10-pallon SM-tittelin voittanut yhteisöpedagogiopiskelija Liittyviä tiedostoja

Liittyvää sisältöä

Linkkejä:

100 seuraa, 8000 jäsentä

Biljardia tulisi käyttää huomattavasti laajemmassa merkityksessä nuorison ohjaamisessa, toteaa turkulainen yhteisöpedagogiopiskelija, tuore Suomen mestari Janina Rosten. —Lajilla on hyvin paljon annettavaa kasvatuksellisessa mielessä.

Rosten voitti uransa ensimmäisen Suomen mestaruuden Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa pelatussa poolin naisten 10-pallon SM-finaalissa viime viikolla.

Urheilun ja opiskelun yhdistäminen onnistuu, kun molempia tulee tehtyä sopivassa suhteessa, sanoo 15 vuotta lajia harrastanut Janina. – Viime vuodet olen pelannut noin kerran viikossa. Ennen näitä kisoja pelasin toki useammin. Koin silti olevani tietyllä tapaa kisan musta hevonen, sillä olen hyvin harvakseltaan osallistunut naisten kisoihin, ainoastaan kahdesti ennen nyt voittamiani kisoja.

Auttamistyöhön yrittäjäksi

Syksyllä 2013 Humakissa opintonsa aloittanut Janina tekee parhaillaan lopputyötään. – Minulla on vielä joitain opintosuorituksia jäljellä, ja valmistun näillä näkymin yhteisöpedagogiksi (AMK) ensi syksynä.

-Toiveeni on tehdä auttamistyötä ja perustaa yritys kyseisen toiminnan ympärille, kertoo tavoitteistaan Janina. – AMK-tasoinen tutkinto antaa tälle hyvän pohjan.-Tähtään oman itseni herraksi tai sitten johonkin, mielellään kristilliseen työyhteisöön tekemään osaamistani vastaavaa työtä.

Mitä biljardi voisi opettaa nuorille?

—Tämän tiimoilta olemme keskustelleet turkulaisen moninkertaisen maailmanmestarin, Jouni Tähden kanssa siitä, miten pystyisimme yhdessä kehittämään jotain lajiimme liittyen. Itse asiassa koen, että kun saimme nyt SM-kisoissa poikkeuksellista tv-näkyvyyttä (YLEn SM-viikonlopun lähetyksessä), olisi mahdollista enemmänkin kertoa lajin hyödyistä niille joille tästä olisi tarvetta eli nuorille.

Laji on todella vaikea ja herkkä ja parhaimmillaan se yhdistää keskittymistä, geometristä näkemystä, kehon hallintaa, herrasmiesmäisyyttä, luovuutta, aika paljon siis kaikkea otollista.

Biljardin pelaajana et ole koskaan valmis. Janina kokee olevansa hyvinkin keskeneräinen, mutta hän uskoo, että samoin sanoisi varmasti joka ikinen lajin harrastaja, sillä kyseessä on haastava peli.

Seuran valinta on oleellista – tämä pätee myös opiskelupaikan valinnassa

—Vapaa-ajallani olen saanut pelata Turun parhaassa seurassa, jossa olen saanut tukea Turun parhailta pelaajilta. Näitä ovat mm.  oma mies ja hänen ystävänsä sekä lukuisat muut. Ehkäpä siinä on menestykseni juuri, ja sama kai pätee elämässä muutenkin: seuravalinta on aika oleellista.

Tästä täytyy nyt katsoa kortit loppuun saakka tämän kauden osalta ja seuraava tähtäin onkin kasipallon SM -kisat. Humakissa Janinan seuraava tavoite on yhteisöpedagogin (AMK) tutkinto.

Kuva etusivulla: YLE, sivun ylälaidassa: Lottamari Joulas

 

Yle Areena näytti Janinan ottelun jännittävät loppuhetket. (Biljardifinaali alkaa kohdasta 01:38)

——

Yhteisöpedagogi (AMK) -tutkinto kevään yhteishaussa 16.3. – 6.4.2016 Humakin Turun, pääkaupunkiseudun, Jyväskylän ja Kuopion yksiköissä päivätoteutuksena ja monimuotototeutuksena pääkaupunkiseudulla, Kuopiossa ja Oulussa.