Humak ja Beetles LIFE -hanke mukana kesän suurtapahtumissa tuomassa näkyvyyttä uhanalaisille koppakuoriaisille

Raidallinen kukkaruukku, josta kasvaa kolmilehtinen kasvi.

Humak on Beetles LIFE -hankkeessa Metsähallituksen yhteistyökumppanina toimimisen myötä tuomassa tulevana kesänä uhanalaisille koppakuoriaisille, lahopuiden tärkeydelle ja luonnon monimuotoisuudelle reilusti näkyvyyttä kolmessa eri suurtapahtumassa Varsinais-Suomessa ja Kanta-Hämeessä.

Beetles LIFE -hankkeessa suojellaan kahdeksaa uhanalaista koppakuoriaislajia ja niiden elinympäristöjä, lahopuita, jotka ovat koti myös sadoille ellei tuhansille muillekin lajeille. Tulevana kesänä Humakin ”koppakuoriaistiimi” pääsee levittämään sanaa jopa kymmenille tuhansille Sauvossa, Mynämäessä ja Kanta-Hämeessä järjestettävien suurtapahtumien osallistujille aina lapsista aikuisiin. Paljon koppakuoriaisteemaista ohjelmaa on luvassa muun muassa lasten seikkailuradan, nuorten mediapajan sekä suunnistuksen merkeissä.

Nainen seisoo metsässä punamustassa koppakuoriaspuvussa kuvattuna takaapäin.
Metsä, ja siellä erityisesti lahopuut ja haapa, ovat kovakuoriaisten kotipaikkoja. Kuvassa Margit Ojaniemi.

Kesän tapahtumat

1) Lounais-Suomen Partiopiirin sudenpentujen suurleiri Tammileiri XVIII Sauvon Ahtelassa 9.-12.6.

Koppakuoriaiset (kaksi lehtoria ja kolme opiskelijaharjoittelijaa) vetävät seikkailutoimintaa sudenpennuille (7-10 v.) nelipäiväisen leirin ensimmäisenä päivänä to 9.6. n. klo 11-16.

Perinteikkäällä, joka kolmas vuosi järjestettävällä leirillä on noin 2000 osallistujaa eri lippukunnista ympäri Lounais-Suomen. Humakin opiskelijaharjoittelijat ovat suunnitelleet lapsille koppakuoriaisteemaisen seikkailuradan.

2) 73. Jukolan viesti Mynämäellä 18-19.6.

Jukolan viesti on maailman suurin suunnistustapahtuma. Lauantaina juostaan naisten Venlojen viesti, johon osallistutaan nelihenkisin joukkuein. Lauantaina ja sunnuntain välisenä yönä juostaan kaikille avoin Jukolan viesti, johon osallistutaan seitsenhenkisin joukkuein. Kilpailijoita odotetaan noin 20 000, minkä lisäksi paikalla on runsaasti järjestäjiä, yleisöä, Jukolan viestin kaupallisia yhteistyökumppaneita jne. Jukolan viestissä on sekä suuren urheilujuhlan että kesäisen festarin tuntua!

Humakin Beetles LIFE -tiimi (kaksi tai kolme lehtoria, kolme opiskelijaa) on mukana tuottamassa Jukolan lastenmaailmaa yhteistyössä Mynämäen seurakunnan, Turun AMK:n ja MLL:n kanssa. Lisäksi Beetles LIFE tekee yhteistyötä pitkän Jukola-kokemuksen omaavan tyttölippukunnan, Littoisten Pirtapiikojen kanssa.

Yksi Pirtapiikojen kolmesta Venla-joukkueesta sekä Pirtapiikojen Jukola-joukkue juoksevat Beetles LIFE -edustusasuissa. Juoksijoiden joukossa on ainakin yksi Humakin alumni, yksi Humakin opiskelija ja yksi Humakin lehtori. Muut juoksijat ovat Pirtapiikoja. Joukkueiden jäsenten motto on ”Suunnistan kerran vuodessa – Jukolan viestissä”, ja tällä kertaa tavoitteena on tuoda koppakuoriaisille näkyvyyttä mahdollisimman kauan: metsästä ei ole kiire pois vaan suunnistuselämyksestä nautitaan koko rahan edestä.

Mynämäkeen pääsee kyseisenä viikonloppuna poikkeuksellisesti junalla Turusta.

Piirroskuva, ihmiisen käsi joka pitää suurennuslasia, kovakuoriainen puurungon päällä suurennuslasin alla.

3) Suomen Partiolaisten suurleiri (8. finnjamboree) Kajo Evon retkeilyalueella Kanta-Hämeessä 15.-23.7.

Noin 13 500 partiolaisen telttakaupunki rakentuu Kajon retkeilyalueelle 15.-23.7., ja Beetles LIFE on mukana leireilemässä ja pyörittämässä koppakuoriaisaiheista mediatyöpajaa 12-17-vuotiaille nuorille n. 6 tuntia per leiripäivä kolmen lehtorin ja kahden opiskelijaharjoittelijan voimin.

Evon retkeilyalue on hankkeen suojelemien koppakuoriaisten kotimetsää. Suomen Partiolaisten finnjamboree järjestetään joka 6. vuosi.

Beetles LIFE

Beetles LIFE -hankkeen tavoitteena on kohentaa kahdeksan uhanalaisen hyönteislajin metsäelinympäristöjä ja suojelutasoa. Kohdelajien elinympäristöjen hoito auttaa myös satoja muita metsälajeja ja turvaa luonnon monimuotoisuutta. Lajikirjostamme lähes puolet on hyönteisiä – ne ovat korvaamattoman tärkeitä ravintoketjussa ja ekosysteemin toiminnassa.

Suojeltavat lajit ovat hauskannimisiä: punahärö, korpikolva, lahokapo, kaskikeiju, havuhuppukuoriainen, mäntyhuppukuoriainen, haavansahajumi ja palolatikka. Ne ovat herkkiä metsäluonnon indikaattorilajeja: ne ilmentävät hyvin metsäluonnon tilaa ja toimivat samalla luonnonsuojelun mittarina. Humak toimii hankkeessa Metsähallituksen kumppanina vieden kovakuoriaisten viestiä eteenpäin kulttuurin ja kasvatuksen keinoin. Beetles LIFE on toimijoiden kolmas yhteishanke.

Metsähallituksen Beetles LIFE -hankkeen slogan "Inspiroidu, arvosta, suojele" on kirjoitettu valkoisella värikkään maalatun taustan ylle, jossa on myös tumma kovakuoriainen. Kuvan yläkulmassa on Metsähallituksen logo.
Beetles LIFE -hankkeen keskeisimpänä teemana on kahdeksan hyönteislajin auttaminen ja niiden elinympäristöjen hoitaminen ja turvaaminen. Kuva: Minja Revonkorpi

Hankkeen osapuolet ja niiden tehtävät pähkinänkuoressa

Metsähallitus/Luontopalvelut (vetää hanketta)
Metsähallitus/Metsätalous Oy (talousmetsissä tehtävät työt, ennallistaminen)
Hämeen ELY-keskus (alueiden ostaminen valtiolle luonnonsuojelualueiksi)
Helsingin yliopiston maa- ja metsätaloustieteellinen tiedekunta (kuolleen puun osuuden kartoittaminen maastossa laserkeilauksen avulla)
Humak (koppakuoriaisten luonnonsuojeluviestin vieminen suuren yleisön pariin mm. taiteen, kasvatuksen ja leikin keinoin)
Lue lisää Beetles LIFE -hankkeen verkkosivuilta.


Teksti: Eeva Pekanheimo, Mari Ervasti