Yhteishaku on käynnissä 15.3.-30.3.2023 – lue ohjeet ja vinkit hakemiseen

Kiikarit, joiden sisällä on silmät.

Yhteishaku korkeakouluihin on käynnissä ajalla 15.3.-30.3.2023. Hakulomake täytetään opintopolku.fi -osoitteessa. Haku alkaa 15.3. kello 8.00 ja päättyy 30.3. kello 15.00, jolloin hakulomake tulee olla tallennettuna. Lue uutisesta ohjeet ja neuvoja hakemiseen. Varaathan riittävästi aikaa hakulomakkeen täyttämiseen.

Uutisessa on ohjeita, vinkkejä, linkkejä lisätietoihin (linkit vievät usein opintopolun sivuille) ja neuvoja hakemiseen sekä valintakoevaiheeseen. Lue tarkoin opintopolku.fi -sivustolta hakukohdekohtaiset hakukelpoisuusvaatimukset, valintaperusteet ja valintatavat sekä hakemuksen liitteiden tallennusajat.

Humakin sähköinen hakijan opas

Hakukohteen valinta ja hakeminen – opintopolku.fi

Humakin AMK-tutkintojen pohjakoulutusvaatimus on yleinen hakukelpoisuus ammattikorkeakouluihin.

Humakin ylemmän AMK-tutkinnon pohjakoulutusvaatimus on hakukohdekohtainen. Hakijalla tulee olla hakukelpoisuuden antavan tutkinnon jälkeen hankittu vähintään kahden vuoden (24 kk) työkokemus asianomaiselta alalta. Asianomaiseksi alaksi katsotaan sekä ala, jolle nyt ollaan hakemassa, että ala, jolta hakukelpoisuuden antava tutkinto on. Katso hakukohteen tarkemmat valintaperusteet opintopolusta.

Yhteishaun hakukohteet löytyvät hakuaikana opintopolku.fi -osoitteesta. Jokaisen hakukohteen yhteydessä on kuvaus opinnoista,  tietoa työllistymisestä sekä tiedot pohjakoulutusvaatimuksesta ja valintatavoista.

Haku tapahtuu opintopolku.fi -osoitteessa. Hakukohteeseen liittyvät tai hakukelpoisuuden todentamiseen tarvittavat liitteet ilmoitetaan hakijalle hänen täyttäessään hakulomaketta. Usein liitteet tallennetaan opintopolku.fi -portaaliin joko haun aikana tai hakulomakkeen tiedoissa ilmoitettuun määräaikaan mennessä.

Hakukohteiden hakutoivejärjestyksellä on merkitystä hakuvaiheessa. Hakija voi jonottaa vain ylempää hakutoivettaan, mikäli on siihen varasijalla. Hakutoivejärjestys on mieluisuusjärjestys. Laita ykköshakutoiveeksi sinulle mieluisin kohde jne. Pystyt hakemaan enintään kuuteen eri hakukohteeseen. Huomioi, että hakutoivejärjestystä ei voi muuttaa enää hakuajan päättymisen jälkeen ja mahdollinen opiskelupaikka määräytyy hakutoivejärjestyksen perusteella.

Yhden korkeakoulupaikan säännöksen mukaan voit ottaa vastaan samana lukukautena alkavasta koulutuksesta vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan.

Todistusvalinta ja AMK-valintakoe

Humakin viidessä hakukohteessa on käytössä todistusvalinta. Näissä hakukohteissa 60 prosenttia uusista opiskelijoista valitaan joko toisen asteen ammatillisella todistuksella (1.8.2015 jälkeen suoritettu, ei näyttötutkinto) tai ylioppilastutkintotodistuksella ja 40 prosenttia AMK-valintakokeen perusteella.

