Josefin ja Eliel aloittavat toista kulttuurituottajan opiskeluvuotta lähiopetuksessa – odotettavissa laajalti uutta oppia ja ryhmähenkeä

Punaposkinen iloinen piirretty hahmo hymyilee. Hahmolla on päässään kukkaruukku, jossa kasvaa kasvi.

Kulttuurituottaja (AMK) -opintojaan Kauniaisissa suorittavat Josefin Strandell ja Eliel Kärkkäinen nipistivät hetken ruokatunnistaan ja istahtivat kertomaan miltä lähiopinnot taas tuntuvat koronalukuvuoden jälkeen. Toisen vuosikurssin kulttuurituottajaopiskelijat ehtivät vuosi sitten opiskella kampuksella vain pari kuukautta ja sitten opetus siirtyi verkkoon.

Josefin ja Eliel vaikuttavat varsin tyytyväisiltä palattuaan kampukselle aloittamaan toista lukuvuottaan. Humakin Kauniaisten kampukselle lähiopetukseen tulevat niin kakkoset kuin kolmoset. Uuden aloitusryhmän osalta Kauniaisissa pidetään taukovuotta. Uudet kulttuurituottajaopiskelijat aloittavat tänä syksynä Humakin Turun ja Jyväskylän kampuksilla sekä verkkototeutuksessa.

Epätavallinen ensimmäinen lukuvuosi kului ihan hyvin ja perusasioita oppien

Vaikka koronalukuvuosi vaati jonkin verran totuttelua, se myös aktivoi tulemaan takaisin kampukselle.

Opiskelijat ovat tiedostaneet huolen opiskelijoiden jaksamisesta, mutta heille edellinen vuosi oli kulunut ihan positiivisella mielellä. Vuoden aikana perehdyttiin perusasioiden oppimiseen.

“Ekan vuoden opiskelijalle korona-aika oli tavallaan helppoakin, kun ei ollut tottunut vielä mihinkään muuhun. Aikaa säästyi myös reissaamiselta kouluun”, kertoo Josefin Strandell.

Eliel Kärkkäinen jatkaa, että kulunut vuosi oli totuttelun jälkeen ollut ihan hyvä.

“Kouluhommat sai tehtyä ja näki enemmän kavereitakin”, Eliel kertoo.

“Oli outoa tulla tänne, vaikka tämähän (lähiopetus) on normitoimintaa”, Eliel kertoo tuntemuksistaan.

Luokkatilassa istuvat pulpettirivistön keskellä mies ja nainen maskit päällä, taustalla ikkunat ja pöydillä opiskelijoiden tavaroita.
Kulttuurituottajaopiskelija Eliel Kärkkäisellä ja Josefin Strandellilla on kurssikaveriensa lailla takanaan ensimmäinen lähipäivä Humakin Kauniaisten kampuksella lähes vuoteen. Toiselta opiskeluvuodeltaan he odottavat uutta tietoa monenlaisista työelämässä tarvittavista aiheista. Kuva: Marika Stam.

Toiselta vuodelta odotetaan laajaa kirjoa ammatillisia opintoja ja tutustumista kurssikavereihin

Alkavalta lukuvuodelta Josefin ja Eliel odottavat lähiopetusta, uuden oppimista ja ryhmäytymistä opiskelijatovereiden kanssa sekä tietysti uutta tietoa.

“Luvassa on ainakin yrittäjäopintoja, lakitietoa ja kulttuuripolitiikkaa. Odotettavissa on laaja kirjo opintoja eri aiheista”, Eliel summaa opetussuunnitelmaa.

Etäopintojen aikana opiskelijaryhmä piti jonkin verran yhteyttä, mutta lähiopetus antaa uudet puitteet tutustumiseen kurssikavereihin. Etäaikana ei ehtinyt tai voinut hirveästi tutustua, ellei sitten oppimistehtävien parissa. Josefin ja Eliel oppivat tuntemaan toisensa etäaikana tehdessään ryhmätöitä.

“Iloista ja mukavaa porukkaa kaikki tuntuvat olevan, ja huomaavaisia”, Eliel kertoo.

Josefin lisää, että opiskelijat tuntuvat olevan sopeutuvaisia ja lähiopetuksessa myös ryhmähenki vahvistuu. Luokkatilassa opiskelijat voivat viettää vaikka kahvihetkiä yhdessä. Luokan perältä löytyvät kahvin- ja vedenkeittimet sekä jääkaappi.

“Kaikki tulevat toimeen toistensa kanssa”, Josefin lisää.

Kuuden kesäisen kuvan kollaasi, jossa talo, kasveja, kukkia, puita, suihkulähde ja patsas.
Kauniaisten kampus luo luonnonläheiset puitteet kulttuurituotannon opintoihin. Kauniainen sijaitsee keskellä Espoota, lähellä pääkaupunkiseudun kulttuuripalveluita ja tapahtumia. Kuvat: Marika Stam.

Tulevaisuuden tähtäimessä siintävät hyvänmielen TV-perheohjelmat ja musiikkituottajuus

“Jotain ihanaa, hyvänmielen perheohjelmaa televisioon tekisi mieli tuottaa”, maalailee Josefin tulevaisuuden suunnitelmistaan valmistumisen jälkeen.

TV-tuottajan työ kiinnostaisi myös Elieliä. Tai sitten musiikkiala. Vielä hän ei ole päättänyt tulevaa suuntaansa.

Kulttuurituottaja (AMK) -tutkinnon suorittaminen kestää noin neljä vuotta (240 op). Ryhmällä on alkamassa nyt toinen lukuvosi ja aikaa kartoittaa tulevaisuuden työpaikkoja.

Teksti ja kuvat: Marika Stam.

Syksyn yhteishaku on käynnissä ajalla 1.-15.9.2021. Humakiin voi hakea Kulttuurituottaja (ylempi AMK) -tutkintoon tai Yhteisöpedagogi (AMK), MOVE tai TYKE -opintoihin. Lisätietoja saa Hakijan oppaasta.