Future Sounds vie musiikkia Japaniin.

Kulttuurituottajaopinnoissa voi huomata vaikkapa olevansa mukana viemässä suomalaista ja virolaista musiikkia Japanin markkinoille. Humakin kulttuurituottaja (AMK) -opiskelijat osallistuvat tällä viikolla tekijöinä Tallinn Music Weekille.

—Opiskelijat ideoivat Finest Sounds –hankkeemme ohjauksessa ideoita suomalaisen ja virolaisen musiikin vientimahdollisuuksia maailman toiseksi suurimmille musiikkimarkkinoille eli Japaniin, kertoo parhaillaan Tallinnassa opiskelijoiden mukana oleva Humakin valmentaja Jyrki Simovaara Humakin Helsingin TKI-keskuksesta. Humakin kulttuurituottaja (AMK) -opiskelijoiden lisäksi Tallinnassa on mukana myös musiikkituotannon ja media-alan opiskelijoita.

—Korostan, että opiskelijamme osallistuvat aktiivisesti kulttuurivientiprosessiin tekijöinä – ei statisteina. Kulttuurituottajamme tapaavat Tallinn Music Week -tapahtuman aikana muusikoita, vientiyrityksiä sekä Japanin musiikkialan edustajia. Kansainvälisissä työryhmissä ideat sinkoilevat ja kaikkea osaamista tarvitaan, Simovaara kertoo opiskelijoidensa tekemisistä Tallinnassa.

Humakissa voi opiskelle kulttuurituottajaksi. Kevään yhteishaussa voi hakea opiskelemaan Suomen isoimpien kulttuurilaitosten läheisyydessä olevaan Kauniaisten/Helsingin -yksikköön (päivä ja monimuotokoulutukset) sekä Turkuun (päiväopinnot) että Tampereelle (monimuotokoulutus).

Finest Sounds – TKI-hanke oppimisympäristönä

—Finest Sounds hanke luo opiskelijoille kiinnostavan oppimisympäristön, jossa opiskelijat työskentelevät vientiammattilaisten kanssa. Myös yritysmaailma on vahvasti mukana, hankkeessa boostataan musiikkialan ja muiden vientiyritysten välistä yhteistyötä, Simovaara kertoo hankkeen taustoista. Moni Humakissa kulttuurituotantoa opiskeleva on kiinnostunut musiikkialasta. Joillakin on taustaa musiikin tekemisestä, toisilla jopa manageroinnista ja monet tähtäävät festivaali- ja tapahtumatuotannon pariin.

Humak kulttuurituottaja musiikkivienti
Opiskelijat Anna, Inger, Lassi ja Khalid perehtyvät Tallinn Music Weekilla musiikkivientiin, sekä tapaavat yhtyeitä ja heidän managereitaan. Heidän keissinään on suomalainen Tuuletar. Emma-voittaja Tuulettarella on taustallaan vahva tuotantokoneisto ja ensimmäiset askeleet Japanin markkinalla on jo otettu.

—Humakin TKI-läheinen oppimistapa mahdollistaa oppimisen oikeissa ympäristöissä, joten tällaisilla hankkeilla on suuri merkitys ammatillisen kehittymisen kannalta, Simovaara painottaa.

Tallink Music Week on yksi Finest Sounds -hankkeen tapahtumista

Finest Sounds-hankkeen tavoitteena on edistää suomalaisen ja virolaisen musiikin vientiä Japaniin yhdistämällä musiikkivientiin muita kulttuurialoja ja liiketoimintaa kuten visuaalisia taiteita ja muotoilua sekä teknologiaa. Japani on ollut perinteinen suomalaisen musiikin vientikohde jo Hanoi Rocksin ajoista ja bändit kuten Children of Bodom, Sonata Arctica, Nightwish ja Stratovarius ovat niittäneet menestystä maailman toiseksi suurimmilla musiikkimarkkinoilla.

Suomalais-virolaisen kulttuurivientihankkeen tavoitteena on laajentaa olemassa olevaa vientipalettia sekä auttamalla jo Japaniin musiikkia vieviä tahoja laajentamaan liiketoimintaansa sekä tuomaan mahdollisuuksia uusille artisteille.

—Yksi tällainen Japanissa jo yleisöä saanut yhtye on virolainen elektronista popia soittava I Wear* Experiment, jonka Hando Jaksi korostaa ammattimaisen managementin ja agentuurin merkitystä uudelle markkinalle mentäessä. Yhtye on saanut EU-tukea menestyksensä vauhdittamiseen ja tuotantokoneisto on kunnossa, Simovaara nostaa esimerkkinä Tallinn Music Weekiltä.

Simovaara kertoo, että Finest Sounds-hankkeessa tehdään yhteistyötä yli oppilaitosrajojen. —Music Finlandin, Music Estonia, Tallin Music Weekin ja Musiikki ja Media -tapahtuman lisäksi Humak, TAMK sekä Tallinn University BMF ovat hankkkeessa vahvasti mukana. Humakin opiskelijoille tämä on erinomainen mahdollisuus verkottua musiikkiviennin tärkeimpien organisaatioiden kanssa, Simovaara kertoo, mutta muistuttaa, että musiikkisektorin lisäksi vientiponnisteluissa ovat mukana muumit, suomalainen design, kosmetiikka, ruoka, teknologia ja puutuotteet. —Pohjoismaisuus kiinnostaa Japanin markkinoilla, Simovaara iloitsee.

—Finest Sounds-hanke jatkuu vuoteen 2019 saakka, joten moni Humakissa kulttuurituotantoa opiskeleva saa vielä mahdollisuuden osallistua hankkeeseen ja päästä mukaan verkottumaan kansainvällisesti suuntautuneen musiikkibisneksen kanssa, Simovaara kertoo ja muistuttaa, että yhteishaku on vielä käynnissä:

—Humakiin ehtii vielä hakea. Yhteishaku päättyy 5.4. ja pääkaupunkiseudulla, jossa itse työskentelen, on muitakin hyviä verkottumiskohteita muilla kulttuuri- ja tapahtuma-alalla.

Kulttuurituottaja (ylempi AMK) on haussa syksyn yhteishaussa. Suomen tunnetuin ja pitkäikäisin kulttuurituotannon ylempi korkeakoulututkinto toteutetaan yhteistyössä Metropolia Ammattikorkeakoulun kanssa.

Uutinen perustuu Humakin valmentajan Jyrki Simovaaran raporttiin Tallinn Music Weekilta. Artikkelin kuvat: Jyrki Simovaara

Kulttuurituottaja Antti Yli-Halla ja Iiris Mäntymaa
Humakissa kulttuurituotantoa opiskelevat Antti Yli-Halla ja Iiris Mäntymaa Tallinnassa Finest Sounds hankkeen tekijöinä.

[sam id=”2″ codes=”true”]