Hillä Mäkelä, kuvaaja Marita Halmetoja Liittyviä tiedostoja

Liittyvää sisältöä

Linkkejä:

Humak Finna

Humakin kirjasto julkisti huhtikuussa uuden Finna-hakuliittymänsä. Humak Finna toimii jatkossa väylänä Humakin kirjaston painettuihin ja sähköisiin aineistoihin ja korvaa kirjaston aikaisemmat hakujärjestelmät.

—Keskeisimmät Finnan tuomat uudistukset verrattuna kirjaston aikaisempiin hakupalveluihin ovat sekä e-aineistojen että painettujen aineistojen löytyminen samasta paikasta sekä mahdollisuus kirjautua Finnaan Humakin tunnuksilla, jolloin käyttäjä pääsee kotoaankin kirjaston e-aineistoihin eikä tarvitse muistaa kirjastokortin numeroa ja PIN-koodia lainoja uusiessaan, kertoo Humakin Finna-projektin päävastuullinen, Kuopion informaatikko Hilla Mäkelä.

E-aineistojen osalta kaikki Humakin e-kirjat ovat nyt mukana samassa perushaussa kuin painettu aineisto. Muut aineistot ovat mukana kansainvälisten e-aineistojen haussa tai Finnasta löytyvällä tietokantalistalla.

Kansallinen Finna ja Humakin oma Finna

Finna on valtakunnallinen hakupalvelujen kokonaisuus, jossa on mukana kirjastoja, museoita ja arkistoja. Se koostuu organisaatioiden omista hakupalveluista, jotka yhdessä muodostavat kansallisen Finnan. Kansallisen Finna-näkymän kautta voi siis hakea niin kirjaston kirjojen sijaintitietoja, e-kirjoja, museokokoelmien valokuvia kuin arkistojen asiakirjoja.

Humakin Finnaan on valittu Humakin asiakkaiden kannalta keskeisimmät aineistot eli kirjastojen painetut kokoelmat, Humakin käytössä olevat e-aineistot ja Humakin Theseuksessa olevat opinnäytetyöt ja julkaisut. Kansainvälisten e-aineistojen haussa on lisäksi mukana ulkomaista tieteellistä aineistoa sekä Humakin e-aineistokokoelmista että erilaisista julkaisuarkistoista.

Finnan julkistamisen takana jo parin vuoden työ

—Finnan käyttöönottoa on valmisteltu muiden töiden ohella jo lähes kaksi vuotta, kommentoi Hilla Mäkelä.

—Osana projektia on pitänyt esim. räätälöidä Finnan käyttöliittymää meidän asiakkaidemme tarpeisiin sopivaksi sekä mukauttaa kirjaston muita järjestelmiä toimimaan paremmin Finnan kanssa. Kansalliskirjastolta on saanut ohjeita ja apua, mutta jokainen kirjasto tekee itse omat ratkaisunsa.

Työ Finnan parissa ei pääty järjestelmän julkaisemiseen ja Humakin kirjastolla on paljon suunnitelmia Finnan kehittämiseksi entistäkin toimivammaksi.

—Finnaa kehitetään koko ajan ja seuraavaksi on tavoitteena on saada lisää aineistoja haettavaksi Finnan kautta. Myös kirjaston verkko-oppimateriaalit menevät uusiksi Finnan myötä, Hilla Mäkelä avaa kirjaston lähitulevaisuuden suunnitelmia Finnan suhteen.

Käyttäjäpalaute innostunutta

Finnan käyttöönotto on vielä tuore asia, mutta vastaanotto on toistaiseksi ollut yksinomaan positiivista. Järjestelmä ehti olla beta-vaiheessa joitakin kuukausia ennen virallista julkistamista, ja jo sinä aikana moni kirjaston käyttäjä ehti tutustua Finnaan.

—Ensivaikutelman perusteella Finna on erittäin helppokäyttöisempi ja erittäin tervetullut uudistus! Kiinnostavin uusi ominaisuus on mahdollisuus luoda Finnan kautta aineistolistoja, joita voi jakaa linkin kautta opiskelijoille, kommentoi Satu Riikonen, Humakin yhteisöpedagogikoulutuksen lehtori.

Teksti: Pirjo Kangas
Kuva: Marita Halmetoja

kirjastoruutukaappaus
Ruutukaappaus Humak Finna