Opetushallitus neuvoo Erasmus-koulutuksissa

Tartu tilaisuuteen! Opiskeluaika tarjoaa loistavan mahdollisuuden kansainvälistymiseen. Opiskelijavaihto, kansainväliset harjoittelut ja ammattilaisille suunnatut koulutukset tarjoavat enemmän kohdemaan kulttuurista kuin perinteinen matkailu.

Humak kannustaa opiskelijoitaan kansainvälistymiseen. Opiskelijat voivat hakeutua korkeakouluvaihtoon tai kansainvälisiin harjoitteluihin Erasmus+ -ohjelmassa. Humakilla on noin 60 yhteistyökorkeakoulua 23 maassa.

Nuori 2019 Logomo
Mauri Uusilehto Opetushallituksen ständillä Nuori 2019 -tapahtumassa Logomossa.

Monimuoto-opiskelijalle enemmän mahdollisuuksia!

Monimuoto-opiskelijalle Erasmus+ -ohjelman non-formaali koulutustarjonta (ks. Salto-youth verkosto), avaa ovet monipuoliseen ammattilaisille suunnattuun koulutustarjontaan Euroopassa ja muualla.

-”Nämä SALTO-Youth -verkoston järjestämät intensiivikoulutukset ovat erittäin laadukkaita. Koulutuksia järjestetään nuoriso-, kulttuuri- ja liikunta-alan ammattilaisille”, Mauri Uusilehto, Opetushallituksen Kansalaisten Eurooppa yhteyspisteen vastaava asiantuntija, kertoo. Uusilehto on myös Humakin yhteisöpedagogialumni ja viimeistelee parhaillaan ylempi AMK-opintojaan Humakissa.

Kunnille kehittymisen paikka

Uusilehto patistaa kuntia lähettämään henkilöstöään koulutuksiin, sillä se on työnantajalle muuten täysin ilmaista. Se on käytännössä ilmaista myös työntekijälle.

–”Työpaikka maksaa koulutuksen ajalta palkan, mutta koulutus, joka vapailta markkinoilta ostettuna maksaisi maltaita, on käytännössä ilmaista. Koulutusten saama rahoitus kattaa usein merkittävän osan koulutettavan matkoista ja majoituksesta”.

Broumov FutureLans training.
Humakissa opiskelevat Erkka Kulmala ja Juha Oikari (kesk.) osallistuivat Humakin koordinoiman hankkeen digikoulutukseen tsekeissä. Kuvassa myös Bianca Mihoc.

Uusilehdon mukaan on itsestään selvää, että henkilöstöön ja sen kehittämiseen on panostettava. Suurimpienkin kaupunkien nuorisoalan menoista suurin osa on ns. kiinteitä kuluja, palkkoja ja toimitilakustannuksia, joten tarjottava koulutus on ilmainen lisäinvestointi toimialan kehittämiseen.

Pienissä kunnissa saattaa tuntua, että on vaikea irrottaa harvoja nuorisotyöntekijöitä viikon kestäviin koulutuksiin, mutta heille Uusilehdolla on selkeä viesti.

–”Henkilöstöön täytyy panostaa! Tiedollinen ja taidollinen osaaminen vievät nuorisotyötä eteenpäin”.

Koulutuksen aikana hankitut kansainväliset kontaktit saattavat osoittautua tulevaisuudessa hyvinkin merkittäviksi – esimerkiksi yritysyhteistyön tai muun yhteistyön mahdollistajana.

OPH:n palvelut tarjoavat täyden palvelun tavaratalon hakijalle

Opetushallituksen verkkosivut uudistetaan lähiaikoina, mutta sen kansainvälistymispalveluiden verkkosivujen  www.cimo.fi tapahtumissa on ammattilaisille tarjolla kymmeniä koulutuksia kuten esimerkiksi tutustumismatkoja Norjan nuorisovaltuustoihin, Saksan kunnalliseen nuorisotyöhön tai kursseja sukupuolisensitiivistä nuorisotyötä, monikulttuurisuudesta, uskontojen välisestä dialogista ja niin edelleen.