Todistusvalinta on käytössä seuraavissa Humakin hakukohteissa:

Tulkki (AMK), tulkkaus ja kommunikaatio-ohjaus, monimuotototeutus
Tulkki (AMK), viittomakielen tulkkaus, päivätoteutus
Yhteisöpedagogi (AMK), järjestö- ja nuorisotyö, monimuotototeutus (Helsinki, Jyväskylä, Kuopio ja Turku)
Yhteisöpedagogi (AMK), järjestö- ja nuorisotyö, verkkototeutus (MOVE)
Yhteisöpedagogi (AMK), työyhteisön kehittäjä, verkkototeutus (TYKE)

Humakin useassa hakukohteessa on käytössä valtakunnallinen AMK-valintakoe. Lue ammattikorkeakouluun.fi -sivustolta valintatavoista ja katso lisää AMK-valintakokeesta(avautuu ulkoisille sivuille).

Valtakunnallinen AMK-valintakoe on käytössä seuraavissa Humakin hakukohteissa:

Kulttuurituottaja (AMK), kulttuurituotanto, monimuotototeutus (Kauniainen ja Turku)
Tulkki (AMK), tulkkaus ja kommunikaatio-ohjaus, monimuotototeutus
Tulkki (AMK), viittomakielen tulkkaus, päivätoteutus
Yhteisöpedagogi (AMK), järjestö- ja nuorisotyö, monimuotototeutus (Helsinki, Jyväskylä, Kuopio ja Turku)
Yhteisöpedagogi (AMK), järjestö- ja nuorisotyö, verkkototeutus (MOVE)
Yhteisöpedagogi (AMK), työyhteisön kehittäjä, verkkototeutus (TYKE)

Humakin omat valintakokeet ja valintakoekurssit

Valtakunnallisen AMK-valintakokeen sijasta ammattikorkeakoulut voivat käyttää myös omaa valintakoettaan määrittelemiinsä hakukohteisiin. Tällaisissa hakukohteissa ei käytetä ammattikorkeakoulujen yhteistä valintakoetta vaan valinta tehdään Humakin oman kokeen perusteella.

Humakin oma verkkovalintakoe on käytössä seuraavassa hakukohteessa:

Yhteisöpedagogi (ylempi AMK), verkkototeutus

Humakin valintakoekurssi suoritetaan seuraavassa hakukohteessa:

Kulttuurituottaja (AMK), kulttuurituotanto, verkkototeutus

Tutustu verkossa suoritettavan valintakoekurssin ohjeisiin Opintopolussa hakukohteen Lue valintaperusteet -välilehdellä.

Opintopolun hakemuslomakkeelle palautettava valintatehtävä on käytössä seuraavassa hakukohteessa:

Tulkki (ylempi AMK), Tulkkaustoiminnan kehittäminen, monimuotototeutus

Kevään 2023 yhteishakua markkinoiva kuvitusbanneri Humakin hakukohteista ja banneri toimii linkkinä opintopolku,fi -järjestelmään. Kuvituskuvana on Humakin logo ja kolmen miehen ja kahden naisen yhteiskuva, jossa he ovat rinnakkain iloisilla ilmeillä.
Klikkaa bannerista opintopolkuun.

Muistilista ja huomioitavaa yhteishakulomaketta täyttäessä

Ennakko- tai etukäteistehtäviä Humakiin haettaessa ei suoranaisesti ole, mutta hakuihin voi liittyä valintatehtävä tai valintakurssi. Hakukohteessa Tulkki (ylempi AMK) -hakukohteessa on valintatehtävä, hakukohteessa Yhteisöpedagogi (ylempi AMK), verkkototeutus on käytössä verkkovalintakoe ja hakukohteessa Kulttuurituottaja (AMK), kulttuurituotanto, verkkototeutus tulee suorittaa valintakoekurssi.

Hakutoivejärjestyksellä on merkitystä. Täyttäessäsi hakulomaketta, mieti tarkoin hakukohteittesi järjestystä, koska hakutoivejärjestystä ei voi muuttaa enää hakuajan päätyttyä. Muistathan, että hakutoivejärjestys vaikuttaa siihen, mitä hakukohteita voi mahdollisesti jäädä jonottamaan valintapäätösten valmistumisen jälkeen. Jonottaa voi vain ylempää hakutoivetta, johon hakijalla on hyväksytty valintakoetulos.

