Jao ja Humak yhteistyössä

Korpilahdella nähtiin vappuviikolla konkreettinen osoitus toisen ja kolmannen asteen oppilaitosten välisestä yhteistyöstä, kun Humakin opiskelijat ja Jyväskylän ammattiopiston opiskelijat järjestivät yhteistyössä “Hyvänmielenosoituksen”.

Hyvänmielenosoitus järjestettiin nyt neljättä kertaa ja ensimmäistä kertaa toteutuksesta vastasivat Humakin ja JAO:n opiskelijat yhteistyössä. Vapun tienoolla järjestetyn tapahtuman tavoitteena oli tuoda vappumieltä ja hyvää fiilistä Korpilahden asukkaille sekä edistää paikallisen toimintakeskuksen näkyvyyttä kaupungissa.

—Arviomme mukaan tapahtumaan osallistui tänä vuonna 400 ihmistä, kertoo tapahtuman tuottajana toiminut Humakin kulttuurituottajaopiskelija JP Tuononen. Tuonosen tuottajapartnerina tapahtumasssa toimi niin ikään kulttuurituotantoa opiskeleva Suvi Myllynen.

Jao ja Humak yhteistyössä
Humakin ja Jao:n opiskelijat toteuttivat hyvänmielenosoituksen Korpilahdella. Kyseessä oli yksi ensimmäisiä Jyväskylän luovan kampuksen mahdollistamia oppilaitosrajat ylittäviä yhteistyöprojekteja. Kuva Kati Kärkkäinen.

—JP:n ja Suvin tekemä työ liittyi Projektitoiminta ja taiteen soveltava käyttö -opintojakson toteutukseen. Lisäkseni vastuulehtorina tässä toimi Sanna Pekkinen, kertoo opiskelijoiden valmentajana toiminut Humakin lehtori Jouni Kärkkäinen.

JAO:n ja Humakin Yhteistyöstä pysyvä yhteisötaideteos Korpilahdelle

Kärkkäinen kertoo, että opiskelijat olivat käytännössä Humakin ja JAOn oppilaitosyhteistyön ytimessä. —Käytännössä JP ja Suvi tekivät kaiken duunin työn kontaktoinnista yhteiseen suunnitteluun ja toteutukseen Hyvänmielenpuu-taideteoksen osalta, Kärkkäinen jatkaa.

Varsinainen puu sitten valmistui ideoinnin pohjalta Luovalla kampuksella, jossa sekä JAO että Humak toimivat, JAO:n puunkäsittelyopiskelijoiden ja heidän valmentajiensa johdolla.

—Idea oli tuottaa konkreettinen ja pysyvä taideteos Korpilahden toimintakeskukseen,. Tapahtumassa sovellettiin osallistavaa taidetoimintaa siten, että kävijät saivat koristella “puuta” omin tervehdyksin, Kärkkäinen kuvaa taideteosta.

—Yhteisötaideteoksen nimi on siis “Hyvänmielenpuu” ja sen on rakentanut Jyväskylän ammattiopiston puualan artesaaniopiskelijat Aliisa Kuitunen, Stina Palomäki, Iiris Keränen ja Minna Juurinen. Me tuottajat toimimme työn tilaajina, JP Tuononen kertoo.

Jao ja Humak Jyväskylä
Kävijät ripustivat hyvänmielenpuuhun aiheita, joista he tunsivat kiitollisuutta ja olivat hyvillään. Kuva Kati Kärkkäinen.

Tapahtuman jälkeen puu luovutettiin Korpilahden toimintakeskukselle, jossa se pääsee kukoistamaan myös tulevaisuudessa. Taideteoksen kustantamiseen osallistui Humakin koordinoima Hyvinvoinnin Välitystoimisto -hanke. Hyvinvoinnin välitystoimisto on Jyväskylän ja Turun seuduilla sekä Kaakkois-Suomessa toimiva ESR-rahoitteinen valtakunnallinen osaamis-, innovaatio- ja välitysverkosto, jossa toimivat taiteilijat, tuottajat sekä sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset. Hanke kouluttaa, verkostoi, yhdistää, tukee, neuvoo ja kehittää taide- ja kulttuuripalveluita sote-sektorille.

—Tähän yhteistyöhön oli helppo lähteä, kun molempien oppilaitosten toimipisteet sijaitsevat Luovalla Kampuksella, Jyväskylän Kankaalla. Tavoitteena oli alusta alkaen tehdä näkyvää ja käsin kosketeltavaa, konkreettista yhteistyötä koulujen väillä. Oli myös mahtava juttu päästä kurkistamaan miten artesaaniopiskelijat työskentelevät kampuksella, JP Tuononen kuvaa yhteistyötä.
Uutisen kuvat on ottanut: Kati Kärkkäinen