–”Jokaiselle löytyy varmasti jotain”, Mauri Uusilehto vakuuttaa. “Koulutuksia ei tarvitse etsiä vain verkosta. Niistä kiinnostunut voi ottaa liittyä myös esimerkiksi nuorisoalan sähköpostilista Ennettiin ja saada suoraan tietoa tulevasta koulutustarjonnasta. Aina voi toki myös ottaa suoraan yhteyttä asiantuntijoihin (osoitteella nuoriso@oph.fi) ja kertoa, millaista koulutusta tai osaamisen täydentämistä etsii, mutta kyllä verkkosivut, Facebook ja sähköpostilista ovat ensisijaiset kanavat.”

Opinnollista kansainvälinen koulutus korkeakouluopintoihin

Yksi tapa kannustaa kansainvälistymistä on opinnollistaa ja hyväksi lukea koulutusta osaksi opintoja. Ulkomaille suuntaavan Humakin opiskelijan kannattaa kysyä valmentajaltaan mahdollisuuksista hyväksi lukea koulutuksia opintojaksoihinsa.

Mauri Uusilehto kannustaa korkeakouluja kertomaan koulutukseen osallistuneiden kokemustarinoita.

-”Paras tapa levittää tietoa koulutuksista on, kun ammattilainen kertoo toiselle ammattilaiselle, mitä on koulutuksesta saanut irti”.

Uusilehto arvioi, että Erasmus nuoriso-ohjelmaan osallistuu vuosittain 3500 suomalaista, joista noin 5-600 on nuorisotyöntekijöitä. Alueelliset erot vaihtoon lähdössä ovat suuria. Aktiivisinta vaihtoon lähtö on Pohjanmaalla, jossa Villa Elban laaja kansainvälinen verkosto ja yhteistyö heijastuu aktiivisina kansainvälisiin koulutuksiin osallistuvina ammattilaisina.

Judit Kemppilä
Judit Kemppilä (vas) on osallistunut kahteen Salto-youth verkoston järjestämään koulutukseen. Hänestä on kiinnostava tavata muita alan ammattilaisia Euroopassa ja kuulla miten muualla tehdään nuorisotyötä ja ammentaa siitä ideoita omaan työhönsä Nuorisoseuroissa. Judit kuvassa Nuori 2019 messuilla OPH:n ständillä Mauri uusilehdon kanssa.

Suomalaisilla on paljon annettavaa Euroopassa. Suomella on erityinen nuorisoalan koulutusjärjestelmä ja tapa tehdä nuorisotyötä.

–”Meillä on paljon horisontaalista yhteistyötä kansalaistoiminnan, kunnan, valtion ja oppilaitosten välillä ja lisäksi tulee vielä EU taso. Tästä voidaan ottaa oppia myös muualla Euroopassa”, Uusilehto päättää.

Humak mukana koulutuksissa FutureLabs -hankkeella

Humakin asiantuntijat ovat osallistuneet Eramus+ koulutusten järjestämiseen yhteistyössä ulkomaisten partnereiden kanssa. Tuoreimpana esimerkkinä on korkeakoulun koordinoima FutureLabs hanke, jossa kehitetään digitaalisen nuorisotyön menetelmiä.

Humakin viestintäpäällikkö Jarmo Röksä ja hankkeen projektipäällikkö, lehtori Kari Keuru ovat perehdyttäneet koulutuksissa ammattilaisia digitaaliseen tarinankerrontaan, animointiin ja videoiden käsikirjoittamiseen. Seuraava koulutus järjestetään Rovaniemellä Verken tilaisuudessa 14.5.2019

FutureLabs -hankkeen Powerpoint-animaatiokoulutukseen demomateriaaliksi tuotettu animaatio nuorisotyön vaikutuksen arvoimisprosessista.

Hankkeessa on myös julkaistu laaja Podcast -sarja eurooppalaisista nuorisotyön menetelmistä. Linkit podcasteihin löytyvät hankkeen verkkosivuilta.

Lisätietoja FutureLabs-hankkeesta.