi siirtyä korkeakoulujen Oili-palveluun, jossa hän voi tehdä lukuvuosi-ilmoittautumisen. Ilmoittautuminen on siis kätevintä tehdä samalla kertaa, kun paikan ottaa vastaan.

Voidakseen hyödyntää Oma opintopolku –palvelua hakijan tulee olla tunnistautunut. Sen käyttö vaatii kirjautumisen ja vahvan tunnistautumisen esim. verkkopankkitunnuksilla.

Poissaolo-oikeus on muuttunut

Lukuvuosi-ilmoittautumisen osalta on tärkeää huomata, että opiskelijan poissaolo-oikeuden lainsäädäntö on muuttunut keväällä 2015. Opintojen alussa voi olla poissa vain lakisäteisestä syystä. Otettuaan opiskelupaikan vastaan opiskelija voi ilmoittautua poissa olevaksi, jos hän ensimmäisenä lukuvuonna:

1) suorittaa asevelvollisuuslain (1438/2007), siviilipalveluslain (1446/2007) tai naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta annetun lain (194/1995) mukaista palvelua;

2) on äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaalla; tai

3) on oman sairautensa tai vammansa vuoksi kykenemätön aloittamaan opintojaan.

 

Terveisin Humakin hakijapalvelut

p. 020 7621 300

hakijapalvelut@humak.fi