Mies lapsen kanssa Liittyviä tiedostoja

Liittyvää sisältöä

Linkkejä:

Suomi tarvitsee pelottomuutta ja villejä ideoita. Kokeilukulttuuri kannustaa kansalaisia etsimään ja esittämään uusia, ennakkoluulottomia ratkaisuja arjen ongelmiin. Miten palveluita parannetaan? Kuinka omatoimisuutta, yrittäjyyttä ja paikallista ja alueellista päätöksentekoa edistetään? Mistä hyvä elämä rakentuu?

Kokeilukulttuuriin liittyy vahvasti ajatus siitä, että kokeilu epäonnistuu vain silloin, kun siitä ei opita mitään. Epäonnistumista ei kannata pelätä. Vaikka idea ei toimisikaan toivotulla tavalla, kokeilu tuottaa kuitenkin oikein toteutettuna aina tietoa, jota tarvitaan jatkokehittämisessä.

Ammattikorkeakoulut ovat lähteneet  edistämään kokeilukulttuuria. Eri puolilla Suomea, jokaisessa maakunnassa ne järjestävät yhdessä VNK:n kanssa Kokeileva Suomi -kiertueen tapahtumia.

Hyvän elämän kokeilut –tapahtuma 14.2.

Jyväskylässä pidetään ystävänpäivänä 14.2.2017 klo 12 – 16 Aalto-salissa kaikille avoin Hyvän elämän kokeilut –tapahtuma. Tavoitteena on edistää keskisuomalaista kokeilukulttuuria ja levittää tietoa Keski-Suomessa toteutetuista kokeiluista. Kokeilevaan kehittämiseen keskittyvä tapahtuma rohkaisee ja innostaa osallistujat suunnittelemaan ja toteuttamaan kokeiluja sekä tunnistamaan onnistuneen kokeilun avaintekijät.

Tilaisuudessa Annukka Berg Valtioneuvoston kansliasta (VNK) esittelee Kokeileva Suomi -hanketta. Esimerkkejä hyvistä kokeiluista ovat Resurssiviisas Jyväskylä, jota esittelee Pirkko Melville Jyväskylän kaupungista ja Turvassa? Valokuvausprojektin kokeilu, josta kertoo Niina Nevala.

Tilaisuus on kaikille avoin eikä siihen tarvitse ilmoittautua.

Tiimeissä tehdyt kokeilut voidaan opinnollistaa

Tilaisuus on lähtölaukaus kuukauden mittaisille kokeilutreeneille, joissa 3-5 henkilön tiimit tekevät yhden tai useamman kokeilusyklin annetun toimeksiannon pohjalta. 14.2. julkistettavien toimeksiantojen toteutus kestää noin kuukauden.

Treeni on suunniteltu kahden opintopisteen laajuiseksi kokonaisuudeksi, jonka voi opinnollistaa. Tiimin kokoonpano on vapaa, ja se voi muodostua myös muista kuin opiskelijoista. Tiimien tukena ovat valmentajat Jamkista ja Humakista, jotka sparraavat yhdessä toimeksiantajan kanssa tiimien työtä.

Tiimit toteuttavat yhden tai kaksi kokeilusykliä. Työskentely päättyy yhteiseen tilaisuuteen, jossa kuullaan miten kokeilut onnistuivat ja mitä niistä opittiin. Kokeiluprosessin tuotoksena syntyy dokumentaatio tiimin tekemästä kokeilusta.

Kokeilutreenit on hyvä tapa kokeilla

Heräsikö sinulla kiinnostus ratkaisujen löytämiseen kokeilun kautta? Jos olet esimerkiksi opiskelija, työnhakija tai muutoin aiheesta kiinnostunut, tässä on mielenkiintoinen mahdollisuus lähteä kokeilemaan kokeilemista!

Mukaan voi lähteä yksin, jolloin sinut liitetään mukaan toiseen tiimiin, tai valmiin tiimin kanssa.

Ennakkoilmoittautuminen on avoinna valmiille tiimeille, ja aloitustilaisuudessa 14.2.2017 on mahdollista ilmoittautua mukaan myös yksilönä. Jokaisessa tiimissä tulisi olla 3-5 jäsentä. Monialaisuus tiimin sisällä on eduksi! Kokeiluihin otetaan mukaan noin 10 tiimiä.

Valtioneuvoston kanslia ja ammattikorkeakoulut yhdessä

Tapahtuma on osa hallituksen kärkihanketta, jonka tavoitteena on kokeilukulttuurin vahvistaminen Suomessa. Ammattikorkeakoulut järjestävät alueillaan. Kokeileva Suomi -kiertuetapahtuman yhteistyössä Valtioneuvoston kanslian ja Arenen kanssa. Keski-Suomen tapahtuman järjestävät Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja Humanistinen ammattikorkeakoulu.

Lisätietoja

Henna-Riikka Markkio, 020 7621 356, henna-riikka.markkio@humak.fi, Humanistinen ammattikorkeakoulu
Tarja Moilanen, 040 565 9295, tarja.moilanen@jamk.fi, Jyväskylän ammattikorkeakoulu
Heikki Malinen, vararehtori, 040 772 3376, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Kuva ja logo VNK:n kuvapankista.
Mies ja lapsi, kuvaaja Sakari Piippo