Humak Erasmus vaihto-opiskelijat

Luentomaiseen yliopisto-opiskeluun tottuneet vaihto-opiskelijat ovat olleet positiivisesti yllättyneitä suomalaisesta tavasta oppia, kertovat Korpilahdelle kevääksi saapuneet Erasmus-vaihto-opiskelijat Yleisradion Keski-Suomen uutisissa.

– Meillä opiskelu tapahtuu niin, että istu alas, kirjoita muistiinpanot, lue kirja ja tule tenttiin. Täällä Suomessa kerrotaan, että tässä on teoria, mene ja tee. Se on mielestäni todella hienoa, kehuu hollantilainen vaihto-opiskelija Joost de Vrankrijker Yleisradion tekemässä haastattelussa.

Tekemällä oppiminen koetaan positiivisena

Erasmus-opiskelijoiden näkökulmasta Suomessa kannustetaan kotimaita enemmän opiskelijoiden itsenäiseen työskentelyyn ja oppimiseen ja opettajat ovat valmentajamaisesti paikalla, kun heitä tarvitaan. Valmiita työkaluja ei ole, vaan opiskelijat joutuvat itse soveltamaan oppimaansa teoriaa käytännössä.

Lehtori Annamari Maukonen Jyväskylästä kertoo, että opiskelijat ovat yllättyneitä myös Suomen tasa-arvoisesta kulttuurista. Opiskelija voi esittää myös kriittisiä kommentteja ja niitä myös kuunnellaan, Maukonen toteaa.

Valmentajalähtöinen pedagogiikka

Humakin valmentajalähtöinen opettamistapa otettiin käyttöön syksyllä 2013 organisaatiouudistuksen myötä. Humakin kampukset muuttuivat pääosin monialaisiksi ja opetusta suunnattiin entistä työelämäläheisempään suuntaan. Uudessa mallissa opiskelijat pääsevät toteuttamaan joko aitoja työelämäkumppaneiden heille antamia toimeksiantoja kurssien opintosisältöinä tai simuloimaan työelämätilanteita.

Humak Erasmus-vaihto-opiskelija
Hollantilainen Joost de Vrankrijker kommentoi myös suomalaista saunajuomaa.

Jyväskylässä tällaisesta oppimistapaa on hyödynnetty muun muassa Oranssi Myrsky -tapahtuman toteuttamisessa. Tämä kaksi kertaa toteutettu kymmeniä tapahtumia sisältänyt kaupunki- ja harrastetapahtuma on monialaisen opiskelijaryhmän ensimmäisenä opiskelusyksynään toteuttama suuri ponnistus. Tästä tekemällä oppimisesta ja sen vaikutuksista opintoihin ja opettamiseen voi lukea tarkemmin Humakin yliopettaja Johanna Kuivakankaan artikkeliin perustuvasta uutisesta.

Toinen valmentajuuteen liittyvä uudistus Humakissa oli opintojen selkeämpi jakaminen kahteen vaiheeseen. Opinnot alkavat kampuksilla, jossa valetaan ammattilaisuuden perusta ja siirtyvät puolivälissä kaupunkien keskustoissa sijaitseviin Tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiokeskuksiin (TKI). Jyväskylässä kampus sijaitsee Korpilahdella ja TKI-keskus Jyväskylän keskustan liepeillä Matarankadulla. Keskus muuttaa uusiin ja moderneihin tiloihin Kankaan alueelle vuoden 2016 alussa. Sinne rakentuu aivan uudenlainen valmennus- ja oppimiskeskus.

Myös muilla alueilla opinnot siirtyvät puolivälissä TKI-keskuksiin. Esimerkiksi Kauniaisissa tai Nurmijärvellä opintonsa aloittaneet jatkavat opintojensa puolivälissä työelämävaiheessa Helsingin Haagassa sijatisevassa TKI-keskuksessamme.

Erasmus-opiskelijoiden näkökulmista kertoi ensimmäisenä Yleisradion Keski-Suomen uutiset. Uutinen on nähtävissä YLE Areenassa 4.4.2015 saakka. Juttu alkaa kohdasta 3:30. Uutisen kuvat ovat kuvakaappauksia Yleisradion tekemästä uutisesta.