Nurmijärven #yhteisöpedagogi #monimuoto opiskelijoita #kirjasto Liittyviä tiedostoja

Liittyvää sisältöä

Linkkejä:

Kirjastotuunaus

Humakin yhteisöpedagogiopiskelijat Nurmijärvellä alkavat selvittää yhdessä Nurmijärven kirjastojen kanssa nuorten toimijuutta kirjastossa.

Kaksikymmentä monimuoto-opiskelijaa aloitti kuluvalla Nuorisotyöviikolla perehtymisen kirjastopedagogiikkaan ja tutustui nuorten palveluihin Nurmijärven pääkirjastossa, Klaukkalassa ja Rajamäellä.

Kirjasto nuorten toimintaympäristönä

Nurmijärven kirjastot haluavat kehittää kirjastopedagogiikkaa nuorten ehdoilla.

—Yhteistyö Humakin kanssa tarkoittaa esimerkiksi työverstaiden suunnittelua ja toteutusta. Aiheesta on tilattu myös opinnäytetyö, kertoo lehtori Sanna Pylkkänen Humakin Nurmijärven kampukselta.

Kirjastohenkilökunnan ja opiskelijoiden yhteisissä toiminnallisissa työverstaissa pohditaan, miten nuorisotyön menetelmiä voisi käyttää kirjaston toimintaympäristössä.

Kirjasto kartoittaa erilaisin kyselyin myös nuorten kokemuksia kirjastojen käyttäjinä.

Monialainen nuorisotyö löytää paikkansa myös kirjastosta

Pylkkänen kertoo, että opiskelijat suorittavat teemaa Kirjasto nuorten toimintaympäristönä, mikä sopii hyvin yhteisöpedagogikoulutukseen. Hänen mielestään nuorisotyön viikolla on hyvä tarkastella nuorten toimintamahdollisuuksia kaikissa julkisissa palveluissa. Kun nuoret saavat vastuuta, tilaa ja tekemistä kirjastoissa, on kiinnostus kirjastoihin kasvamassa.

Kirjasto on mukana monin tavoin nuorten elämässä ja siksi myös nuorisotyöllä on tilausta kirjastoissa. Mitenkään uusi juttu ei nuorisotyön ja kirjaston yhteistyö ole sillä aiheesta on tehty paikallisia hankkeita ja kirjoitettu myös MAMK:issa julkaisu Kirjasto elämään!

Nuorisotyö on löytänyt tiensä myös kirjastoon
Yhteisöpedagogiopiskelija Nurmijärven kirjastossa #nuorisotyöviikko

Työverstaista uusia näkökulmia

Varsinaiset työverstaat toteutuvat marraskuun alussa. Mukaan kutsutaan noin 50 Nurmijärven kirjastolaista ja yhteisöpedagogiopiskelijaa.

Humakin opiskelijat suunnittelevat osana opintojaan työverstaisiin sisällön ja menetelmät. Asiantuntijana tilaisuuksissa on nuortenkirjastovirkailija ja Kanneljärven opistolta valmistunut nuoriso-ohjaaja Laura Aaltonen. Hän työskentelee Vantaalla Hakunilan kirjastossa ja on tehnyt uraauurtavaa työtä nuorten kirjastotoiminnan kehittämiseksi.

Klaukkalan kirjasto on yhteisöpedagogien yhteistyökumppani
Miltä kirjasto näyttää nuorten silmissä? Yhteisöpedagogit monimuoto-opiskelijat Klaukkalan kirjastossa

Vantaa edelläkävijänä

Vantaan kirjastoissa on suunnattu lapsille ja nuorille työpajoja, videohaastatteluja, kirjasto mummo- ja vaaritoimintaa sekä vuosittainen Inessä-tapahtuma. Nuoret ovat kiinteästi mukana yhteisten pelisääntöjen linjaamisessa ja erilaisia kuulemisjärjestelmiä on kehitetty myös nuorten tarpeisiin.

Muuta vetovoimaista toimintaa kaikenikäisille kirjaston käyttäjille ovat dekkarilukupiiri Murharyhmä, kiertävä teknologialainaamo, kirjavinkkaus, runopiirit kirjoittajille ja Tuunaa kirjasto –työpajat.

Teksti: Sanna Pylkkänen ja Tuula Johansson

Kuvat: Nurmijärven kampuksen 2. vuoden monimuoto-opiskelijat