Turussa 24.-25.7.2015 järjestettävä H2Ö-festivaali työllistää tänäkin vuonna useampia Humakissa opiskelleita ja opiskelevia kulttuurituottajia. ILMIÖ-festivaalista viime vuonna H2Ö-festivaaliksi kasvanut vaihtoehtoista musiikkia ja kulttuurielämyksiä tarjoava turkulainen tapahtuma on tarjonnut alusta alkaen Humakin kulttuurituottajaopiskelijoille monipuolisia ja vastuullisia harjoittelutehtäviä.

ILMIÖn-festivaali valittiin ensimmäiseksi vuoden tuotannoksi kolme vuotta sitten pidetyssä Taku ry:n (Taide ja kulttuurialan ammattilaisten) Tuottajapäivillä. ILMIÖn jälkeen palkinto on myönnnetty Ravintolapäivälle ja Helsinki Pridelle.

Mikko Levón.
Tuottaja Mikko Levón tauolla festareiden aikana. Kuva: Salla Keskinen.

H2Ö Ruissalon vanhalla telakalla

Peräti 13 eri lavalla ja tapahtumapisteessä ohjelmaa esittävä H2Ö tehnee mahdollisesti Suomen ennätyksen esiintyjien kirjossa ja lavojen määrässä. Tämän vuoden ohjelmistosta löytyy esiintyjiä moneen makuun ja uusien musiikkielämysten bongailuun festivaali tarjoaa loistavat puitteet. Mediassa paljon julkisuutta ovat saaneet 22-Pistepirkon viimeinen esiintyminen ja ruotsalaisen progelegendan Kebnekaisen keikka.

H2Ö-festivaalin tapahtuma-alueella suuri osa esiintymispaikoista on myös sateelta suojassa. Kuva: H2Ö-festivaali.

Ruisrock ei ole siis enää ainoa festivaali, joka pidetään Ruissalon saarella Turussa. Viime kesänä ensimmäistä kertaa järjestetty ja paljon julkisuutta saanut H2Ö-festivaali tarjoaa tänäkin vuonna yli sata esiintyjää kymmenellä esiintymislavalla sekä upeaa monitaiteellista sisältöä installaatioista performansseihin.

Viime vuonna festivaali keräsi Ruissalon vanhalle telakka-alueelle lähes 8000 kävijää ja se rankattiin heti maamme musiikkitapahtumien kärkikastiin lukuisten medioiden toimesta. Tänäkin vuonna festivaaliin odotetaan runsaasti kävijöitä ja tapahtumaan saa lippuja myös alueen portilta. Festivaalille on 18 vuoden ikäraja.

Edeltänyt ILMIÖ-festivaali valittiin ensimmäiseksi vuoden tuotannoksi TAKU ry:n (Taide- ja kulttuurialan ammattilaisten) tuottajapäivillä. ILMIÖn jälkeen samaisen palkinnon ovat pokanneet Ravintolapäivä sekä Helsinki Pride.

H2Ö telakkkahallissa.
Festivaali levittäytyi vanhoihin telakkahalleihin ja tarjosi yleisölle erilaisen festarikokemuksen. Kuva: Sami Heiskanen.

Työmahdollisuuksia Humakin kulttuurituottajille

H2Ö ja sitä edeltänyt ILMIÖ-festivaali on työllistänyt vuosien mittaan laajan kirjon eri kulttuurialojen ammattilaisia ja opiskelijaharjoittelijoita. Ensi kesän tuotanto on jo vinhassa vauhdissa ja mukana on tuttuun tapaan myös useita Humakin kulttuurituotannon opiskelijoita. Toivomme, että voimme seurata festivaalin rakentumista ja jakaa uutisia tuotannosta Humakin sivuilla kevään ja kesän aikana.

H2Ö
Tuotantopalaverin tiimellyksessä. Takana vasemmalla Tuomas Sara painottaa etusormellaan sanomaansa. Kuva: Mikko Levón.

—H2Ö:ssä harjoittelijat eivät jää keittämään kahvia, vaan kasvavien tapahtumien tuotannossa pääsee heti kiinni kunnon tehtäviin, kertoo festivaalin vastaava tuottaja Tuomas Sara ja jatkaa että henkilökohtaisesti räätälöidyissä harjoitteluissa opiskelijat ovat saaneet vastata mittavienkin kokonaisuuksien tuotannosta aina suunnittelusta toteutukseen, toimien joskus myös esimiestehtävissä. —Yhteistyö on koettu molemmin puolin hedelmälliseksi ja harjoittelijat ovat viihtyneet festariporukassa sen verran hyvin että monet ovat myös jääneet mukaan remmiin toimenkuvien vaihtuessa, Sara toteaa.

Humakista kulttuurituottajaksi pian valmistuva ja festivaalituotannossa mukana oleva Niko Vähäsarja kiteyttää festivaalikärpäsen pureman osuvasti: —Kun festivaalityölle antaa pikkusormen, on syytä varautua elämänmuutokseen.

Pomintoja ohjelmistosta

Genrerajoja piittaamatta vaihtoehtomusiikin rustiikkia ja ajankohtaisuuksia tarjoavan H2Ö:n esiintyjien joukosta löytyy esimerkiksi ruotsalainen 70-luvun progefolklegenda Kebnekajse, ukrainalainen elektroduo Woo York, kööpenhaminalainen energiajazz-sensaatio Selvhenter ja berliiniläinen black metal -pumppu Sun Worship.

‘Kotimaisiin esiintyjiin lukeutuvat muun muassa 22-Pistepirkko, Maritta Kuula Karvanoppineen, Keuhkot, keikkalavoille vuosien tauon jälkeen palaavat G-Litter ja Limonadi Elohopea sekä monikansallinen suuryhtye Helsinki-Cotonou Ensemble.

Erikoisuutena voidaan mainita M.A. Nummisen vetämä ruotsin kielen alkeiskurssi festivaaleilla. Ehkäpä ruotsin opiskelu ei tällä kertaa tunnukaan pakkopullalta?

Festivaali järjestetään 24. – 25.7.2015. Lisää tunnelmia festarituotannosta ja ihmisistä sen takana alla olevasta Instagram -feedissä.

H2Ö ja telakka.
H2Ö järjestetään Ruissalon vanhalla telakka-alueella. Kuvaaja Maria Kojonen.