Anniina on turvallisesti kotona Gambiasta

Anniina Ahlholm opettaa gambialaislapsille kirjoittamista.

Viime sunnuntaina kerroimme Jyväskylässä yhteisöpedagogiksi opiskelevasta Anniina Ahlholmista, joka oli jäänyt koronajumiin Gambiaan. Alkuperäinen paluulento oli peruttu eikä sinnikäs vaihtoehtoisten lentojen varaaminen ollut tuottanut tulosta joko lentoyhtiön kieltäydyttyä myymästä lentoja tai uusienkin varausten peruuntuessa. Tarina sai kuitenkin onnellisen lopun: Anniina on nyt onnellisesti uudessa kodissaan Tampereella.

Tilannekuva Gambiassa oli epäselvä suomalaisviranomaisille

Humakin lehtori Maarit Honkonen-Seppälä, Anniina sekä Humakin rehtori Jukka Määttä olivat yhteydessä ulkoministeriöön Gambian tilanteesta. Maanantai-iltana Anniinaa pyydettiin ottamaan yhteyttä ulkoministeriön virkamiehiin.

Ulkoministeriössä toimi alueen tilannetta seuraava tiimi, joka sai vihdoin ajantasaista tietoa alueella olevista suomalaista. Monet Gambiaan matkustaneet eivät olleet tehneet matkustusilmoitusta, joten ministeriöllä ei ollut tietoja heidän tavoittamisekseen maailmalta. Tanja ja Anniina keräsivät Facebookin kautta  Suomeen haluavien yhteystiedot ja toimittivat ne ulkoministeriöön. Ulkoministeriöön oltiin yhteydessä tilanteen aikana monta kertaa.

Ministeriö onkin välittänyt Humakille kiitoksen Anniinan ja Tanja Sowen esimerkillisestä toiminnasta tilanteessa. Naisten aktiivisuuden ansiosta tilannekuva Gambiasta selvisi ja 33 paluuta toivovan suomalaisen kotiinpaluuta on voitu alkaa järjestää.

”Asia oli nyt oikeiden ihmisten käsissä”

-”Maantaina minulle tuli ensimmäistä kertaa tunne, että asia on nyt oikeiden henkilöiden hoidettavana! Uskoin, että paluu Suomeen järjestyisi, vaikkeivat sitä vielä tällöin maanantaina voineetkaan varmaksi luvata”, Anniina kertoo WhatsAppin kautta käydyssä haastattelussa. Hän on ulkomailta palattuaan karanteenissa kotonaan. Sinne hän on majoittanut väliaikaisesti myös toisen Gambiasta palanneet suomalaisen, jonka koti olisi käytettävissä vasta ensi kuussa.

-”On mukavaa, että mulla on karanteenikaveri, joka on ollut samanlaisessa tilanteessa ja voimme jakaa kokemuksia keskenämme”, Anniina toteaa.

Tiistaina Anniina kertoo vielä nauttineensa Gambian auringosta ja olleensa varsin luottavainen, että asiat järjestyisivät. Keskiviikkona UM oli ottanut yhteyttä lapsiperheisiin ja kertonut, että nämä pääsisivät lentämään keskiviikkona Belgiaan.

-”Tanja Sowe oli tiedustellut, pääsisinkö minä ja yksi toinen nuori suomalaisnainen mukaan samalle lennolle. Aluksi lupaa ei tullut, mutta hetken päästä meille soitettiin takaisin, että mekin pääsisimme evakuointilennolle”.

”Meillä oli 1,5 tuntia aikaa palata”

-”Tieto tuli kesken aamupalan. Meillä oli 1,5 tuntia aikaa pakata tavaramme. Pakkasin nopeasti ja hyvästelin nopeasti ne gambialaistutut, jotka ehdin ja suuntasin lentokentälle”, Anniina kertoo.

Ensimmäisellä evakuointilennolla oli belgialaisten lisäksi mukana kaikkiaan 11 suomalaista, muutama saksalainen sekä yksi ruotsalainen. Evakuointilentoa ei tarvinnut maksaa kentällä, vaan matkustajat allekirjoittivat maksusitoumuksen, jossa he suostuivat maksamaan matkan kustannukset myöhemmin.

Ennen lentoa lähtijöiltä mitattiin kuume ja mukana ollut EU:n virkailija jakoi lähtijöille virallisen dokumentin, joka mahdollistaisi jatkolennolle pääsyn.

Kuvassa tyhjä Brysselin lentokenttä, jossa näkyy lentokentän aulaa sekä saapuvat/lähtevät lennot-ilmoitustaulu.
Brysselin kentällä oli epätodellinen tunnelma, kun lähes kaikki koneet oli peruttu.

-”Seuraavan yön vietin Brysselin lentokentällä, jossa oli maailmanlopun tunnelmat. Sadasta ilmoitetusta lennosta ehkä vain 20:en kerrottiin lentävän. Suomeen päästyäni sain henkilökohtaisen kyydin uuteen kotiini Tampereella ja koska karanteenimääräykset mahdollistavat pyykinpesun olen paluuni jälkeen pyykännyt ahkerasti”, Anniina toteaa.

Ahlholm kertoo, että hänellä on epätodellinen joskin huojentunut olo, että on vihdoin Suomessa. Hän on vakuuttunut, että ainoa oikea ratkaisu oli palata kotiin.

-”Samalla olen myös surullinen, että Gambia on takana. Mutta olen varma, että palaan sinne vielä joskus takaisin”, Anniina päättää.

Lue Anniinan tunnelmista ennen onnellisen kotiinpaluun selvämistä Gambiassa

Humakin opiskelija koronajumissa Gambiassa: ”Toive kotiinpääsystä on suuri!”