Humak-alumni Karoliina Kauhanen ryhtyi yllättäen yrittäjäksi ja menestyi – nyt auttamisen tori Commu julkaisee yhteistyön Haloo Helsinki! -yhtyeen kanssa

Iloinen piirretty hahmo, jolla on monta kättä ja ne huitovat eri suuntiin.

Kulttuurituottaja (AMK) Karoliina Kauhasesta ei ikinä pitänyt tulla yrittäjää. Auttamisen tori Commun synty oli siis monen sattuman summa, ja sittemmin matka onkin ollut pelkkää nousukiitoa – muutamasta tuhannesta käyttäjästä mentiin 13 000 käyttäjään muutamassa kuukaudessa, ja tällä viikolla Commu julkaisee yhteistyönsä Haloo Helsinki! -yhtyeen kanssa. Kauhanen jakaa yhtiökumppaneidensa kanssa samat arvot, jotka ovat myös Commun toiminnan keskiössä: yhteisöllisyys ja yksinäisyyden vähentäminen.

Helsingistä käsin opiskellut Karoliina Kauhanen valmistui kulttuurituottajaksi (AMK) vuonna 2018. Opintojen aikana kerääntyi paljon kokemusta erilaisista työharjoitteluista, jotka johtivat työpaikkaan myös valmistumisen jälkeen. Kauhasella on kokemusta muun muassa tapahtumatuotannosta ja markkinoinnista. Yrittäjäksi ryhtyminen ei ollut lainkaan aikeissa, mutta oikeiden ihmisten ja oikean idean löytäminen sai suunnitelmat muuttumaan – ja näin syntyi Commu.


Commu on auttamisen sovellus, jonka kautta voi pyytää ja antaa apua lähialueilla. Commun tavoitteena on lisätä yhteisöllisyyttä tuomalla yhdistykset, yritykset, ja yksityishenkilöt vastikkeettoman auttamisen äärelle.

Ihmisen olan yli kuvatussa kuvassa ihminen pitelee käsissään älypuhelinta, jonka näytöllä näkyy Commu-sovellus.
Commun saa ladattua sovelluskaupasta ilmaiseksi. Ideana on luoda auttamisen ilmoituksia kartalle.

Teatteriharrastuksesta kulttuurituottajaksi ja yrittäjäksi

Kauhasen kiinnostus kulttuurituotantoa kohtaan heräsi, kun hän alkoi yläasteella vetämään nuorisoteatteria harrastusmielessä. Luovan puolen sijaan häntä kiinnosti erityisesti se, miten tapahtumatuotannot rakentuvat ja miten niitä rahoitetaan. Talouspuolen osaamista Kauhanen lähti opintojen aikana syventämään vaihto-opiskelun merkeissä – hän vietti lukukauden Islannissa opiskellen kansainvälistä liiketoimintaa.

Humakista valmistuttuaan Kauhanen ehti työskennellä urheiluaiheisessa startup-yrityksessä sekä mainostoimistossa, kunnes tammikuussa 2021 tulevat yhtiökumppanit Sami Ekmark ja Ronnie Nygren bongasivat hänen unohtuneen profiilinsa eräästä startup-ryhmästä ja ottivat yhteyttä yhteistyöaikeissa. Kahden tapaamisen jälkeen kolmikko ryhtyi jo toteuttamaan ideaa ”digitaalisesta ovikellosta.”

”Siinä oli sitä jotakin, mikä iski luihin ja ytimiin,” kertoo Kauhanen. ”Tuli semmoinen tunne, että se on nyt do or die, että nyt täytyy yrittää.”

Perustajakolmikosta jokaiselle yhteisöllisyys ja yksinäisyyden vähentäminen ovat sydämen asioita. Kauhanen on itse nuoruudessaan kokenut yksinäisyyttä esimerkiksi epilepsiataustansa myötä.

