Hae opiskelemaan joustavasti monien mahdollisuuksien pääkaupunkiseudulle

Nurmijärven kampuksen sisäänkäynti. Kellertävä monikerroksinen talo.

Humakin pääkaupunkiseudun kampukset, Helsinki, Kauniainen ja Nurmijärvi, sijaitsevat rauhallisilla paikoilla, virikkeitä ja ulkoilumahdollisuuksia tarjoavissa ympäristöissä. Lukuisat alojemme harjoittelupaikat ja hankekumppanit ovat lähiympäristössä.

Helsingin kampus on Valkeassa Talossa Haagassa ja ympärillä elää vahvasti myös tulkin opintoja tukeva viittomakielinen yhteisö. Kauniainen sijaitsee noin vartin päässä Kauniaisten juna-asemalta, idyllisessä huvilamiljöössä. Nurmijärvi on luonnon keskellä Sääksjärven rannalla reilun 40 km päässä Helsingin ydinkeskustasta.

Tutuilta kotikampuksiltaan opiskelijat jalkautuvat pitkin opintojaan niin harjoitteluihin, hankeprojekteihin, ulkomaanvaihtoihin ja usein myös opintojaksoille tosille kampuksillemme. Opiskelijat tekevät myös paljon verkko- ja itsenäisiä opintoja.

Vallitsevan korona-tilanteen aikana siirtyminen verkkomuotoisiin opintoihin ja etätyöskentelyyn sujui rivakasti. Verkostomuotoisesti muutoinkin toimivalle Humakille on ominaista hyödyntää verkko-oppimisalustoja ja hyödyntää etäyhteyksiä.

Miltä verkko-opetus ja yhteisöpedagogin koulutus PK-seudulla näyttävät lehtorin silmin?

Kysyimme pitkäaikaiselta humakilaiselta, lehtori ja pääkaupunkiseudun yhteisöpedagogi (AMK) -tiimivastaavalta Tarja Nymanilta miten siirtyminen verkko-opetukseen on Humakissa toteutettu ja etenkin nyt erityistilanteessa, sekä millaista opintojen ohjaus on Humakissa.

Tutustuimme samalla myös yhteisöpedagogin koulutukseen Nurmijärven kampuksella ja Humakin valmennuspedagogiikkaan.

Nurmijärvenkampus
Opetusta Nurmijärven kampuksella. Humak arkisto.

Pääkaupunkiseudulla Humakilla on kolme kampusta

– “Opiskelijat suorittavat opintojaan Nurmijärven lisäksi pääkaupunkiseudun muillakin kampuksilla eli Helsingissä ja Kauniaisissa. Yhteisiä opintoja toteutetaan paljon verkossa ja esimerkiksi nyt poikkeustilanteessa kaikki opinnot on viety verkkoon”, kertoo Tarja Nyman.

Normaalioloissa kaikilla kampuksillamme palvelevat ruokala, kirjasto ja niissä on yleensä majoitusmahdollisuus sekä tiloja vapaa-ajanviettoon.

Niin poikkeustilanteessa, kuin muutenkin opiskelijat saavat ohjausta henkilökohtaisen kehittymissuunnitelman (HEKS)-valmentajalta, opintojaksoista vastaavilta lehtoreilta ja opinto-ohjaajalta. Ammatillisen kehittymisen valmennusta annetaan Tarjan mukaan niin yksilöllisesti kuin ryhmävalmennuksena.

Päättövaiheen valmentajat ovat samalla myös opinnäytetyön ohjaajia, jolloin he voivat parhaiten tukea jokaista opiskelijaa kohti valmistumista.

Nurmijärven kampus sijaitsee Sääksjärven rannalla. Järvi toimii mainiosti kanooteilla harjoitteluun ja uimiseen.

Työelämälähtöisten opintojen kautta kentällä arvostetuksi yhteispedagogiksi

Tarja kertoo, että pääkaupunkiseudulla on tarjolla paljon vakiintuneita ja vaikuttavia yhteisöpedagogitutkintoon soveltuvia harjoittelupaikkoja ja hankkeita, lisäksi alueelta löytää erilaisia työn ja vapaaehtoistoiminnan opinnollistamisen mahdollisuuksia.

– “Yhteisöpedagogeiksi valmistuneita alumneja tapaa jo monissa työpaikoissa, ja tutkinnolla saavutettua osaamista arvostetaan. Opinnoissa vaadittavaa osaamista voi osoittaa monin eri tavoin, jolloin pääsee rakentamaan itsellesi joustavan ja sopivan opintopolun”, Tarja kertoo.

Kiljavalla sijaitsevan kampuksen ympärillä on mainiot maastot lenkkeilyyn. Rannassa odottavat myös esimerkiksi seikkailukasvatuksessa käytettävät kanootit.

Opintoja voi suorittaa läpi vuoden ja valittavana on myös muiden ammattikorkeakoulujen tarjontaa CampusOnlinessa.

“Luonnonkaunis ja yhteisöllinen Nurmijärven kampus avaa tien monipuolisille ja innostaville opinnoille pääkaupunkiseudulla,” Tarja kuvailee, myös seikkailukasvatuksen-koulutuksista  tunnettua kampustamme.

Aiheesta muualla:

Teksti: Tarja Nyman ja Marika Stam.
Kuvat: Marika Stam ja Humak-arkisto.