Kovan onnen korpikolva – uhanalainen kovakuoriainen on mainio satukirjan sankari

Piirroskuva, ihmiisen käsi joka pitää suurennuslasia, kovakuoriainen puurungon päällä suurennuslasin alla.

Mitä kertomisen aihetta on korpikolvan ahtaassa elämässä kuusen puun ja kuoren välissä? Paljonkin, sillä pienen hyönteisen elinympäristöstä ja elämästä saa aikaiseksi suuren kertomuksen. Tuore satukirja Minne menet korpikolva on Antti Savolaisen kirjoittama kiehtova satu uhanalaisen kovakuoriaisen korpikolvan elinympäristöstä, elämästä ja ihmisen luontosuhteesta.

Monen vanhassa metsässä elävän eläinlajin tilanne on tukala: elämiseen sopivaa ympäristöä ravintoineen ja suojineen on yhä vähemmän. Näihin lajeihin kuuluu esimerkiksi Korpikolva (pytho kolwensis), joka tarvitsee elämiseen paljon vanhoja, suurikokoisia lahonneita kuusenrunkoja.

Mitä korpikolva kertoisi, jos se saisi suunvuoron? Kuopiolainen opiskelija Antti Savolainen kirjoitti satukirjan, jossa korpikolva pääsee ääneen. Minne menet korpikolva on satukirja, jonka voi lukea verkossa veloituksetta. Kirja on tehty osana Beetles LIFE -luonnonsuojeluhanketta.

Satukirjan kannet, joissa vihreä-ruskea piirroskuva miehestä ja kovakuoriaisesta ja takakannen teksti ja kuva.
Kirjan kuvituksen sekä muun graafisen toteutuksen on tehnyt kuopiolainen Noora Launonen. Kuvaa klikkaamalla pääsee kuuntelemään satukirjaa hankkeen verkkosivulta.

Inspiraationa kuopiolainen lähimetsä

Kirjan tarinan ydin on siinä, tarvitseeko Suomi enemmän uusia lähiöitä vai lähimetsiä. Savolainen pohtii kirjassaan myös sitä, kuinka ihmisten luontosuhde ylipäätään rakentuu ja miten sitä voisi syventää. Oppaana aidompaan luontosuhdekokemukseen toimi lähimetsässä asuva hyvin uhanalainen korpikolva.

Vaikutteet kirjan miljööseen on otettu Kuopion alueen lähiluonnosta, ja uusi satukirjailija haluaakin tehdä kirjallaan kunniaa kaupunkialueen metsille sekä huomauttaa päättäjiä siitä, että näitä metsiä kannattaisi vaalia viimeiseen saakka

Metsäleikkejä kuin ennen vanhaan –  satukirjaa varten osallistettiin ikäihmisiä

Savolainen osallisti satukirjansa suunnitteluun mukaan Runnin Kartanonmäki Oy:n Mirjalan hoitokodin ikäihmiset.  Heiltä kysyttiin lapsuuden muistoja: kun lapsena oli aikaa leikkiä, mitä lähimetsässä silloin leikittiin. Vastaus oli, että ihan samoja leikkejä, mitä metsissä voi leikkiä myös tänä päivänä. 

Kirjan kuvituksen sekä muun graafisen toteutuksen on tehnyt kuopiolainen Noora Launonen. Satukirja on julkaistu ilmaisena verkkoversiona Beetles LIFE -hankkeen verkkosivuilla. Yhteistyössä on ollut mukana myös Kustannus Mäntypuro, ja kirjasta on tehty myös pieni painoserä Kuopion alueen kirjastojen sekä päiväkotien ja esikoulujen käyttöön luontokasvatusta varten.  

Antti Savolainen opiskelee yhteisöpedagogiksi Humanistisessa ammattikorkeakoulussa. Luontokasvatus, kuten lapsille suunnattu satukirja, ovat tärkeä osa Beetles LIFE -hanketta, jossa Humak ja Metsähallitus ovat hankekumppaneita. Luonnonsuojelussa harvoin kiinnitetään huomiota hyönteisiin.

– Hankkeen kahdeksan kohdehyönteistä ovat erinomaisia luonnon indikaattoreita: kun lajeilla menee hyvin, myös niiden elinympäristöllä menee hyvin. Näiden lajien suojelu auttaa satoja, jopa tuhansia, muita metsäluonnon lajeja, kertoo Beetles LIFE -hankkeen projektipäällikkö Raisa Tiilikainen Metsähallituksesta.

Beetles LIFE on pääosin Euroopan unionin rahoittama uhanalaisten hyönteisten suojeluhanke, jonka tavoite on turvata harvinaiseksi käyviä elinympäristöjä. Tutustu työhön tarkemmin  hankkeen verkkosivuilla osoitteessa https://www.metsa.fi/projekti/beetles-life/ 

Lisätietoja 

Antti Savolainen, antti.savolainen(at)humak.fi, puh. 040 568 7598
BeetlesLife -hankkeen osalta
BeetlesLife hankkeen projektipäällikkö: Raisa Tiilikainen, raisa.tiilikainen(at)metsa.fi, 040 754 1449
Humakin puolesta: Antti Pelttari: antti.pelttari(at)humak.fi, 0400-349215

Teksti: BeetlesLife -hanke, toim. Humak viestintä.

Biisisanoittamon “Kuudes aalto” voittajasanoitus julkaistaan Spotifyssa 30.8.

2020-11-18 11:51:26