Luovien alojen toimija, 2023 kehittämisrahoitukset on haettava nyt! Humak Creve järjestää nyt toista kertaa kehittämishankkeen valmistelu ja rahoituksen hakeminen verkkokurssin. Opintojakso, joka tarjoaa konkreettisia työkaluja, neuvontaa ja opastusta vaativimpien rahoitushankkeiden laatimiseen on ensisijaisesti suunniteltu kulttuuri- ja luovien alojen organisaatioille ja asiantuntijoille.
Koulutus lisää yhteishankkeiden suunnitteluosaamista sekä tietoisuutta luovilla aloilla vähemmän tunnetuista rahoitushakumahdollisuuksista. Koulutus on osa Humakin avoimen AMK:n tarjontaa ja siihen ilmoittaudutaan Humakin avoimen AMK:n verkkokaupassa.
-“Idea luovien alojen kehittämishankkeiden, yhteistyön ja rahoitushakuosaamisen edistämisestä syntyi Taiteen edistämiskeskuksen kanssa”, kertoo liiketoiminnan ja yrittäjyyden asiantuntija Leena Janhila Humakista. Janhila kertoo, että keväällä toteutetun vastaavan kurssin, jossa käsiteltiin kevään ja kesän 2022 rahoitushakuja sai erittäin hyvää palautetta konkreettisesta ja käytännönläheisestä otteesta.
Keväällä 2022 Kehittämishankkeen valmistelu ja rahoituksen hakeminen -opinnot suorittaneet opiskelijat arvostivat käytännönläheisiä opintoja. He kuvasivat opintoja muun muassa seuraavasti:
Kehittämishankkeen valmistelu ja rahoituksen hakeminen -koulutus on suunniteltu luovien alojen yrityksille ja yhteisöille tueksi yritys- ja yhteishankkeiden hankesuunnitelmien ja rahoitushakemusten laatimiseen, osaamisen kehittämiseen rahoituskentästä, rahoittajayhteistyöstä, innovaatiohankkeiden suunnittelusta ja resursoinnista.
Keskeisiä sisältöjä ovat:
Lisäksi opintojaksolla perehdytään luovien alojen kehittämisrahoitusten käyttötarkoituksiin sekä julkisen kehittämisrahoituksen hakemisen käytäntöihin. Tietoperustan lisäksi opintojakson keskeisiä sisältöjä ovat myös kehittämishankkeen hankekonsortion muodostaminen sekä yhteishankkeen tavoitteiden ja toimenpiteiden asettaminen.
“Rahoitushakukoulutus on suunniteltu tukemaan hankkeiden valmistelua nimenomaan syksyn 2022 ja kevään 2023 rahoitushakuja varten sekä syksyn kansainvälisten yhteishankkeiden hakuihin”, toteaa koulutuksen vastuuhenkilönä toimiva Janhila. Koulutuksen aikana tehdään yhteistyötä rahoittajien kanssa sekä työstetään omaa hankesuunnitelmaa ja hakemusta kevään ja kesän hakuihin. Koulutusta voi hyödyntää myös harjoitusmielessä hankevalmisteluosaamisen kartuttamiseksi.
Lisätietoa saa kurssin virallisesta esitteestä.
Luovien alojen toimijat ovat tyypillisesti hyvin pieniä yrityksiä tai yhdistysmuotoisia toimijoita, joille apurahat sekä pienille yrityksille suunnatut kehittämisavustukset ovat usein tuttuja. Rahoitushakukoulutuksen tavoitteena on kuitenkin lisätä tietoisuutta siitä, että pienet toimijat voivat päästä kiinni myös isompiin kehittämishankkeisiin tarkoitettuihin rahoitusinstrumentteihin esimerkiksi yhteishankkeilla.
Tällaisia ovat mm. Opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) Kulttuuri- ja luovien alojen uudistumisen rakennetuki (RRF), Business Finlandin Creative RRF-rahoitukset, ESR+ ja EAKR-rahoitushaut luoville aloille sekä Luova Eurooppa -rahoitukset kansainvälisille yhteishankkeille.
Rahoitushakukoulutus sisältää:
Koulutus toteutetaan verkossa: lähipäivät järjestetään Zoomissa, jonka lisäksi osallistujat toimivat ryhmässä ja itsenäisesti opiskelualusta Moodlessa. Verkkolähipäivät koostuvat yhteisistä alustuksista sekä pienryhmissä tehtävistä harjoituksista.
Lue lisää luovien alojen tulevaisuuden näkymistä täältä.
Teksti: Leena Janhila, toim. Mari Ervasti ja Humak viestintä