”Siitä tuli tosi yksinäinen olo. Ihan kuin olisin ainoa maailmassa, kenellä on tällaisia ongelmia, vaikka eihän se niin tietenkään ole”, Kauhanen kertoo. ”Olisin kaivannut jotain kanavaa, jossa voi kertoa omista ongelmistaan ja saada vertaistukea ja apua.”

Commun ensimmäinen julkaisu oli toukokuussa 2021. Lokakuussa tiimi alkoikin jo panostamaan Commuun kokopäiväisesti.

Commu-sovelluksen kolmihenkinen perustajatiimi seisoo hymyillen vihreissä Commu-huppareissa rakennuksen edessä nojaten toisiinsa.
Commun perustajilla on erilaiset taustat ja osaamisalueet, mutta heitä yhdistävät samat arvot. Kuvassa oikealla Sami Ekmark, keskellä Karoliina Kauhanen, ja oikealla Ronnie Nygren.

Yhteistyöt vievät pitkälle – Haloo Helsinki! matkassa mukana

Commu lähti nopeaan nousukiitoon. Kauhasen mukaan nopeaan menestykseen liittyy olennaisesti Haloo Helsinki! -yhtye. Yhtyeen jäsenet olivat bonganneet Commun alkuvaiheen sissimarkkinoinnin paikallisessa Facebook-ryhmässä ja ottivat yhteyttä yhteistyöaikein.

”Siitä lähti sellainen lumipalloefekti”, Kauhanen kertoo. ”Saatiin rahoittajia Norjasta, Luxemburgista ja Suomesta. Sillä me päästiin nopeasti jaloille, ja sillä pyöritään tälläkin hetkellä.”

Commun käyttäjäluku nousi muutamassa kuukaudessa muutamasta tuhannesta yli 13 000 käyttäjään. Commun tiimissä on tällä hetkellä perustajakolmikon lisäksi kolme palkattua työntekijää sekä muutama harjoittelija. Kauhasen tonttia ovat markkinointi, tapahtumatuotanto, sijoittajayhteistyöt, ja myynti. Suuri osa työajasta menee puhelinneuvotteluihin, loput taas mainos- ja markkinointikampanjoiden suunnitteluun sekä myyntiin.

”Haluaisin korostaa, että tähän mennessä ollaan saatu tosi paljon apua ulkopuolisilta ihmisiltä matkan varrella”, kertoo Kauhanen.

Liikeideana on monetisoida alusta eri tavoin. Commu palvelee yksityishenkilöiden lisäksi myös yhdistyksiä ja yrityksiä. Esimerkiksi yritykset hyötyvät Commusta siten, että henkilöstö voi paremmin, ryhmäytyy paremmin ja yrityskulttuuri on parempi. Samalla ne saavat apua kilpailutukseen, viestintään ja brändäämiseen. Kaikkien kumppanuuksien takana on yhteinen halu saada aikaan muutosta.

”Yksinäisyyslukuja ei voida enää vaan voivotella”, Kauhanen toteaa. ”Täytyy antaa työkalu, jolla jokainen voi parantaa omaa tilannettaan. Me tietysti toivomme, että Commu on se työkalu.”

Haloo Helsinki! -yhtyeen neljä jäsentä seisovat sinisen taustan edessä. Vaaleahiuksinen nainen keltaisessa jakussaan on kuvassa etualalla. Kolme lyhythiuksista miestä seisoo hänen takanaan valkoisissa t-paidoissa.
Haloo Music Group sijoitti Commuun. Yhteistyön myötä Commu on esillä Haloo Helsinki! -yhtyeen stadionkeikalla 18.6.2022.

Commu apuna Ukrainan kriisissä

Commu pyrkii myös tuomaan ihmisiä yhteen erilaisissa kriisitilanteissa. Etenkin koronan aikana ihmisiin tutustuminen on ollut entistä vaikeampaa.

