Scott Alexander

Lieneekö Humakissa työskentelevällä sodankyläläisellä Scott Alexanderilla pisin Suomen rajojen sisäpuolelta löytyvä etätyömatka? Välimatkaa Helsingissä sijaitsevaan Humakin toimipisteeseen on tuhat kilometriä.

Vaalajärvellä, Sodankylästä lähes 20 kilometriä länteen kotonaan työskentelelevän Scott Alexanderin etätyö helpottui huomattavasti joulukuussa, kun kotiin vedettiin Suomen lähiverkon valokuituyhteys.

Aiemmin hitaampien nettiyhteyksien takia Scott joutui usein matkustamaan tuhannen kilometrin matkan Helsinkiin. Vuodessa matkapäiviä saattoi kertyä 10–20, päivä tai pari kerrallaan. Valokuituyhteyden myötä reissut harvenevat pariin kolmeen reissuun vuodessa.

– Kaikki hoituu videoneuvotteluilla ja nyt kuidun kanssa ne toimivat hyvin. Kerrankin se en ole minä, joka putoaa pois neuvotteluista. Mahtavaa, että täällä kaukana Helsingistä on näin hyvät palvelut, iloitsee Scott Alexander.

Mr Humak Pro

Vuonna 1998 Scott Alexander aloitti kehittämään HumakProta. Siihen aikaan oppilaitosjärjestelmät toimivat vain lähiverkossa ja Humanistisille ammattikorkeakoululla oli tarvetta eri kampuksilla web-pohjaiselle, verkon yli toimivalle järjestelmälle.Työtä tehtiin 14 kilobitin yhteydellä, jonka sai puhelinverkon kautta.

Tiedonsiirtonopeudet paranivat modeemien kehityksen myötä ja sitten tuli ISDN. Kun 14 mbps:n yhteys loppui @450 yhtiön konkurssiin, vuorossa olivat langattomat yhteydet: ensin 3G ja viime syksystä 4G. Langattomat yhteydet ovat hyvät ja tarpeelliset, mutta toisinaan vaihtelevat yhteysnopeudet etätyössä ovat häiritseviä.

– Kuidun kanssa etätyöpöydän käyttö on mukavaa. Komentosarjat keskustelevat hyvin sekä Windowsin että Linuxin servereiden kanssa. Aiemmin turhauttivat ne hetket, jolloin näppäimen painamisen jälkeen oli sekunnin tai parin viive, ennen kuin kirjain näkyi ruudulla.

Scott Alexanderin tyypillinen työpäivä alkaa muutoksilla HumaPron koodiin. Humak Pro on web-pohjainen oppilaitosjärjestelmä, jonka kautta hallinnoidaan niin opiskelijoita kuin henkilökuntaa. Tiedot valuvat hakemistopalveluun, josta sähköpostin ja pikaviestien osalta myös edelleen Microsoftin pilvipalveluun.

– Nykyään muutokset ovat enää pieniä, sillä 18 vuotta vanhaa tiedotuskanavaa korvataan parhaimmillaan. Kesällä 2017 se korvautuu Peppi-tietojärjestelmällä.

Kumputunturi
Lähiympäristö tarjoaa oivat puitteet mm. kelkkailuun. Kuvassa Scott Kumputunturin laella noin 80 km päässä kotoaan Vaalakoskelta.

Tieto kulkee

Humakin päätoimipaikka sijaitsee Helsingissä ja sen serverit ovat konesalissa Kajaanissa. Etätyöläinen Scott Alexander voi Sodankylästä käsin työskennellä molemmissa.

– Voin päättää itse työskentelyaikani. Helpottaakseni työskentelyä työskentelen samaan aikaan kollegojeni kanssa. Kotoa työskentely on joustavaa. Joskus on ongelmallista lopettaa ajoissa, kun työ on hyvin mielenkiinoista.

Oppilaitosjärjestelmien ohella työllistävä ja suuritöinen projekti on ollut myös integraatio korkeakoulujen valtakunnalliseen opintotietopalvelu Virtaan.

– Tällä hetkellä lisäksi otamme käyttöön kaikilla kampuksillamme Eduroamin, joka on maailmanlaajuinen korkeakoulu- ja tutkimusvierailijaverkko.

Scott Alexander viettää päivää kuidun äärellä työt tehtyäänkin. Netflix tuo elokuvat ja sarjat ruudulle milloin tahansa. Watsoniin voi tallentaa TV-kanavat. Skype kokoaa Sodankylään ystävät ja sukulaiset Australiasta, mistä mies on itsekin kotoisin. 1980-luvulla hän tuli Suomeen vaihto-oppilaaksi ja tapasi vaimonsa. Kolmen Australiassa vietetyn vuoden jälkeen he palasivat vaimon kotitilalle. Neljästä lapsesta nuorin, Victoria, asuu enää kotona. Christabel, Kristian ja Christina ovat jo muuttaneet pois kotoa. Heihin yhteydenpito sujuu sekin verkossa.

Artikkeli perustuu Tähtikuitu OY:n ja Suomen lähiverkkojen tiedotteeseen.
Artikkelin kuvat: Scott Alexanderin kotialbumi.