Ammattikorkeakoulut avautuvat harkiten

Arenen logo, sinertävä graafinen a ja musta ARENE teksti..

Hallituksen päätös koronarajoitusten purkamisesta mahdollista ammattikorkeakoulujen tilojen käyttämisen 14.5 alkaen. Nyt käynnissä oleva opetus tulee jatkumaan kevään etä- ja verkko-opetuksena. Suuri merkitys on, että tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan infrastruktuureja voidaan alkaa käyttää.

-Ammattikorkeakoulut ovat tehneet pedagogiset suunnitelmat koko kevääksi, eikä niiden muuttaminen toukokuun kahdeksi viimeiseksi viikoksi ole mielekästä, muuttunutta tilannetta arvioi puheenjohtaja Mervi Vidgrén Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arenesta.

Hallituksen päätös oli tärkeä, sillä se mahdollista korkeakoulujen kampuksilla olevien oppimis- ja tutkimusympäristöjen kuten laboratorioiden ja simulaatiotilojen hyödyntämisen.

-Kaikkea opetusta ei ole ollut mahdollista viedä verkkoon, Vidgrén summaa kevään tilannetta.

Vidgrénin mukaan rajoitusten päätyttyä lähiopetusta voidaan järjestää pienryhmille tai yksilöllisesti ohjaten kampuksilla sijaitsevissa oppimisympäristöissä. Lisäksi voidaan järjestää tenttejä tai muuta osaamisen arviointia pienryhmille tai yksittäisille opiskelijoille, jos niitä ei voida järjestää verkossa.

Mitä tapahtuu syksyllä?

Syyslukukaudella opetus järjestetään noudattaen silloin voimassa olevia viranomaisten ohjeita ja mahdollisia rajoituksia. Ammattikorkeakouluilla on valmius laajaan etäopetukseen jatkossakin.

Kansainväliset opiskelijat tulevat aloittamaan opintonsa verkko-opetuksessa, koska heidän viisumi- ja oleskelulupahakemuksiansa ei toistaiseksi käsitellä eivätkä he pääse loppukesästä Suomeen.

-Koronapandemialla on suuri vaikutus korkeakoulujen kansainväliseen toimintaan, Vidgrén sanoo.

Henkilöstön ja opiskelijoiden kansainvälinen liikkuvuus on pysähdyksissä tai vähäistä niin kauan kuin koronavirus rajoittaa kansainvälistä liikkuvuutta. Tilanne mahdollistaa uusia pedagogisia tapoja kehittää kansainvälisyysosaamista. Näitä ovat esimerkiksi virtuaaliset intensiivikurssit kansainvälisten partnerikorkeakoulujen kanssa.

Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry

2020-05-05 12:23:45