”Kaikki lähti siitä ideasta, että uudelle paikkakunnalle muuttaessa olisi joku, keneltä pyytää apua, jos korona iskee”, kertoo Kauhanen.

Koronan tuomien ongelmien lisäksi myös Ukrainan tilanteella on suuri rooli Commun toiminnassa. Commu on tehnyt yhteistyötä muun muassa Suomen Punaisen Ristin kanssa varmistaakseen, että Suomeen tulevilla ukrainalaisilla on tiedossa, että he eivät ole yksin. Sovelluksesta koodattiin myös ukrainalainen versio käännöstyökaluineen, jotta avun pyytäminen olisi mahdollisimman helppoa. Onkin tiedossa, että yli 300 ukrainalaista on saanut paikallista apua Commun kautta ympäri Suomen. Kriisi on kuitenkin ironisesti myös kasvattanut Commun suosiota.

”Niin valitettavaa kuin Ukrainan sota onkin, auttamisen halu on valtava ja se näkyy meidän käyttäjämäärissä,” Kauhanen kertoo. ”Parhaimmillaan meille tuli tuhansia käyttäjiä päivässä.”

Commu-sovelluksen kolmihenkinen perustajatiimi seisoo hymyillen ja keskustellen vihreissä Commu-huppareissa ja älypuhelimet kädessä rakennuksien edessä.
Commun perustajatiimi iloitsee sovelluksen suosiosta.

Startupin pyörittäminen on jatkuvaa ongelmanratkaisua

Kauhanen kokee, että parasta Humakin kulttuurituottajaopinnoissa oli niiden joustavuus – jokainen pystyy oman mielenkiinnon mukaan valitsemaan oman polkunsa. Lisäksi Kauhanen kokee opintojen harjoittelupainotteisuuden sekä tiiviin työelämäyhteistyön kantaneen häntä pitkälle työelämässä.

Vaikka startupin pyörittäminen on jatkuvaa ongelmanratkaisua ja sovellus on vielä alkuvaiheessa, tällä hetkellä Kauhanen on oikein tyytyväinen siihen, mitä on saavuttanut.

”Kaikki tästä eteenpäin on plussaa”, hän toteaa.

Kauhasen tulevaisuuden tavoitteisiin kuuluu tehdä Commusta johtava auttamisen alusta ensin Suomessa ja sen jälkeen viedä suomalainen talkookulttuuri myös ulkomaille. Jatkossa hän toivoo myös pystyvänsä auttamaan tulevan sukupolven aloittelevia yrittäjiä. Tässä vaiheessa hän neuvoisi yrittäjäksi alkavia miettimään tarkasti, haluaako yrityksen perustaa yksin vai kannattaisiko etsiä yhtiökumppani.

”Itse en lähtisi yksin yrittäjäksi”, Kauhanen kertoo. ”Tästä ei tulisi yhtään mitään ellei olisi ketään, kenelle purkaa höyryjä.”

Kauhanen korostaa ylipäätään verkostojen tärkeyttä. On myös tärkeää uskaltaa lähteä vahvistamaan omia kiinnostuksenkohteita sen sijaan, että ottaa vastaan vain sitä mitä tarjotaan.

”Vielä yhtenä vinkkinä sellainen, että mokaa nopeasti ja mokaa halvalla”, Kauhanen sanoo. ”Mahdollisimman nopeasti ja pienellä budjetilla vaan kokeilemaan, että lähteekö yritys käyntiin vai ei.”

Kauhasen mukaan parasta yrittäjyydessä on se, että saa itse päättää mitä tekCommu-sovelluksen logo.ee. Vaikka tähän liittyy myös suuri vastuu, Kauhaselle yrittäjätyöskentely on kuitenkin todella luontevaa.

Tutustu Commuun tarkemmin yrityksen verkkosivuilla.

Lataa Commu App Storesta

Lataa Commu Google Play -kaupasta


Teksti: Mari Ervasti

2022-06-13 09:00:30