Festaripörssi Humak

—Festaripörssiin kannattaa lähteä mukaan, jos kesän kuumimmat festarit kiinnostaa :), sanoo Noora Fatnassi, 18. Hän osallistui viime kesänä ensimmäistä kertaa järjestettyyn Festaripörssiin ja työskenteli sen kautta vapaaehtoisena Maailma kylässä, Suomi Pop ja Rakkautta ja Anarkiaa tapahtumissa.

Fatnassi hankki Festaripörssi-koulutuksella itselleen järjestyksenvalvojakortin. —Koulutuksesta tulee olemaan paljon hyötyä, hän arvioi.

Festaripörssin vie nuoret vapaaehtoisiksi festareille ja tarjoaa päälle koulutuksen ja todistuksen osaamisesta

Myös Helmi Uuksulainen osallistui Festaripörssiin jo viime kesänä, kun nuoria kesätapahtumien vapaaehtoiseksi kouluttava hanke järjestettiin ensimmäistä kertaa.

-Olin erittäin kiinnostunut saamaan hygieniapassin ilmaiseksi, sillä minulla oli motivaatio-ongelmia ilmoittautua yleisiin hygieniapassikokeisiin, Uuksulainen perustelee päätöstä lähteä mukaan. Festaripörssissä hän suoritti passin stressittömästi mukavassa jengissä.

– Hygieniapassin suorittaminen on antanut minulle itsevarmuutta työnhakijana, hän sanoo. Uuksulainen työskenteli vapaaehtoisena Provinssissa ja Flowissa.

Festaripörssi hanke tekee yhteistyötä  kesän suurimpien festareiden kanssa

Humanistisen ammattirkorkeakoulun (HUMAK) järjestämän Festaripörssin tarkoituksena on rohkaista nuoria vapaaehtoisiksi festareille. Etusijalla hankkeessa ovat työttömät ja kouluttamattomat 18–29 vuotiaat nuoret. Tapahtumiin, jotka järjestetään osallistujan kotipaikkakunnalla, voivat osallistua myös 15-17 –nuoret.

Osana Festaripörssiä nuorille järjestetään järjestyksenvalvoja-, hygieniapassi- ja ensiapukoulutuksia. Koulutukset järjestetään huhtikuun alkupuolelta alkaen alkaen Helsingissä, Imatralla ja Lappeenrannassa.

Ilmoittautumisaika koulutuksiin on parhaillaan käynnissä. Ilmoittautumisia tulee hyvässä tahdissa, joten jos haluaa mukaan, pitää toimia heti. Ilmoittuminen päättyy 31.3. mennessä. Ilmoittautumiskaavakkeen voi täyttää parissa minuutissa netissä osoitteessa www.festariporssi.fi.

Festaripörssi oli opiskelijoiden idea

Festaripörssin idea syntyi HUMAKin opiskelijoiden ideasta, kertoo hankkeen projektipäällikkö Jyrki Simovaara.

– Idea syntyi kulttuurituottajaopiskelijoiden päässä kun tehtävänä oli ideoida keinoja , jolla voitaisiin aktivoida nuoria ja samalla tukea kulttuuritapahtumien järjestämistä. Idean kehittämistä jatkettiin HUMAKissa ja saimme hankittua hankkeelle EU-rahoituksen.

Simovaara arvioi, että Festaripörssiin osallistumisesta on suuri hyöty nuorelle itselleen. Esimerkiksi työn tai opiskelupaikan haussa vapaaehtoisena työskentely voi olla ratkaiseva ero muihin hakijoihin verrattuna.

– Se että jos tykkää jostain asiasta ja tekee työtä sen puolesta, kertoo paljon henkilön aktiivisuudesta. Tällaisia ihmisiä työnantajat etsivät. Siksi työtodistus festareilta on todella tärkeä nuorelle. Pörssi pitää myös huolta siitä, että kaikki todellakin saavat todistuksen työskentelystään.

Osallistuminen paransi nuorten työllistymistä

Tiedot viime kesältä tukevat Simovaaran ajatuksia. Festaripörssiin osallistuneista 93 nuoresta työttömänä oli hakuhetkellä 27%. Festarikesän jälkeen työttömiä oli enää 7%.

