Future labs

Hyvärilän nuorisokeskuksessa Nurmeksessa kokoontui viime viikolla joukko nuorisotyön kehittäjiä kuudesta Euroopan maasta. Humakin isännöimässä kokouksessa syyskuussa alkaneen Erasmus+ -rahoitteisen hankkeen kumppanit tapasivat toisensa ensimmäistä kertaa. Future Labs -hankkeen tapaaminen pidettiin 27.11.-1.12.2017.

Future Labs –hankkeen tavoitteena on tarttua suuriin muutoksiin, jotka koskettavat eurooppalaista nuorisoa. Tavoitteena on kehittää digitaalisia nuorisotyön menetelmiä nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn ja osallisuuden vahvistamiseen.

Nuorisotyö tarvitsee uusia sosiaalisia innovaatioita

–Tarvitsemme uusia tapoja toimia nuorten kanssa. Kehitämme hankkeessa, jossa on kahdeksan organisaatiota kuudesta maasta,  uusia sosiaalisia ja digitaalisia innovaatioita nuorisotyön kentälle. Lisäksi julkaisemme podcasteja, johon haastattelemme asiantuntijoita eri puolilta Eurooppaa”, toteaa projektissa mukana olevan portugalilaisen nuorisoalan koulutusorganisaation Ha Momentsin presidentti Sérgio Gonçalves.

Humakin projektipäällikkö, lehtori Kari Keuru toteaa digitaalisen nuorisotyön kehittyvän valtavaa vauhtia.

—”Uusia sosiaalisen median alustoja tulee jatkuvasti lisää. Usein nuoret omaksuvat näiden laitteiden käytön itsenäisesti ja tuottavat niihin itse sisältöjä. Niin koulu- kuin nuorisopuolella kasvattajat tulevat valitettavasti koko ajan askeleen perässä. Nuorisoalan toimijoiden osaamisen vahvistamiselle on kova tarve.”

Future Labs
Talvinen Hyvärilä Nurmeksessa tarjosi eksoottiset puitteet ulkomaisille projektikumppaneille, jotka säästä huolimatta osallistuivat kävelykokoukseen.

Future Labs osallistaa nuoria eri maissa

Nuoret halutaan mukaan näihin kehittämistoimiin. Hankkeen koulutuksissa opitut menetelmät eivät ole valmiita, vaan niitä tullaan testaamaan nuorten kanssa eri maissa ja työtapojen kehittämistä jatketaan läpi hankkeen. Future Labs -hanketta hallinnoi Humanistinen ammattikorkeakoulu, myös Hyvärilän Nuorisokeskus Nurmeksesta on mukana. Muut partnerit tulevat Portugalista, Italiasta, Sloveniasta, Slovakiasta ja Tsekeistä.

—”Humak on nuoriso- ja järjestöalan suurirn kehittäjä ja kouluttaja Euroopassa. Vaikka Future Labs toimiikin valtakunnallisesti, on sillä vankka jalansija Itä-Suomessa”, Keuru kertoo ja jatkaa, että Erasmus+-rahoitteisia isompia kehittämishankkeita on tällä seudulla varsin vähän.

—”Siksi halusimme panostaa nimenomaan tämän alueen osaamisen vahvistamiseen. Maantieteellisesti ja väestön kannalta Itä-Suomihan näyttäytyy eurooppalaisessa kontekstissa varsin mielenkiintoisena ja omaperäisenä: Taantuvan teollisuusalueen tunnusmerkit, harvaanasuttu & vähäväkinen, periferinen alue, maantieteellisesti laaja alue”, Keuru luettelee.

Hankkeessa mukana olevan tsekkiläisen ANEVin johtaja Lenka Polcerová kertoo järjestönsä olevan mukana hankkeessa, koska digitaalisen nuorisotyön välineiden kehitttämiselle on tarve, koska nuoret ovat enenevässä määrin digitaalisissa ympäristöissä.

—”Haluamme hankkeen kautta kehittää sosiaalisia innovaatioita ja koulutusta Tsekeissä”, Polcarová toteaa,

Future Labs on Eramus+ -rahoitteinen hanke

Hankkeen rahoitus tulee Erasmus+ -ohjelman innovaatioita tukeville strategisille kumppanuushankkeille varatusta budjetista.

”Innovaatioita tukevat hankkeet tarjoavat nuorisoalan toimijoille arvokkaan mahdollisuuden tutustua nuorisotyöhön Euroopan eri maissa, vertailla käytäntöjä ja kehittää omaa toimintaansa. Hankkeissa keskeistä on nuorisotyön kehittäminen: niissä kehitetään, siirretään ja otetaan käytäntöön nuorisotyön innovatiivisia menetelmiä”, projektipäällikkö Keuru päättää.

Lisätietoja:

Projektipäällikkö Kari Keuru, Humanistinen ammattikorkeakoulu
puh. +358 400 349 228, kari.keuru@humak.fi

Artikkelin kuvat: Jarmo Röksä, Humak. Etusivun kuvassa ja artikkelin pääkuvassa Anita Silva, Team Mais (Portugal) vetämässä suunnittelusessiota, Kuvassa myös Kristiina Vesama (Humak), Anita Silva, Kari Keuru, Rui Branc o sekä Eila Lintunen (Hyvärilän nuorisokeskus)

Iltaohjelmasssa tutustuttiin mm. suomalaiseen ruokakulttuuriin. Kokkauslistalla oli mm. karjalanpiirakoita ja hirvikäristystä sekä paistettuja neulamuikkuja.