Heidi Kotikumpu kuvasi kulttuurituotannon monimuotoryhmää Liittyviä tiedostoja

Liittyvää sisältöä

Linkkejä:

Täytä hakulomake täällä Tutustu koulutukseen

Kulttuurituotannon monimuotototeutus avaa uusia ovia niille, jotka ovat työelämässä eivätkä voi osallistua perinteiseen kokopäiväopetukseen. Vuosittain Humakissa aloittaa kulttuurituottaja (AMK) -opintonsa päiväopiskelijoiden lisäksi kaksi monimuotoryhmää. Toisen lähiopetuspäivät pidetään Kauniaisissa pääkaupunkiseudulla ja toisen paikka vaihtelee vuosittain. Syksyn 2015 ryhmä kokoontuu Kuopiossa, ja juuri alkavassa kevään 2016 yhteishaussa on Tampereen ryhmä.

Harjoittelu avasi uusia ovia

Kuopiolaiselle aikuisopiskelija Nina Venäläiselle harjoittelu Kuopion kaupungin Kulttuurin aktivointiyksikössä oli merkityksellinen kokemus.

—Harjoittelu avasi minulle uusia näkökulmia ja vahvisti tuottajaidentiteettiäni. Olin mukana tuottamassa kolmea eri pakkasjuhlaa Kuopion Brahen puistoon, Petoselle ja Maaningalle. Opin paljon uusia asioita tapahtumatuotannon prosessin eri vaiheista. Sain myös paljon uusia kontakteja, joita voin jatkossa hyödyntää muissa tuotannoissa, iloitsee kulttuurituottaja-taiteilija Nina Venäläinen.

Ennen kulttuurituottajaopintoja Nina Venäläinen on valmistunut tradenomiksi ja kuva-artesaaniksi sekä työskennellyt vapaana taiteilijana. Näistä kaikista on ollut hyötyä kulttuurituottajaopinnoissa.

Oma-aloitteisuus ja aktiivisuus ovat Nina Venäläisen vahvuuksia. Harjoittelun jälkeen avautuikin mahdollisuus palkalliseen harjoitteluun kulttuuripalveluihin.

—Minua on aina kiinnostanut lasten ja nuorten saaminen kulttuurin pariin. Kulttuurin kautta voidaan ehkäistä esimerkiksi koulukiusaamista, Nina Venäläinen uskoo.

Kansainvälisyys on upea lisä opinnoissa

Parikymmentä vuotta kulttuurisihteerinä toiminut Maarit Hämäläinen-Koljonen Joensuusta on päivittämässä osaamistaan ja nauttii opiskelijan roolistaan.

—On suuri ilo huomata, että aikuisellakin on mahdollisuus opiskella ja oppia uutta. Minusta on kiinnostavaa peilata nykypäivää alan historiaan ja omiin kulttuurisihteerikokemuksiin. Kuopion aikuisopiskelijaryhmäni on mainio peili, sillä meitä on eri ammateista ja eri puolilta Suomea. Rovaniemellä ja Helsingissä asiat näyttäytyvät eri tavalla kuin Joensuussa, Maarit Hämäläinen-Koljonen miettii.

Opiskeluilmapiirin Hämäläinen-Koljonen kokee innostavaksi. –Nuoremmat opiskelukaverit auttavat esimerkiksi tietotekniikan ongelmissa ja opettajien valmennustapa on kannustavaa. Yhdessä saamme syntymään kiinnostavia keskusteluja, sillä jokainen voi vapaasti olla eri mieltä. Oikein odotan lähiopetuspäiviä.

Erityinen plussa ovat Humakin tarjoamat kansainväliset verkostot. –Minä olen parin opiskelijakaverin kanssa suunnittelemassa kansainvälistä Lights on –hankkeen leiriä ensi syksyksi Viroon. Ulkomailla tuotettava tapahtuma tuo aina omanlaisiaan haasteita, joita on kiinnostava selvittää.

Kulttuurituotannon aikuisopiskelijat eivät unohda naurua ja iloa.Kuvaaja: Heidi Kotikumpu
Monimuotokoulutuksessa eri alojen osaajat vaihtavat kokemuksiaan ja tekevät yhdessä uutta.

Monimuoto nyt haussa Tampereella ja Kauniaisissa

Kevään 2016 yhteishaku alkaa 16.3. ja jatkuu 6.4.2016 asti. Syksyllä alkava koulutus toteutetaan monimuotoisesti siten, että se sisältää lähijaksoja, verkkotyöskentelyä, itsenäistä oppimista ja oppimista alan työelämässä. Lähijaksojen lisäksi on seminaareja ja webinaareja. Syksyllä 2016 alkavan koulutuksen lähiopetuspäivät pidetään noin kerran kuukaudessa elo-syyskuun ja toukokuun välisellä ajalla. Ryhmät kokoontuvat Kauniaisissa pääkaupunkiseudulla ja Tampereella.

Tutkinnon laajuus on sama kuin päiväopinnoissa, mutta aiempien opintojen ja työkokemuksen johdosta monimuoto-opetuksen suoritysaika on kestoltaan 1-4 vuotta.

Teksti: Annamari Maukonen
Kuvat: Heidi Kotikumpu