Kulttuurituotannossa harjoitteluilla on suuri merkitys alan oppimiseen ja työllistymiseen

Festaripörssi Humak

Humakin kulttuurituotannon opiskelijoiden 240 opintopisteen tutkinnosta peräti neljännes, eli 60 opintopistettä on harjoittelua. Kuuteen eri opintojaksoon jaetut harjoittelut sijoittuvat tutkinnon eri vaiheisiin heti ensimmäisestä vuodesta alkaen.

Harjoitteluissa tutustutaan omaan alaan ja työpaikkoihin, mutta myös opiskellaan vaikkapa kulttuurialan taloutta tai markkinointia. Työkokemusta syvennetään kulloistakin opiskeluaihetta avaavilla kirjallisilla lähteillä ja tehtävillä.

Missä ollaan harjoitteluissa?

– “Viimeisen viiden vuoden ajan harjoitteluita tarkastellessa TV-tuotantoyhtiöt ovat olleet suosituin toimiala, mutta esimerkiksi musiikkialan erilaiset tehtävät ja yritykset ovat lähes yhtä suosittuja harjoittelupaikkoja”, lehtori Jyrki Simovaara kuvaa tyypillisiä Humakin kulttuurituotannon harjoittelupaikkoja.

Myös museoissa, konserttitaloissa ja media-alalla, eli radioissa ja sisältötuotantotoimistoissa sekä esim. tanssin alalla tehdään paljon harjoitteluja. Kokemukset harjoittelusta ovat Jyrkin mukaan olleet positiivisia.

Opiskelija Laura Oikarinen on ollut mukana mm. Rammsteinin tuotannossa, joka kuului hänen työhönsä Fullsteamissä. Rammsteinin tuotannon Laura pystyi hyväksilukemaan opintoihinsa työharjotteluksi. Alkujaan Laura päätyi töihin Fullsteamille juuri työharjoittelun kautta, jonka hän teki Fullsteamin järjestämällä Sideways -festivaalilla.

Laura Oikarinen halaamassa pahvista Ed Sheerania. Kuva: Lauran kotialbumi.

– “Teen Fullsteamilla paljon lipunmyyntiin liittyviä asioita ja syvensin oppejani tehdessäni Rammsteinin tuotantoa. Opin paljon myös isojen kansainvälisten artistiorganisaatioiden kanssa työskentelystä. Heillä on yleensä kaikilla omanlaiset käytäntönsä.”

Laura kertoo, että  tämä oli myös ensimmäinen yhteistuotanto, jossa hän oli mukana. Rammsteinin konsertti toteutettiin yhdessä Nelonen Media Liven kanssa.

– “Isoimmat oppimani asiat liittyivätkin juuri muiden kanssa yhteistyössä toimimiseen ja paikanpäällä työskentelyyn. Olin myös yhteyshenkilönä esimerkiksi porteille tai kutsuvieras-akkreditointiin palkkaamillemme henkilöille, joten sosiaalisen kanssakäymisen ja myös “johtamisen” taidot kehittyivät kovasti tässä tuotannossa. Excelit ja budjetit tulivat myös entistä tutuimmiksi ja niiden parissa työskentely alkaakin olla koko ajan enemmän arkipäivää”, kertoo Laura Oikarinen kokemuksistaan.

Työelämäverkostot ovat laajat

Humakin kulttuurituottajakoulutus tarjoaa vahvat kulttuurialan työelämäverkostot eri puolilla maata ja opiskelija pääse tekemään aitoja kehittämisprojekteja kulttuurialan työelämäympäristöissä. Harjoittelupaikkoja löytyy paljon myös ulkomailta.

– “Opintoja voi tehdä joustavasti ja halutessaan opiskelija voi tehdä opintoja myös verkko-opiskeluna. Opintoihin voi sisällyttää monipuolisesti myös yrittäjyysopintoja”, kertoo koulutuspäällikkö Katri Kaalikoski.

Humakin kulttuurituotannon kampukset kevään yhteishaussa ovat Kauniainen ja Turku. Lisäksi Humak tarjoaa vastaavat opinnot myös verkkotutkintona.

Uutinen laadittu jutussa mainittujen haastattelujen pohjalta.
Pääkuva: Kuvituskuva Ruisrock, kuva Jarmo Röksä.

Lue myös: Kulttuurituottajan opintojen kautta musikkimanageriksi

2020-03-31 11:41:50