Festaripörssin kautta nuoret osallistuvat festivaaleille tiiminä yhdessä kokeneen mentorin kanssa. Viime vuoden pörssiläiset kehuvat tunnelmaa hyväksi ja mentoreita mukaviksi.

– Festaripörssitiimissä ei tarvinnut olla yksin, jos täytyi seikkailla uusille työpisteille tai taukoteltalle uudessa ympäristössä. Mentorit jaksoivat tosi hyvin pitää hyvää fiilistä yllä, Uuksulainen kehuu.

Ruisrockin Anna Suonsyrjä: talkoolaisilla loistava meininki

Ruisrockin talkookoordinaattori Anna Suonsyrjä osanoo, että vapaaehtoistyö on mahdollisuus kurkata erilaisiin tehtäviin tapahtuma-alalla. Festareille nuorista on myös valtava apu.

-Onnistunut tapahtuma tarvitsee aina motivoituneita työntekijöitä ja vapaaehtoisia luomaan maagista festaritunnelmaa. Vapaaehtoisille se on parhaimmillaan hauskaa työskentelyä itselleen tärkeän asian tai tapahtuman puolesta. Talkootyö on mahdollisuus tavata samanhenkisiä ystäviä ja pitää hauskaa.”

Viime kesältä kerätyn palautteen mukaan festivaalien järjestäjät olivat tyytyväisiä sitä kautta saamiinsa vapaehtoisiin.

– Festaripörssiläiset erottuivat edukseen, koska he olivat aktiivisia ja kertoivat selkeästi, mitä osaavat tehdä ja mikä työvuoro sopii parhaiten, totesi eräs järjestäjä.

Suonsyrjä arvioi, että Festaripörssi parantaa nuoren työllistymismahdollisuuksia.  Työkokemus myös vapaaehtoisena osoittaa työnhakijan motivaatiota ja valmiutta tehdä erilaisia työtehtäviä. Sitä arvostetaan työmarkkinoilla erityisen paljon.

Viime vuodelta hyvät kokemukset

Viime kesän palautteen mukaan lähes kaikki osallistujat suosittelevat Festaripörssiä muillekin. Lähes kaikki pitivät myös saamaansa koulutusta hyödyllisenä ja festareiden työilmapiiriä mukavana.

-Kerroin monelle kaverilleni festari kesästäni ja tänä vuonna todella moni on lähdössä vapaaehtoiseksi Festaripörssiin. Itsekkin ilmottauduin tänä vuonna uudestaan Festaripörssiin, Fatnassi sanoo. Vanhoilla konkareilla on myös hyviä vinkkejä tämän kesän festarikävijöille.

-Talkoohommissa santsatkaa ilmaista kahvia, Uuksulainen sanoo.

Euroopan sosiaalirahasto ESR tukee Festaripörssin toimintaa.

Teksti: Jyrki Simovaara
Artikkelin pääkuva: Ruisrock, Jarmo Röksä

 

Kulttuurituottajaksi (AMK ja ylempi AMK) Humakista

Voit hakea kulttuurituottajakoulutukseen Humakissa Turkuun ja Kauniaisiin (päiväopinnot) sekä monimuotokoulutukseen Tampereelle ja Kauniaisiin. Syksyn yhteishaussa voit hakea Helsinkiin ylempi AMK-opiskelijaksi. Lisätietoja: https://www.humak.fi/opiskelijaksi/kulttuurituottaja/

Maailma kylässä
Maailma kylässä festivaali. Kuvaaja Rami Aavasuokultturi

 

 

Lisätiedot

Projektipäällikkö Jyrki Simovaara, 020 7621 214, jyrki.simovaara@humak.fi
tuottaja (talkoolaiset) Anna Suonsyrjä, Ruisrock, +358 44 966 1384 anna@ruisrock.fi

Verkkosivut, joissa voit hakea festaripörssiläiseksi

www.festariporssi.fi
facebook/festaripörssi, instgram/festariporssi