Matti Mikkilä Urban Energy

Humakin kulttuurituottajaopiskelijoiden Energiateollisuus ry:lle tuottaman taidekilpailun voittajat on valittu. Energiateollisuus ry:n toimeksiannosta tuotetun kilpailun tavoitteena oli saada nuorilta taiteilijoilta esteettisiä, kekseliäitä, ympäristöystävällisiä ja pitkälle hiottuja ideoita kaukolämpöä näkyväksi tekeviin taideteoksiin. Taideteosten sijoituspaikkoina ovat kaukolämpökohteet Helsingissä, Mäntyharjulla ja Turussa. Energiateollisuus ry:n lisäksi kilpailun järjestäjätahoina olivat paikalliset energiayhtiöt.

Näyttäviä teoksia julkisen rakennettuun tilaan

Kaupunkikuvan ja taiteen asiantuntijoista koostuva raati valitsi ideakilpailun voittajiksi Helsingin Munkkisaaren öljysäiliöihin toteutuettavan Matti Mikkilän kaupunkimaalauksen ”Urban Energy 1”, Enni Vekkelin Mäntyharjun lämpökeskukseen ehdottaman suurikokoisen maalauksen ”Lämpövuori” ja Turun V-kaupunginosassa sijaitsevaan kaasukelloon toteutettavan Mauri KososenWindow of the Sun” videoinstallaation.

Enni Vekkeli Lämpövuori
Enni Vekkelin teos sijoitettaisiin Mäntyharjun kaukolämpölaitoksen seinään.

Lämpöä liikkeelle ideakilpailun voittajatöitä on tarkoitus kehittää eteenpäin kilpailun jälkeen toteutettavissa oleviksi taideteoksiksi. Mikkilän teoksen raati totesi soveltuvan ympäristöönsä erittäin hyvin ja olevan jo nyt pitkälle hiottu ja kehityskelpoinen. Enni Vekkelin hyvin ympäristöönsä sopivan teoksen toteutustekniikkaa täytyy vielä pohtia, mutta teoksen maalauksellisuus ja sävyjen hallinta tekivvät raatiin vaikutuksen.

Turun suojeltu kaasukello muuttuu auringoksi

Turun ideakilpailun voittanut Mauri Kososen Window of the Sunia raati kiitti muun muassa siitä, että se toimii myös pimeänä vuoden aikana. Videoprojisoinnin tapaa ja toteuttamismahdollisuuksia tutkitaan vielä tarkemmin taiteilijan ja järjestäjien toimesta. Turun kilpailua tukenut Turku Energia palkkaa taiteilijan kesätöihin työskentelemään teoksen parissa.

Turku kaasukello
Turun ideakilpailun voitti Kankaanpään taidekoulussa opiskeleva Mauri Kosonen, joka haluaa muuttaa kaasukellon suureksi aurinkoprojisoinniksi.

Kososen ehdotuksessa kaasupallon alusta päällystetään punaisella hakkeella, jolloin kaasupallo saadaan näyttämään edustavalta ja mielenkiintoiselta myös päivisin. Pimeään aikaan palloon heijastetaan NASAn tuottamaa muokattua videokuvaa, johon on tallennettu auringon vaiheita kolmen vuoden ajalta. Kaupunkikuvan ja taiteen asiantuntijoista koostuvaa raatia miellyttikin ideassa juuri se, että teos toimii hyvin valoisaan ja pimeään aikaan

—Teoksen perusajatuksena on muistuttaa ihmisiä siitä, mikä on kaiken elämän lähde planeetallamme. Tuoda aurinko kaasukelloon projisoituna ihmisten ihmeteltäväksi ja herättää ihmiset ajattelemaan, Kosonen kertoo teoksensa ideasta. Kosonen on taustaltaan myös medianomi ja teoksen toteuttaminen haastavaan kohteeseen juuri mediateknologian avulla tuntui sopivalta ratkaisulta.

—Kaasupallo on suojeltu ja se teki siitä haastavan kohteen. Sen pintaan ei saanut tehdä mitään muutoksia, joten ainoaksi vaihtoehdoksi jäi joko valon tai videon projisointi sen pintaan pimeänä vuodenaikana, Kosonen kertoo ja arvioi, että teoksen ulkotilaprojisointia päästään testaamaan toivottavasti jo loppukeväästä tai viimeistään alkusyksystä. Kaasupallon ympäristöön sijoitettava hake tulisi kuitenkin jo kesän aikana.

—Olen suunnitteluvaiheessa miettinyt myös alueen asukkaita. Kaasupallohan on lähellä kerrostaloja ja ikkunoiden tasalla, Kosonen vakuuttaa ja kertoo, että projisointi toteutetaan hyvällä maulla ja riittävän himmeästi heijastettuna, ettei se häiritse kaasupallon ikkunastaan näkeviä naapureita.

Turun ideakilpailu sai eniten ehdotuksia ja siksi taiteilijasta tuntuu hienolta päästä toteuttamaan teosta Turun jokirantaan, jossa on jo ennestään esillä hienoa taidetta. Kosonen kokee olevansa myös oppilaitoksensa, Kankaanpään taidekoulun, edustaja. Samaan aikaan, kun taideopetusta on karsittu, tällaisen kilpailun avulla voidaan osoittaa, että taiteilijoille ja julkiselle kaikkien ihmisten iloksi toteutettavalle taiteelle on tarvetta.

Tuottajan työlle arvostusta

—Tuottajaopiskelijoiden puolesta olen iloinen, että Energiateollisuus ry on löytänyt ja ymmärtänyt tuottajan työn arvon ja kysyi Humakia tuottamaan ideakilpailun tilaustyönä, kertoo hanketta Humakin puolella vetänyt lehtori Oona Tikkaoja, joka on itsekin yksi Suomen johtavia nykytaiteilijoita. Tikkaojan mielestä kilpailu oli hieno ja rajoja rikkova mahdollisuus, jossa yhdistyivät taide ja energia-ala. —Mielestäni kilpailun avulla pystyimme madaltamaan taiteen ja teollisuuden välisten raja-aitoja, Tikkaoja jatkaa.

Projektin ideointiin osallistui Humakin kulttuurituottajaopiskelijoiden Taiteen tuntemuksen opiskelijaryhmä. Tämän lisäksi yksi Humakin opiskelija oli kesätöissä kilpailun markkinoinnissa ja syksyllä Kauniaisten kampuksella opiskeleva opiskelija osallistui ideakilpailun tuotantoon.

Tikkaojan ryhmä rakensi kilpailulle konseptin, hankki kuratoinnin ja toteutti markkinoinnin. Turun kilpailun voittanut Kosonen kertoo itse huomanneensa kilpailusta kertovan mainoksen Kankaanpään taidekoulun ilmoitustaululta.

—Tämä tuotanto on kaikkinensa hyvä esimerkki siitä työelämään liittyvästä oppimisalustasta, jota olemme Humakissa pari viimeistä vuotta rakentaneet. Teorian sijaan opiskelijamme ovat päässet tuottamaan jotain merkittävää ja uutta yhdessä oikean tilaajan kanssa ja kaikki osapuolet ovat saaneet tästä projektista omaa toimintaansa auttavia tuotoksia. Samalla opiskelijoidemme ammattitaito kuvataiteiden ja kuratoinnin parissa on kehittynyt, Tikkaoja päättää.