Buu-klubben Braheskolan

Humakin yhteisöpedagogiopiskelijoilla oli aiemmin tässä kuussa tavanomaisuudesta poikkeava ruotsin tunti. Opiskelijat osallistuivat BUU-klubbenin kuvauksiin turkulaisessa Braheskolanissa, jossa koulun  pienet superauttajat opettavat ruotsia isommille oppilailleen.

Jakso esitetään tänään (la 27.4. klo 18) YLE Teemalla BUU-klubbenissa ja se on nähtävissä myös YLE Areenassa. Alla ohjelmasta tehty insertti YLEn Facebook-sivuilla.

Braheskolan i Åbo

Förskolan vid Braheskolan i Åbo som SUPERHJÄLPARE!Gör som Eeva Pekanheimo på Humanistinen ammattikorkeakoulu i Åbo: Ta kontakt med SUPERHJÄLPARNA om du har ett problem!För en mer kommunikativ värld!Lördagar kl 18 i Yle FemAlltid på Arenan

Julkaissut BUU-klubben Torstaina 25. huhtikuuta 2019

Videolla Eeva Pekanheimo kertoo ruotsinkielen opiskelusta.

Erilainen ruotsin tunti

Humakin lehtori Eeva Pekanheimo sai ajatuksen ohejlmaan osallistumisesta nähtyään BUU-klubbenin etsivän autettavia Superapurit –jaksoonsa. Superhjälparna -jaksoissa lapset saavat mahdollisuuden toimia päivän superapulaisina avustaen ihmisiä erilaisissa tilanteissa.

Pekanheimo toivoi, että lapset voisivat auttaa opiskelijoita oppimaan ruotsia, sillä kielen opiskelu on nykyään hyvin haasteellista.

–”Osa opiskelijoistani ei ole koskaan tavannut suomenruotsalaista ja ruotsin kieli ei ole ollut pakollisena aineena enää yo-kirjoituksissa. Monella opiskelijalla ei myöskään ole lukiotaustaa. Yhteisöpedagogit työskentelevät usein lastenkin parissa ja ehdotin, että superapulaiset voisivat järjestää ruotsinkielisen toimintaradan opiskelijoille”, Pekanheimo kertoo.

TV-ryhmä kuvaa joukkoa buu-klubbenin superapureita
BUU-klubbenin Malin Olkkola sekä Peter ”Slaba” Österman. Humakin opiskelijat odottavat seinustalla, mitä tuleman pitää… (Kuva: Eeva Pekanheimo)

Ohjelman tuottajat ihastuivat erinomaiseen ajatukseen ja kertoivat mielellään osallistavansa lapset kiltteystehtävään. Niinpä BUU-klubbenin kuvausryhmä saapui Turkuun ja jakso kuvattiin Braheskolanissa huhtikuun alussa.

-”Opiskelijat saivat ensimmäisellä tapaamiskerralla päättää, lähtisivätkö mukaan ohjelmaan. Asiasta pidettiin ruotsinkielinen kokous esityslistoineen, jonka päätteeksi kaikki ilmoittivat yksimielisesti osallistuvansa kuvauksiin”, Pekanheimo kertoo ja kiittää opiskelijoiden asennetta ja halua oppia ruotsia.

Peukkua erilaiselle tunnille

Pekanheimo kiittää sekä Braheskolanin koululaisia että Humakin opiskelijoita heittäytymisestä, uskaltautumisesta ja avarakatseisuudesta.

–”Juuri näitä ominaisuuksia tarvitaan vieraan kielen oppimisessa ja kun katselin pieniä kieltenopettajiamme, Superapulaisia, niin ei ko. taidoista taida olla haittaa kieltenopettajillekaan”, Pekanheimo totesi tuoreeltaan kuvausten jälkeen.

Buu Klubbenin superapureiksi pukeutuneita lapsia koulunpihalla ohjaajien kanssa
Ensimmäinen tehtävä Humakin opiskelijoille: etsi lapsi, kertokaa nimenne toisillenne, auttakaa Superhjälpare-viitat päälle. Ennen kuin päästiin sisätiloihin ja päivän varsinaisiin aktiviteetteihin, räpättiin yhdessä Superhjälparna-räppiä. Kaikki lapset osasivat sen ulkoa, joka kertoo ohjelman suosiosta sekä laulettiin/jumpattiin lasten kanssa pihalla ”Huvud, axlar, knä och tå” – opiskelijoille tuli yllätyksenä, että ruotsinkielisessä versiossa ei taputetakaan vatsaa vaan ”kinden [=poski] klappen får” – Eeva Pekanheimo 

 

 

 

 

Kuvaukset olivat myös autettavien mieleen. Kaikki opiskelijat antoivat päivän päätteeksi peukkua tempaukselle.

Pekanheimon mielestä kielen oppimiseen pätee sama kuin polkupyörällä ajamiseen.

-Pyöräilemään oppii vain käyttämällä pyörää ja samalla tavoin myös kieltä oppii vain sitä käyttämällä. Motivaatio, asenne ja uskallus auttavat pitkälle lajissa kuin lajissa.”

 

Uutiset kuvat. Kuvakaappaukset YLEn Buuklubben sekä Eeva Pekanheimo, Humak.