Galleria Aina esittelee kuuden taiteilijan töitä

Teksti Galleria AINA.

Galleria Aina on nettigalleria, joka esittelee kuuden suomalaisen taiteilijan gallerioita, töitä ja työskentelytapoja. Ainan perustajina toimivat Humakin kulttuurituotannon opiskelijat Margit Ojaniemi ja Annemarie Müller, jotka haluavat projektin avulla tukea taiteilijoita poikkeuksellisessa tilanteessa.

Kun koronaviruksen aiheuttamat rajoitukset sulkivat taidegalleriat maaliskuussa, Margit ja Annemarie päättivät aloittaa taiteilijoita tukevan projektin, joka soveltuisi samalla suoritukseksi Humakin Kulttuurin ja taiteen tuntemus -opintojaksolle.

– Gallerian perustamisen tarkoitus on ollut ensisijaisesti keksiä jotain järkevää tekemistä koronakriisin aikana. Selvitimme ensin Facebookin avulla, mitä kentällä olevat taiteilijat ja kulttuurintekijät tarvitsisivat. Monien taiteilijoiden näyttelyt olivat peruuntuneet ja halusimme projektin avulla tuoda heidän töitään esille, Annemarie kertoo.

Galleria Aina on avoinna verkossa 19.6. saakka.

Galleria Aina mahdollistaa tavallista syvemmän vierailukokemuksen 

Galleria Ainan sivuilla kävijät pääsevät kurkistamaan taiteilijoiden teoksiin, työskentelyyn ja maailmaan normaalia galleriavierailua syvemmin. Videot, johdattelevat kysymykset ja tekstit herättävät kävijät keskustelemaan ja pohtimaan teoksia ja tekijöitä niiden takana. Luonnollisesti galleria tuo esiin myös vallitsevan tilanteen haasteet, erityisesti taiteilijoiden näkökulmasta.

Erikoista gallerian synnylle on nopean aikataulun lisäksi myös se, että tekijät eivät ole koskaan tavanneet toisiaan. Videopuhelut ja erilaiset viestimissovellukset ovatkin tulleet tekijöille tutuiksi gallerian pystyttämisen aikana.

galleria-aina-taiteilijat
Galleria Ainan taiteilijat.

– Gallerian etä-avajaisissa Zoomissa kiiteltiin siitä, että yleisö sai kysyä suoraan taiteilijoilta. Normaalisti gallerioissa kävijä saattaa vaivautua hiljaisuudesta, mutta etägalleriassa hiljainen ja keskittynyt kuuntelu onnistui ilman kiusaantumisen tunnetta. Kävijä voi siis vaihdella sujuvasti rooliaan osallistuvasta keskustelijasta hiljaiseksi seuraajaksi, Annemarie ja Margit kertovat.

Taiteilijat puolestaan saavat välitöntä palautetta yleisöltä. Kun palaute vastaanotetaan sosiaalisen median tai Zoomin kautta, se antaa taiteilijalle vapauden reagoida tykkäyksiin ja palautteeseen ajan kanssa.

Taiteen merkitys korostuu poikkeusaikana

Galleria Aina on ollut Annemarien ja Margitin mukaan hauska, antoisa ja työläs opiskeluprojekti, joka on antanut mahdollisuuden kokeilla uutta ja kehittyä kulttuurituottajana. Taiteilijoiden kannalta Aina on vaatinut uskallusta ja kykyä muuttaa totuttuja toimintatapoja äkillisesti muuttuneissa olosuhteissa.

Margit ja Annemarie toivovat, että Galleria Aina tuo kävijöilleen iloa ja jaksamista poikkeuksellisena aikana.

– Ihmiset ovat kodeissaan hyvin eristettyinä, joten uskomme taiteen merkityksen nousseen entisestään. Taiteen ja kulttuurin hyvinvointivaikutukset ovat merkittäviä, ja tällaisena aikana niiden merkitys vain korostuu. Ihmiset saavat taiteista elämälleen sisältöä ja uskoa tulevaan, Margit sanoo.

Osallistumalla Galleria Ainan toimintaan voit konkreettisesti tukea suomalaisia taiteilijiota. Vallitseva tilanne on vaikuttanut suoraan taiteilijoiden toimeentuloon, joten valinnoillasi on merkitystä. Teoksia voi tiedustella suoraan taiteilijoilta. Heidän yhteystietonsa löydät kootusti Galleria Ainan verkkosivuilta.

Kuvat: Margit Ojaniemi ja Annemarie Müller.

Lisätietoja

2020-05-19 07:01:45