Kulttuurituotannon opiskelijat järjestävät poikkitaiteellisen performanssin

Multidimensions-tapahtuman banneri.

Humakin kulttuurituotannon opiskelijaryhmä järjestää perjantaina 24.4.2020 kello 19.00 valotaidetta, tankotanssia ja musiikkia yhdistelevän performanssin, joka kuvataan 360°-kameralla ja streamataan ilmaiseksi Youtubeen. Jyväskyläläinen tanssistudio Ready Set Pole on tarjonnut tilat, joihin Riikka Arte on luonut UV-taiteellaan monitasoisen avaruudellisen maailman.

Tilan tunnelmaa eteerisellä ja improvisaatiopohjaisella musiikillaan luo Duo Soul Searching, jonka muodostavat muusikot Markus Jokinen ja Hanna Uimonen. Installaation keskiössä on Lumona-duon (Riikka Arte ja Saara Ervasti) tankotanssiesitys.

– Taide kuuluu sinne missä ihmiset ovat. Olen vuosien varrella pitänyt näyttelyitä kampaamoissa, kahviloissa, oman kerrostaloni ala- aulassa, hostelleissa, ravintoloissa, kauppakeskuksissa jne. Näissä poikkeusoloissa kulttuuria pitää tuoda kotisohville. Live stream on uusi taiteen esittämisen muoto meidän porukalle ja kokemuksesta tulee varmasti mielenkiintoinen, Riikka Arte kommentoi.

Esityksen teknisenä tukena toimii Jyväskyläläinen Digi & Game Center, jolla on käynnissä Korona Aid -rahankeruukampanja yrityksen tueksi poikkeusajan yli.

Tapahtuman idea syntyi poikkeusoloissa

Multidimensions-performanssi on Humakin kulttuurituotannon opintoihin sisältyvän Digitaaliset toimintaympäristöt -kurssin loppuprojekti. Tapahtuma on tuotettu kolmen hengen opiskelijaryhmän voimin. Suvi Lamminen (Tampere) on hoitanut pääasiassa markkinointia, Roosa Marttinen (Vantaa) viestintää ja raportointia, ja Jere Saajoranta on vastannut suunnittelusta ja käytännön järjestelyistä Jyväskylässä.

– Alun perin tehtävänämme oli suunnitella ja toteuttaa tapahtuma jonkin työelämäkumppanin kanssa. Koronatilanteesta johtuen emme kuitenkaan pystyneet järjestämään tapahtumia aiotulla tavalla, joten saimme aika vapaasti ideoida vaihtoehtoisia toteutuksia. Ajatus performanssista syntyi, kun kävi ilmi että Humakin kautta saisimme 360°-kameran käyttöömme, Jere kertoo.

Riikka-arte-valotaide-performanssi-humak.
– Uskon, että kankaiden luomat syvyysvaikutelmat ja tilailluusiot toimivat erityisen hyvin juuri 360°-kameran kanssa, joten projekti on todella innostava ja avaa uusia näkökulmia taiteen esittämiseen, Riikka Arte pohtii.

Digitaalisuus-kurssi antoi eväitä tulevaisuuden työhön

Koronaviruksen aiheuttamat rajoitukset pakottavat kulttuurituottajia kehittämään uusia tapahtumajärjestämisen tapoja. Digitaaliset toimintaympäristöt -kurssiin poikkeuksellinen tilanne on kuitenkin yleisellä tasolla vaikuttanut suhteellisen vähän.

”Koko kurssi käytiin digitaalisesti webinaarien ja muiden etäyhteyksien avulla. Erilaiset digitaaliset työkalut, joiden avulla tällaisia projekteja voidaan toteuttaa tulivat samalla erittäin tutuiksi. Tapahtuman järjestelyt ovat edenneet yllättävän sujuvasti poikkeusoloista huolimatta”, Jere Saajoranta kommentoi.

Jere on tyytyväinen kurssin antiin.

”Perehdyimme kurssin aikana paljon niihin digitaalisiin taitoihin, joita kulttuurituottajat tulevaisuuden työelämässä tulevat tarvitsemaan. Käsittelimme muun muassa XR-teknologian mahdollisuuksia ja pääsimme kuulemaan kurssilla vierailleiden alan toimijoiden kokemuksia. Todella hyvä ja kattava kurssi.”

Multidimensions-performanssi live-streamataan ilmaiseksi Youtubessa perjantaina 24.4. kello 19. Esityksen Youtube-linkki julkaistaan tapahtuman Facebook-sivulla.