Stevenson kertoi että Edinburgh on suosittu opiskelukaupunki Liittyviä tiedostoja

Vapaaehtoisorganisaatioiden johtaminen ja motivointi, strateginen johtaminen, taiteen rahoitus, sponsorointi ja etiikka olivat aiheina Humakissa tällä viikolla vierailleen David Stevensonin luennoilla.

Stevenson opettaa skotlantilaisen Queen Margaret University Collegen kulttuurituotannon maisterilinjalla. Edinburghissa sijaitsevalla yliopistolla on Erasmus-sopimus Humakin kanssa. Yhteistyö on jatkunut viisi vuotta ja QMU:sta on tullut tavoiteltu vaihto-opiskelupaikka. Erasmus-vaihdossa siellä käy vuosittain 3-4 humakilaista opiskelijaa. Myös lehtoreita on vieraillut.

  • Haen täältä uusia näkökulmia opettamiseeni, kertoo Stevenson – Minusta on kiinnostavaa tavata opiskelijoita ja tutustua koulutukseenne ja opetusmenetelmiinne. Kun tunnen taustoja, voin paremmin ohjata ja ymmärtää mistä opiskelijat ovat kiinnostuneita. Erityisesti pidän käytännöllisestä ja työllistymistä tukevasta ajattelutavastanne.

Vierailunsa aikana David Stevenson luennoi Humakin järjestö- ja nuorisotyön sekä kulttuurituotannon opiskelijoille Helsingin TKI-keskuksessa ja Jyväskylän kulttuurituottajaopiskelijoille verkkovälitteisesti.

Vierailuohjelmassa on myös luennointi Arcadassa. Metropolia Ammattikorkeakoulussa Stevenson puhuu Humakin ja Metropolian yhteisen kulttuurituottaja (ylempi AMK) -tutkinnon opiskelijoille.

QMU on suosittu Erasmus-kumppani

  • Opiskelijamme ovat pärjänneet erinomaisesti ja olleet tyytyväisiä vaihtokokemuksiinsa Skotlannissa, kertoo Humakin yliopettaja Pekka Vartiainen. He ovat opiskelleet kulttuurituotantoa – aiheet ovat vaihdelleet rahoituksesta, markkinointiin, projektityöstä taiteen sisältöihin. Halukkaita on aina enemmän kuin he voivat ottaa vastaan.

Vaikka yhteistyö on toiminut hyvin, tarvitaan lisää kannusteita, jotta brittiopiskelijat tulisivat Suomeen opiskelemaan.

  • Vierailuni yhtenä tarkoituksena on keskustella tarkemmin keinoista, joilla vastavuoroisuutta voitaisiin kehittää, kertoo Stevenson.

Yliopettaja Pekka Vartiaisen mukaan uudet yhteistyömuodot, kuten työharjoittelu Suomessa ja hankeyhteistyö on tässä yhteydessä nostettu esille.

Paras aika tulla on – milloin tahansa

Opiskelijat ovat viihtyneet hyvin Skotlannissa, vahvistaa Pekka Vartiainen, Edinburgh on mielenkiintoinen kaupunki, jossa riittää kulttuuria ihmeteltäväksi. Se on merkittävä myös festivaalikaupunkina (Fringe).

Kysyttäessä parasta aikaa tulla Edinburghiin, David Stevenson vastaa: Meillä on festivaalit 11 kuukautta vuodessa. Kuuluisien elokuisten kansainvälisten taidefestivaalien lisäksi on paljon muuta: on tiedefestivaalit, talvifestivaalit, lasten festivaalit, opiskelijafestivaalit, jazzfestivaalit. Joulukuussa tapahtuu paljon.

Jos jotain jäi vaihdon aikana kokematta, kannattaa tulla myöhemmin takaisin – vaikkapa jatko-opiskelemaan.

Opiskelu ulkomailla kasvattaa

  • Kokemukset ulkomailla opiskelusta ovat kulttuurisesti tärkeitä, toteaa Stevenson. – Nuoret saavat itsevarmuutta kun he näkevät uudenlaisia tapoja tehdä asioita. Vaihdossa olo on myös laajempaa kansainvälisyyskasvatusta. Kurssillani on paljon opiskelijoita Britannian ulkopuolelta: Kiinasta, Taiwanista, Kanadasta ja USAsta.
  • Kielitaidon parantaminen on tärkeä motiivi tulla meille. Englannin kielellä opiskelu ja kirjoittaminen on aluksi vaikeaa, mutta kurssin lopussa opiskelijat kokevat oppineensa paljon.
David Stevenson tapasi tammikuussa Skotlantiin tulevan oppilaansa
Michel Saukkonen tapasi tulevan Erasmus-vaihdon opettajansa.

Kulttuurituotannon opiskelija Michel Saukkonen on lähdössä tammikuussa 2016 kevätlukukaudeksi Erasmus-opiskelijavaihtoon Queen Margaret University Collegeen. Hänelle tarjoutui mahdollisuus tavata tuleva opettajansa.

– Menen Edinburghiin avoimin mielin, sillä monenlaiset kulttuurituotannon sisällöt kiinnostavat minua, kertoo Kauniaisten kampuksella ensimmäistä vuotta opiskeleva Saukkonen.

  • Hyvä kun sain tilaisuuden keskustella tulevista opinnoista ja tarjolla olevista valintamahdollisuuksista, hän toteaa.

Myös Turun ja Jyväskylän kampuksilta lähtee tulevan lukuvuoden aikana vaihto-opiskelija QMU:hon.

Yllättävän moninainen Suomi

Suomi ei olekaan yhtenäiskulttuuri, toteaa ihmeissään David Stevenson. – Viikonlopun aikana Helsingissä kohtasin yllättävää moninaisuutta: kaupunkielämässä, ruuassa, arkkitehtuurissa, designissa. -Kansainvälisyys ja monikulttuurisuus on erilaista kuin Lontoossa tai New Yorkissa. Täällä on kaikki moninaisuus mutta pienessä koossa.

  • Viihdyn täällä. Tulen varmasti uudestaan.

Kulttuurin ja taiteen rahoitus muutoksessa

Julkisen rahoituksen leikkaukset ovat kaikkialla Euroopassa vaikuttaneet taideorganisaatioiden toimintaympäristöön.

  • Skotlannin tapa rahoittaa kulttuuria on muistuttanut paljon pohjoismaista mallia, kertoo Stevenson. – Vuoden 2008 talouskriisin jälkeen taiteen rahoituksen painopiste on meilläkin siirtynyt julkisesta yksityiseen.
  • Mielenkiintoista on myös seurata Skotlannin itsenäistymiskansanäänestyksen käynnistämää keskustelua.  Keskushallinnon valtaa halutaan jakaa lähemmäs paikallistasoa, myös Skotlannin parlamentille. Jos tämä suuntaus jatkuu seuraavat viisi vuotta, näemme suuren muutoksen, arvioi Stevenson.