Tyyni 11 kk, Kuulolaitetta käyttävä tyttö katsoo viitottua ohjelmaa tietokoneelta.

Kun hyvä palvelu on keksitty, sitä kannattaa jatkaa. Humakin toisen vuoden tulkkauksen opiskelijat ovat olleet syksyllä 2020 mukana hankkeessa, jossa on syntynyt verkkokatseluun tuotettuja viitottuja satu- ja laulutuokioita. Satuhetket ovat olleet osa lapsiperheille suunnattuja palveluita, joita Minua kuullaan –hankkeessa on kehitetty yhdessä erilaisten ammattilaisten kanssa. Hyvää lasten oikeuksien viikkoa 16.-22.11.2020!

Minua kuullaanhanke on Vammaisperheyhdistys Jaatinen ry:n, Vammaisten lasten ja nuorten tukisäätiön sekä Kehitysvammaliiton yhteinen hanke, jonka unelmana on kaikille yhteinen perhekeskus, jonka palvelut ja tilat soveltuvat myös vammaisperheiden tarpeisiin. 

Tulkkausalan lehtori Karoliina Miettinen on ideoinut ja toteuttanut Humakissa yhteistyötä Minua kuullaan -hankkeen kanssa.

– “Humakin lehtorit tekevät aktiivisesti yhteistyötä työelämän toimijoiden kanssa”, kertoo Karoliina. Tämäkin hanke on saanut alkunsa aktiivisesta työelämäyhteistyöstä.

Hankkeen aikana on toteutettu lasten, heidän vanhempiensa ja ammattilaisten yhteistyönä erilaista toimintaa. Yhtenä toimintapaikkana on ollut Keskuskirjasto Oodissa toimiva Leikkipuisto Loru, jossa on järjestetty hankkeen kanssa erilaisia satu- ja musiikkituokioita 

Opiskelijat jatkoivat hyväksi havaittua viitottujen satutuokioiden projektia 

Syksyllä 2019 Minua kuullaan –hankkeen ehdotuksesta, Humakin tulkkiopiskelijat suunnittelivat ensimmäisen kerran viitottuja satuhetkiä osaksi Leikkipuisto Lorun toimintaa. Opiskelijat pitivät tuolloin neljä viitottua satutuokiota. Positiivisen kokemuksen kautta, kokeilua päätettiin jatkaa myös vuonna 2020.  

Tänä syksynä alkuperäisestä ajatuksesta toteuttaa satutuokiot Oodissa, jouduttiin kuitenkin luopumaan koronan takia ja satutuokiot siirrettiin verkossa jaettaviksi.  

Katso alla oleva video, jossa Tyyni-tyttö, 11 kk, katsoo viitottua ohjelmaa tietokoneelta. Hän käyttää kuulolaitetta.

 

Satuhetkien tekeminen on opettanut työelämätaitoja ja saavutettavuutta 

Humakin toisen vuoden tulkkiopiskelijat ovat toteuttaneet satutuokioprojektia osana viittomakielen ja tulkkauksen alkuvaiheen opintojaan 

– “Kyseessä on ollut kokonaisvaltainen projekti, jossa opiskelijat ovat harjoitelleet viittomakielen ja tukiviittomien käytön lisäksi myös monia muita tulevassa työelämässä tarvittavia taitoja”, kertoo tulkkausalan lehtori Marja Eskel. 

Ensimmäisen suunnittelupalaverin jälkeen käynnistyi työ, jossa opiskelijat ovat miettineet millä tavalla työelämäedustajien toiveista ja omista ideoista tuotetaan lopullinen tuotos verkkoon.  

– “Opiskelijat ovat joutuneet miettimään myös sitä, miten saavutettavuus huomioidaan verkkoon tuotetuissa videoissa ja millä tavalla huomioidaan lapset, jotka lopputuotosta katsovat”, Eskel kuvaa opintojen tarkoitusta.  

Videoiden kuvaamisessa tulkkiopiskelijat ovat joutuneet miettimään kuvauskulmia, visuaalisia taustoja ja tekniikkaa. Opiskelijat ovat vastanneet prosessista kokonaisvaltaisesti tiimeissä, jotka tuottivat yhteensä kuusi videoitua satu- ja laulutuokiota. 

Satutuokiot ovat katseltavissa hankkeen Facebook-sivuilla 

Satutuokiot julkaistaan kerran viikossa tiistaisin 27.10-1.12.2020 välisellä ajalla. Videot ovat nähtävissä Leikkipuisto Lorun ja Vetovoimainen leikkipuiston FB- sivuilla, jossa videoita voi katsoa neljän viikon ajan. 

Hankkeen sivuille, jossa videot ovat katsottavissa pääset alla olevasta linkistä:
https://www.facebook.com/vetovoimainen/. 

Pääkuva: Tyyni 11 kk, Kuulolaitetta käyttävä tyttö katsoo viitottua ohjelmaa tietokoneelta.
Kuva ja video: Tyynin äiti.

Lue myös muita uutisiamme uutisia saduista ja tulkkausalalta:

Kovan onnen korpikolva – uhanalainen kovakuoriainen on mainio satukirjan sankari

Viittomakielibarometri 2020