Pubiaforismit Mopo-baari Julkistamistilaisuus Liittyviä tiedostoja

 Yle 1:n Kultakuume-ohjelma aforismien jäljillä Mopo-baarissa Helsingin Kontulassa.  Opiskelija Anu Soini ja lehtori Antti Pelttari kertovat ohjelmassa Pubiaforismikirjan synnystä. Kirjan voi ostaa omakseen hintaan 24,90/kpl hyvin varustetuista kirjakaupoista ja Humakin viestinnästä viestinta@humak.fi.
Kuuntele ohjelma Yle Areenassa http://areena.yle.fi/1-1655967 (kohdasta 39:39)

“Nostan hattua kaikille upeille aforistikoille, jotka onnistuivat niin upeasti kiteyttämään olennaisia kysymyksiä elämästä Pubiaforismikirjaan”, sanoo kulttuurituottajaopiskelija Noora Lattunen, joka on Kauniaisten kulttuurituottajaopiskelijaryhmän kanssa ollut mukana viemässä kulttuuria ihmisille, jotka eivät yleensä käy kulttuuritapahtumissa.

Pubiaforismikirjan aforismit kirjoitettiin itähelsinkiläisissä pubeissa luovan kirjoittamisen Afopub-iltoina. Pubien asiakkailla oli mahdollisuus kirjoittaa aforismeja oluttuoppien alustoihin. Ajatus kirjallisista pubi-illoista syntyi Humakin ja kulttuurikeskus Stoan yhteisen Vetovoimaa kulttuurikeskuksiin –hankkeen puitteissa.

Mopo-baarista uuden aforismikulttuurin kehto?

Pubiaforismikirja sisältää syntyneet aforismit. Sen julkistamistilaisuus pidettiin 14.3. 2016 Mopo-baarissa Kontulassa.

—Tavoitteenamme oli aktivoida pubien kanta-asiakkaat, ei luovaa kirjoittamista jo harrastavat, kertoo Noora Lattunen. —Kirjan tekijät halusivat samalla murtaa ennakkoluuloja pubeista ja taltioida katoamassa olevaa kansankulttuuria.

Pubiaforismikirja sisältää aforismien lisäksi kirjoitusharjoituksia, jotka on kehitetty ja sovellettu erikseen AfoPub-iltoja varten.  Nämä harjoitukset soveltuvat hyvin jokaiselle kirjoittamisesta kiinnostuneelle, toteavat kirjan toimittajat, kolmannen vuoden kulttuurituotannon opiskelija Anu Soini ja aforistikko, Humakin lehtori Antti Pelttari.

—Aforismien taso on häkellyttävän hyvä. Aivan kenen tahansa sopii yrittää parempaa. Myös järjestäjien saama palaute ilahdutti. Eräskin asiakas antoi meille lahjat, joiden eteen hän oli nähnyt todella paljon vaivaa. Se kertoo, että ilta on ollut merkityksellinen, hankkeen projektipäällikkö Arto Lindholm kertoo.

Aformistit ja pubitunnelma ovat suku toisilleen. Kuva: Oona Kulmanen
Pubiaforismikirjan julkistamistilaisuudessa itähelsinkiläisessä Mopo-baarissa oli tunnelmaa. Kuvaaja Oona Kulmanen

Miksi Afopub-kirja ja sen paikat ovat tärkeitä?

—Koen kirjan merkitykselliseksi juurikin siitä syystä, että se antaa äänen heille, joille yhteiskunta ei sitä normaalisti suo, kertoo Noora Lattunen. —Kävin kontulalaisten kanssa hyviä keskusteluja, siitä mitä nykyinen yhteiskuntamme on ja miten ennakkoluulot ja tasoerot vaikuttavat ihmisarvoihimme. Kontulalaisia seuraa usein tietynlainen maine ja mielestäni on todella väärin arvostella ihmisiä tietynlaisiksi heidän asuntonsa sijainnin perusteella. Idän pubit, joissa aforismeja kirjoiteltiin oli autenttisuutensa ansiosta havaittu oiviksi paikoiksi tavoittaa ne tavalliset ihmiset, eikä niitä hipsteriharrastajia.

Kulttuurituottajille oppia ennakkoluulottomuudesta

Humakin Kauniaisten kampuksen opiskelijan Noora Lattusen mielestä kulttuuria pitäisi mielestäni tuoda paremmin saatavaksi ryhmille, jotka jäävät monesti huomioitta. —Ei pitäisi arkailla esimerkiksi sijainnin suhteen tai olettaa, että alueen asukkaita ei kiinnosta, sillä todellisuudessa vastaanotto voi olla huomattavasti parempi kuin esimerkiksi keskustan alueella, jossa muutenkin tapahtuu niin paljon. Keskustelin Mopo-baarissa esimerkiksi erään herrasmiehen kanssa, joka kertoi käyneensä edesmenneen vaimonsa kanssa paljon kulttuuritapahtumissa ja hän oli silminnähden ilahtunut siitä, että hänen kotikorttelissaankin oli kulttuuria sellon ja espanjankielisen runolausunnan muodossa.

Koskettava ja monikulttuurinen yhteistyö

Hanke kuului Viestintätaidot-kurssille ja tapahtuman tuotanto korvasi kurssilla tehtävän viestintäsuunnitelman, sillä tapahtuman toteuttamiseen kuului paljon viestintää. Opimme varmastikin paljon tuotannollisesti, mutta kokemus oli suorastaan koskettava ja monikulttuurinen yhteistyö hankkeessa oli hienoa. Tunsimme hankkeen myötä todella sen, miten tärkeää se oli pubiaforistikoille. Oli hienoa seurata heidän reaktiotaan siitä, että heidät oli huomioitu ja kyseinen kirja ja julkistamistilaisuus oli tehty vain heitä varten, kuvaa tuntojaan Noora Lattunen.

 

Pubiaformismikirja on osa Opetus- ja kulttuuriministeriön tukemaa Vetovoimaa kulttuurikeskuksiin -hanketta. Hankkeen tavoitteena oli osallistaa taiteen ja kulttuurin pariin mahdollisimman epätodennäköisiä yleisöjä eli nk. ei-kävijöitä. Hankeessa on ilmestynyt myös VTT Arto Lindholmin toimittama kirja Ei-kävijästä osalliseksi.

Aforismien rekvisiittaa
Afopub-julkkari Mopo-baari. Kuvaaja: Oona Kulmanen

Hanki oma Pubiaforismikirja

Antti Pelttari ja Anu Soini (toim.) Pubiaforismikirja. Humanistinen ammattikorkeakoulu julkaisuja 8. Helsinki 2015

Voit tutustua kirjaan lataamalla sen verkkosivuiltamme, ja nyt myös ostaa painetun kirjan hintaan 24,90. Lähetä tilauksesi osoitteella: viestinta@humak.fi, muista laittaa mukaan osoitteesi, johon lähetämme kirjan ja laskun.

Opiskele kulttuurituottajaksi (AMK) – Haku 6.4.2016 asti

Humakissa kulttuurituottajaksi voi opiskella päivätoteutuksessa Jyväskylässä, Kauniaisissa / Helsingissä ja Turussa
Monimuotototeutuksessa työn ohella voi opiskella Kauniaisissa ja Tampereella.

Lue lisää kulttuurituottajan  koulutuksesta: https://www.humak.fi/opiskelijaksi/kulttuurituottaja/
Lisätietoja ja hakulomake: https://opintopolku.fi/wp/fi/