Maailmanperinnöstä voimaa paikallisiin palveluihin –hanke oli esillä Euroopan kulttuurituottajien seminaarissa Bukarestissa Romaniassa syyskuussa. Taiwanilainen Chung Hsiao-Ling ja romanialainen Daniel Voinea olivat kiinnostuneita Petäjäveden ja Korpilahden toimijoiden monipuolisesta yhteistyöstä Unescon maailmanperinnön ympärillä.

 

Paikallisella yhteisöllä tärkeä tehtävä Unescon maailmanperinnön vaalimisessa

– Kun paikallisella yhteisöllä on innostusta, halua ja kiinnostusta yhteisen Unescon maailmanperinnön hoitamiseen seutukunnalla, niin tilanne on erinomainen, erityisasiantuntija Stefan Wessman Museovirastosta vakuuttaa.

– Yhteistyö paikallisten toimijoiden kanssa on erittäin tärkeää. Unesco-sopimus antaa raamit, mutta paikallisten ihmisten kautta Unesco-kohteet saadaan eläväksi osaksi paikallista yhteisöä. Hienoa, että marraskuun Hygge&Heritage -seminaarissa Korpilahdella ja Petäjävedellä yhtenä näkökulmana on juuri paikallisuus ja paikallisten tekijöiden mukanaolo, Wessman iloitsee.

Wessman tuntee erittäin hyvin Unescon maailmanperintökohteet. Hän on mukana ICOMOSin kansainvälisessä maailmanperintöpaneelissa, joka arvioi uusia Unescon maailmanperinnön kohde-esityksiä. Yhtenä esimerkkinä paikallisen yhteistyön voimasta Wessman nostaa Lapponia –luontokohteen Ruotsissa. Lapponian hoidossa on vastuuta siirretty paikallisille. Keski-Suomessa Petäjäveden vanhan kirkon ja Struven ketjun Oravivuoren pisteen kehittäminen yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa on olennainen osa Maailmanperinnöstä voimaa paikallisiin palveluihin –hankkeessa.

 

Erilaisia tapoja jakaa maailmanperintöä

Maailmanperinnöstä voimaa paikallisiin palveluihin –hankkeen päättöseminaarissa marraskuussa Korpilahdella ja Petäjävedellä pohditaan paikallisten toimijoiden ja Unescon maailmanperinnön yhteistä voimaa ja nostetaan esiin uusia tapoja jakaa maailmanperintöä, paikallista kulttuuria sekä osaamista.

– Tällä hetkellä mukaan on ilmoittautunut paikallisia matkailu- maailmanperintötoimijoita Virosta, Puolasta, Moldaviasta, Espanjasta ja Italiasta, seminaarin tuottaja Katja Pihkasalo iloitsee. – Yhteisissä työpajoissa osallistujat jakavat omaa osaamistaan ja hyviä käytänteitä. Yhdessä työpajassa etsitään esimerkiksi uusia tapoja innostaa koululaisia ja nuoria tutustumaan maailmanperintöön ja paikalliskulttuuriin.

 

Tikkalan Unesco-koulussa maailmanperintö on oleellinen osa koulun arkea. Tikkalan koulu ja kylämiljöö on yksi tutustumiskohteista marraskuussa. Tiina Jylhä ja Kirsi Eronen toivottavat tervetulleeksi Tikkalan maisemiin Korpilahdelle.

 

Kiipeily Struvelle tai kurkistus lampolaan

Koko seminaarin ohjelma perustuu paikalliseen osaamiseen. Tiistai aamupäivän 20.11.2018 opastetut retket suuntautuvat Korpilahden ja Petäjäveden maisemiin.

Osallistujat voivat valita tutustuvatko Korpilahden Vespuolen maisemiin, Vaarunhoviin ja kulttuuriperintöön vaiko Hakamaan lammastilaan, Laukkalan kotimuseoon ja Tikkalan Unesco-kouluun.

Unescon maailmanperintökohteet Petäjäveden vanha kirkko ja Oravivuoren Struven piste ovat myös valinnaisina tutustumiskohteina.

 

Petäjäveden vanha kirkko
Petäjäveden vanha kirkko kiinnostaa suomalaisia ja kansainvälisiä matkailijoita. Hygge&Heritage seminaari käynnistyy iltahämärissä sunnuntaina 18.11. Petäjäveden vanhassa kirkossa. Keväällä kirkon taidokasta hirsityötä ihasteli puolalainen professori Wojciec Nasierowski.

 

Pelimannit soittavat illanvietossa Surkeella

Iltahetki sunnuntaina 18.11.2018 klo 17.30 Petäjäveden vanhassa kirkossa avaa seminaarin. Tunnelmalliseen kirkkohetkeen ovat tervetulleita seminaarivieraiden ohella myös petäjävetiset, jyväskyläläiset  ja muut kiinnostuneet.

Suomalainen kansamusiikki soi maanantai-iltana Surkeenjärven matkailutilalla kun seminaariväki ja paikalliset toimijat kokoontuvat yhteiseen illanviettoon. Korpilahden Pelimannit soittavat ja paikallisen pitopöydän antimista huolehtivat paikalliset maatilamatkailuyrittäjät.

Hygge&Heritage- seminaariin voi osallistua joko koko ajaksi tai esimerkiksi vain maanantai-illan yhteiseen iltajuhlaan Surkeenjärven matkailutilalla. Lisää Hygge&Heritage seminaarista http://hygge-and-heritage-seminar.humak.fi/

Teksti ja kuvat: Annamari Maukonen