Sinulla on korkeakoulujen yhteishaussa käytössäsi enintään kuusi hakutoivetta. Aseta kevään yhteishaussa koulutukset mieluisuusjärjestykseen siten, että ensimmäisenä hakutoiveenasi on mieluisin hakukohteesi. 

Sait vahvistuksen tallennetusta hakemuksestasi sähköpostiin. Hakemuksen tallennuksen jälkeen saat ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen vahvistusviestin tekemästäsi hausta. Muista tarkistaa myös roskaposti- tai mainospostikansiot. Säilytä viesti, jotta sinulle jää talteen antamasi tiedot ja hakutoiveet.

Muista toimittaa hakulomakkeella pyydetyt liitteet 6.4.2023 kello 15.00 mennessä. Voit myös tarkistaa hakulomakkeelta tai vahvistussähköpostista, mihin mennessä sinun täytyy toimittaa liitteet.

Kirjaa kalenteriisi valintakoepäivä/-t. Hakulomaketta täyttäessäsi valitset myös sitovasti AMK-valintakokeen paikan ja ajan. Voit valita ne vapaasti tarjolla olevista vaihtoehdoista. Jokainen ammattikorkeakoulu tarjoaa kuitenkin vain tietyn määrän suorituspaikkoja. Valintakoetilaisuuksien paikat täyttyvät ilmoittautumisjärjestyksessä. Kun paikat yksittäisessä valintakoetilaisuudessa täyttyvät, vaihtoehto sulkeutuu ja sinun on valittava jokin toinen vaihtoehto. Luethan tarkkaan ohjeet valintakokeista,  ja huomioit, että ohjeita päivitetään tarvittaessa kevään aikana (esim. koronatilanteen myötä).

Tutustu huolella hakukohteesi opiskelijavalinnasta annettuihin ohjeisiin ja aikatauluun Opintopolussa hakukohteen tiedoissa Lue valintaperusteet -välilehdellä.

Mikäli sinulla on kysyttävää hakemisesta tai Humakin hakukohteista, voit soittaa meille tai lähettää sähköpostia.

Tilastoja aiempien vuosien hauista

Aiempien hakukierrosten tilastot löydät Vipunen.fi -linkistä. Voit suodattaa tilastoja eri hakuehdoilla.

Valintojen tulokset

Todistusvalinnan tulokset ilmoitetaan hakijoille viimeistään 29.5.2023.

AMK-valintakokeen valinnan tulokset ilmoitetaan hakijoille viimeistään 7.7.2023.

Mahdollisista lisähauista ilmoitetaan ammattikorkeakoulujen verkkosivuilla kesällä.

Varasijalta voit tulla hyväksytyksi 1.8.2023 klo 15:00 asti. Huomaa, että jos kaikki valitut hakijat ottavat paikan vastaan, varasijoilta ei välttämättä hyväksytä ketään. Suosituissa koulutuksissa varasijalta hyväksyminen sulkeutuu jo muutamassa päivässä siitä, kun kaikki valinnat on julkaistu.

Seuraa oman varasijatilanteesi kehittymistä Oma Opintopolku.fi -palvelussa.

Humakin hakijapalvelut ja verkkosivujen chat

Vastaamme kysymyksiin Humakin hakijapalveluiden palvelukanavissa. Hakijapalvelut: hakijapalvelut(at)humak.fi tai puh. 029 451 9300 (ma-to 13-15).

Hakuaikana yleisiin kysymyksiin vastataam myös Humakin chat-palvelussa, jonka yhteydenottolinkki on Humakin verkkosivujen etusivulla. Chat on käytettävissä pääasiallisesti hakuaikoina virka-aikaan.

Teksti: Marika Stam ja Anna-Maria Lintunen
Kuvituskuvat: Humak viestintä