Kauniaisten kampus

Keskellä Espoota, Helsinki ja Vantaa vieressä

Muutama vuosi sitten Humakin valintakokeisiin osallistui “erilainen hakija”.  Orava juoksi ovesta sisään ensin kirjalliseen kokeeseen ja sitten  kielten kokeeseen ATK-luokkaan. Valitettavasti hän ei läpäissyt valintakokeita, vaikka sai ansaitut söpöyspisteet.

Humakin luonnonläheinen Kauniaisten kampus sijaitsee vilkkaalla pääkaupunkiseudulla. Opetustilat ovat entisessä yksityishuvilassa ja sivurakennuksissa. Pihalla ovat edelleen vinttikaivo, suihkulähde ja kallion päällä huvimaja kertomassa 1900-luvun alun elämästä. Kirjaston sisältä löytyy “Kolmen sepän” -patsaan aidot kipsivalokset.  Puutarha on luetteloitu arboretum. Melko uudessa Mediateekki-siivessä sijaitsevat puitteet verkko-opetukselle ja itsenäiselle työskentelylle.

Kevään yhteishaun valintavastaava lehtori Jyrki Simovaara kertoo, että ” pääosa kampuksen opiskelijoista asuu Helsingin keskustassa, johon etäisyys on alle 20 km. Opiskelijoiden harjoittelupaikat ovat Helsingissä sekä isoissa kulttuuritapahtumissa ympäri Suomen.”

Humakissa kulttuurituotantoa voi opiskella sekä päivä- että monimuotototeutuksena. Monimuoto-opinnot toteutetaan verkkototeutuksena ja ovat suoritustavasta huolimatta laajuudeltaan kuten päiväopetuskin. Opiskelija voi halutessaan rakentaa tutkintonsa hyödyntäen erilaisia oppimisympäristöjä koti- ja ulkomaisissa yhteisöissä.

Kampuksella järjestettävän lähiopetukseen, itsenäisen työskentelyyn ja yhdessäoloon käytössä opiskelijoilla on eri tyyppisiä ja –kokoisia tiloja – mm.  Aivoriihi, Mediateekki ja kirjastotilat.

Harjoitteluissa ollaan siellä missä tapahtuu

Kulttuurituotannolle on tyypillistä jalkautua kulttuurin kentille verkko-opintoihin, harjoitteluihin ja ulkomaanvaihtoihin. Humakilla on  harjoittelupaikkoja sekä järjestöissä että yrityksissä ja julkisella sektorilla.

Jyrki Simovaara kertoo, että Humakin kehittämishankkeissa kulttuurituotannon opiskelijat ovat mukana elävöittämässä lähiökulttuuria Biisisanoittamo.fi –toiminnassa tai edistävät musiikkivientiä Japaniin FinestSounds.eu –hankkeessa yhteistyössä Musiikki&Median, Tallinn Music Weekin, Music Finlandin, sekä tamperelaisten ja virolaisten kulttuurialan opiskelijoiden kanssa. Hankkeet uudistuvat vuosittain, ja monet ovat myös opiskelijoiden synnyttämiä, kuten Festaripörssi.fi.

Valinnanvaraa harjoittelupaikoissa

Harjoitteluita opiskelijat suorittavat Helsingin kulttuurielämän pyörteissä. He ovat mukana TV-tuotannoissa, levy-yhtiöissä, tapahtumissa, viestintä- ja markkinontitoimistoissa, kulttuurilaitoksissa Suomessa ja maailmalla, Suomen suurlähetystöissä ja Suomen kulttuuri-instituuteissa maailmalla.

Simovaaran mukaan “Humakissa opiskelijalla on erinomaiset mahdollisuudet suuntautua oman kiinnostuksensa mukaan ja työharjoittelua sisältyy tutkintoon enemmän kuin AMK-tutkinnoissa yleensä.” Opiskelijat voivat suorittaa harjoitteluitaan opintojen alusta lähtien.

Vaikka monimuotototeutukseen voi hakea suoraan vaikka lukiosta, kulttuurialaa vähemmmän tuntevalle on suositeltavampaa kulttuurituotannon alalle ryhmäytymisen kannalta hakeutua päivätoteutuksen opintoihin.

Kansainvälisyyttä ja verkostoja luodaan opintojen aikana

Vaihto-opintoihin ja työharjoitteluun humakilaiset suuntaavat muuan muassa Utrechtin ylipiston Music Industry Management –ohjelmaan tai Fachhochschule Potsdamin (Berlin) Arts Management –ohjelmaan.

Humakilla on lukuisia vaihtopaikkoja ympäri maailmaa. Opiskelijoita kannustetaan hyödyntämään eri  opiskeluvaihtoehtoja ja työympäristöjä sekä luomaan verkostoja myös työllistymisensä tukemiseksi.