Kuinka järjestää toimiva webinaari? Sitä kysymystä miettii parhaillaan moni opettaja hallituksen valmiuslain sulkiessa koulut huomisesta alkaen, Miten siirrän oman opetukseni verkkoon? Miten huolehdin oppilaitteni yhteisöllisyydestä? Minkä tekniikan tai palvelun valitsen? Entäpä jos ne eivät toimikaan? Miten varaudun ongelmatilanteisiin? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin antaa vastauksen Humakin vuonna 2018 julkaisema Toimiva webinaari-teos (toim. Päivi Timonen). Kirja antaa vinkkejä ja käytännön ohjeita yhteisöllisen, reaaliaikaisen webinaarin järjestämiseen sekä esittelee erilaisia palveluja niiden toteuttamiseksi. Voita ladata kirjan ilmaiseksi alla olevasta bannerista.
Ammattikorkeakoulut ovat vuosien ajan kehittäneet verkko-opetusta ja verkkopedagogiikkaa yhteisissä hankkeissaan ja itsenäisesti kehittämällä. Yhtenä hyvänä esimerkkinä ammattikorkeakoulujen välisestä yhteistyöstä on CampusOnline –portaali, jossa kaikkien amkien opiskelijat voivat vapaasti valita verkko-opintojaksoja omaan tutkintoonsa minkä tahansa muun ammattikorkeakoulun opintotarjonnasta.
Ammattikorkeakoulut ovat siis hyvin varautuneita verkko-opetuksen laajenemiseen koskemaan kaikkea opetusta. Jonkin verran kuitenkin, verkkoliikenteen kasvaessa kaikkialla Suomessa, internetin kapasiteettiin on kiinnitettävä huomiota. Koska kapasiteetti on rajallinen, verkkopedagogiikan asiantuntijat suosittelevat, ettei videoyhteyksiä hyödynnettäisi laajamittaisesti etäopetuksessa, webinaareissa ja verkkokokouksissa.
Päivi Timosen toimittama Toimiva webinaari (2018) on ajankohtainen kaikille opettajille, ohjaajille ja valmentajille, jotka miettivät, miten siirtää omat oppitunnit ja ohjaukset verkkoon. Verkkopedagogiikan asiantuntijoiden kirjoittama kirja antaa juuri tähän kysymykseen selkeät ja käytännönläheiset ohjeet.
Lataa kirja alla olevaa banneria/kuvaa klikkaamalla:
Toivomme, että levität linkkiä eteenpäin ja kerrot kirjasta myös muille asiaa miettiville. Kirja on julkaistu avoimen tieteen ja tutkimuksen periaatteiden mukaisesti ja toivomme tämän uutisen tavoittavan mahdollisimman monta opettajaa.
Toimiva webinaari –teos esittelee monipuolisesti, kuinka järjestetään toimiva yhteisöllinen ja reaaliaikainen webinaari. Kirja esittelee käytännönläheisesti erilaisia palveluita, toimiviksi testattuja toimivia oppimistehtäviä sekä käytännön vinkkejä siitä, kuinka oppijan digistressiä voidaan lievittää. Selkeä aikataulutus ja selkeät ohjeet ovat tässä olennaista.
Webinaaria suunnitellessa on hyvä pohtia opetuksen aikaan ja paikkaan sekä käytettäviin palveluihin liittyviä muuttujia: toimitaanko samassa ympäristössä, voivatko oppijat hyödyntää itselleen sopivimpia työkaluja, järjestetäänkö oppitunnit live-webinaareina, tallennetaanko ne vai hyödynnetäänkö molempia tapoja. Lisäksi teoksessa kiinnitetään huomiota verkkokurssien yhteisöllisyyteen. Verkkokursseja on arvosteltu yhteisöllisyyden puutteesta, mutta teoksessa esitellään toimia, joiden avulla tätä voidaan parantaa.
Kirja tarjoaa kattavat ohjeet verkko-opetuksen pedagogiseen suunnitteluun ja antaa käytännön vinkkejä opetukseen hyödynnettävistä välineistä ja erilaisista palveluista. Toimiva webinaari päättyy pedagogiseen pohdintaan ja vinkkilistaan siitä, kuinka järjestää onnistunut reaaliaikainen webinaari:
Lataa kirja ilmaiseksi jo tänään ja ota selvää kuinka järjestää toimiva webinaari. Uskomme siitä olevan hyötyä, kun mietit opintojaksojesi viemistä verkkoon.
Olethan tutustunut eAMkin tuottamaan aineistoon digipedagogiikasta? Löydät ne täältä (siirryt toiseen palveluun): https://www.eamk.fi/fi/digipedagogiikka/