Humak Kuopio tulkkausala Liittyviä tiedostoja

Liittyvää sisältöä

Linkkejä:

OKM:n työryhmän muistio ja selvityksiä 2007:4

Muistatko, kun olit lapsi ja naapurissasi asui viittomakielinen kuuro henkilö? Tuo eläkeläismummo viittoi sinulle satuja ja tarinoita. Olet siitä asti viittonut ja nyt olet aloittanut opinnot viittomakielen tulkin koulutuksessa.

Apropå, olet valmistunut vuosi sitten sosionomiksi. Olet ammattikorkeakoulussa suorittanut kehittämistyön opinnot. Tiedät tiedonhankinnan menetelmät ja haastattelujen muodot.

Vai oletko kenties opistotasolta valmistunut viittomakielen tulkki, piirongin laatikossa todistus alle nelivuotisesta tutkinnosta?

Aiemmin hankittua osaamista tunnustetaan

Vuonna 2007 opetusministeriössä julkaistiin työryhmän muistio ja selvityksiä 2007:4 Aiemmin hankitun osaamisen tunnustaminen korkeakouluissa. Tuon selvityksen lähtökohtana on ollut esimerkiksi opintoajan lyhentäminen ja opiskelumotiivin ylläpito, yksinkertaisesti opiskelijan valmistuminen.

Jos siis osaat viittoa kissan, yksinkertaisesti osaat viittoa sen. Asia ei muutu siitä, oletko oppinut sen hiekkalaatikolla, työväenopistossa tai korkeakoulun kurssilla. Sinun ei tarvitse istua enää tunnilla, jossa se opetetaan ensikertalaisille. Sinä voit käyttää aikasi muuhun, opetella jotain muuta ja ennen kaikkea valmistua hiukan aiemmin kuin muut. Saat todistuksesi postissa ja pääset hakemaan alan töitä alalle vaadittavalla todistuksella.

Humanistinen ammattikorkeakoulu (Humak) on syksyllä 2015 uudistanut ahotointiin liittyviä periaatteitaan. Tämän hetken ohjeistuksen mukaan ainoa pakollisia opintoja edellytettävä asia on opinnäytetyö ja siihen liittyvät suoritukset sekä 45 opintopistettä muita opintoja.

Osaamista kertyy monella tavalla

Käytännössä kaikki toimii siis näin

  • olet oppinut asian esimerkiksi viittomakielentulkin opistotason opintojen aikana (sinulla on oppilaitoksesta saatu todistus osaamisestasi) tai
  • olet hankkinut osaamisesi missä tahansa muualla arkioppien (sinulla ei ole oppilaitoksen antamaa todistusta osaamisestasi)
  • haet opiskelijaksi Humakiin kevään yhteishaussa oman lähtökohtasi mukaan joko päivä- tai monimuotototeutukseen
  • sinut valitaan valintakokeessa opiskelijaksi Humakiin suorittamaan tutkintoon johtavaa Tulkki AMK -tutkintoa

Kun olet saanut Humakin hyväksymiskirjeen, on sinun aika ottaa yhteyttä minuun, tai sitten minä otan yhteyttä sinuun ja aloitamme ahot-prosessin. Mitä enemmän sinulla on osaamista, sitä viisaampaa on työ käynnistää jo kesällä.

Vertaa osaamistasi tutkintosi opetussuunnitelmaan

Saat käyttöösi tutkintosi opetussuunnitelman. Näet siitä jokaisen opintojakson sekä sen tavoitteet ja sisällöt. Sivu sivulta tutustut tulkille asetettuihin vaatimuksiin. Peilaat omaa osaamistasi tämän hetken tavoitteisiin. Etsit todistuksia opinnoistasi ja mietit, miten voit todentaa oppimasi. Kirjoitat taidoistasi ahot-asiakirjan – siinä se sitten onkin, keskustelun pohjaksi.

Valmentaja on tukenasi

Henkilökohtaista käyntikorttiani ajatellen ja työni sisältöä tältä osin kuvaten, tehtäviini kuuluu Humakin pedagogiikan mukainen opiskelijoiden valmentaminen. Sen mukaisesti käyn kanssasi läpi tekemäsi asiakirjasi. Tutustun kohta kohdalta osaamiseesi ja tavoitteisiisi. Tiedät jo, hallitset jo ja toisaalta haluat oppia uutta, uusia tapoja ja käytänteitä ja tietysti tehdä opinnäytetyön.

Yhteistyöllä luomme sinulle etenemissuunnitelman: mielenkiintoista opittavaa mielekkäällä tavalla aikatauluttaen opintosi järkeväksi kokonaisuudeksi. Lopputuloksena sinusta tulee nykytutkinnon mukainen Tulkki AMK, ammattilainen niin taidollisesti, tiedollisesti kuin eettisestikin.

Jos haluat lisätietoja tai käytännön ohjeita, lähetä toki minulle sähköpostia!
hanna.putkonen-kankaanpaa@humak.fi

Teksti: Hanna Putkonen-Kankaanpää

Korkeakoulujen yhteishaku alkaa 16.3 ja jatkuu 6.4. asti.

Humakiin voi hakea Tulkki (AMK) -koulutukseen pääkaupunkiseudulle Kauniaisiin / Helsinkiin ja Kuopioon.
Myös Tulkki (ylempi AMK) -koulutus on tänä keväänä haussa. Sen lähiopetuspäivät pidetään Helsingissä.

Lisätiedot: hakijapalvelut@humak.fi ja opintopolku.fi