Kulttuurituottajaopiskelijat toteuttivat someviestintää ja Tiktok-videoita kaupunkilehti Länsiväylälle

Punaposkinen iloinen piirretty hahmo hymyilee. Hahmolla on päässään kukkaruukku, jossa kasvaa kasvi.

Kauniaisten kampuksen kulttuurituotannon opiskelijat tuottivat someviestintää toteuttamalla videoita tilaustyönä Länsiväylä-kaupunkilehden Tiktok-kanavaan. Viestintäopintojensa aikana opiskelijat pohtivat myös julkaisukanavia, niiden eettisyyttä ja käyttötapoja erilaisille kohderyhmille.

Länsiväylän Tiktok-projekti sai alkunsa, kun Länsiväylä tilasi ensimmäisen vuosiluokan kulttuurituotannon opiskelijoilta sisältöä kanavalle. Länsiväylä on keskiviikkoisin ja viikonloppuisin ilmestyvä kaupunkilehti, jota jaetaan Espoossa, Kauniaisissa ja Kirkkonummella. Lehden kokonaistavoittavuus on 136 000 lukijaa.

Kulttuurituotannon lehtori Paula Kostia pitää työelämäprojekteja osana opintojaksoja tärkeinä oppimiskokemuksina. Projekti on myös esimerkkinä siitä, että AMK-opinnoissa opiskelija kartuttaa opintopisteitään monimuotoisilla tavoilla ja suorittaen opintojaan paljon myös muualla kuin luokkatilassa työskennellen.

Viestintäkurssin tehtävänä tämä projektikin on konkretisoinut monia erilaisia työelämän viestintätilanteita, joita opiskelijat ovat päässeet harjoittelemaan käytännössä.  

Tavoitteena oli tavoittaa erityisesti nuoria

Tavoitteena oli aktivoida Länsiväylän olemassa olevaa Tiktok-kanavaa ja tavoittaa erityisesti nuorta yleisöä.

Idean ja sisällölliset puitteet antoi Länsiväylä, mutta opiskelijoilla oli myös hyvin vapaat kädet videoiden toteutuksessa. Humakin kulttuurituottajaopiskelijat ovat saaneet miettiä sisältöä juuri siitä näkökulmasta, minkälainen sisältö heitä itseään kiinnostaisi TikTokissa.  

Videoiden aiheiksi valikoituivat niin Länsiväylä-lehti, opiskelu kulttuurituotannossa, yhteishaku, Espoon kulttuuritapahtumat tai muut ajankohtaiset aiheet.

Pitkähiuksinen nainen seisoo ulkona ja hänellään on kädessään auki oleva Länsiväylä-lehti. Taustalla tiilirakennus. Kuvakaappaus tiktok-videosta.
Kuvakaappaus Tiktok-videosta.

Vaikka TikTok kanavana on ristiriitainen siihen liittyvien tietoturvaongelmien myötä, on se tällä hetkellä merkittävä foorumi erityisesti nuorten tavoittamiseen.

Hassutteluvideot voivat olla yhtä lailla osa sanomalehteä kuin sarjakuvat tai sanaristikot. Kaupunkilehti Länsiväylän laajentuminen myös Tiktokiin on siis lehdelle luonteva jatkumo, jos siellä on kiinnostava kohderyhmä ja sisällöntuotantotavat sekä prosessit ovat kunnossa.

Haastattelussa kulttuurituottajaopiskelijoiden projektitiimi

Opiskelija Maria Anttonen haastatteli projektiin osallistuneilta kulttuurituottajaopiskelijoiltamme Jenna Moisanderilta, Janina Widbergiltä ja Vilma Ikoselta ja kysyi heidän näkemyksiä projektista sekä yhteistyöstä Länsiväylän kanssa.

  • MA: Mikä on teidän osuutenne projektissa? 

Opiskelijat: “Olemme yksi neljästä pienryhmästä, jotka osallistuvat Tiktokien tekemiseen. Videoiden aiheet ideoitiin ja jaettiin kunkin ryhmän kiinnostuksen mukaan. 

Aiheet ovat ajankohtaisia ja nuoria kiinnostavia, kuten kulttuurinähtävyydet, yhteishaku ja vaalit. Videoilla korostetaan Länsiväylän alueita, ja tuodaan esiin uutisia, mutta humoristisella otteella.

  • Mediassa on puhuttu paljon Tiktokin ongelmallisesta tietoturvasta, tai sen puutteesta. Suomessa Sitra on kieltänyt sovelluksen käytön työasemilla. Mitä mielipiteitä teillä on Tiktokin eettisyydestä?

“Olemme tietoisia asioista, mutta emme ole keskustelleen niistä tarkemmin. Kaikissa somekanavissa on ongelmia. Tiktok on tällä hetkellä esillä.”

  • Mistä syistä päädyitte Tiktokiin sosiaalisena mediana ja miksi Länsiväylän Tiktok-kanava on perustettu?

“Tilaus tuli Länsiväylältä, joka halusi elävöittää sosiaalisen median presenssiään nuorten keskuudessa.”

  • Millaista yhteistyö Länsiväylän kanssa on ollut?

“Hyvin vapaamuotoista ja ammattitaitoomme on luotettu. Olemme saaneet alkuohjeistuksen ja voimme aina konsultoida, eli apua on saatavilla. Viestintä välillämme on ollut todella sujuvaa.” 

  • Miten vakavasti otettava uutisorganisaatio hyödyntää Tiktokia, erittäin suosittua videopalvelua, joka on erikoistunut 15 sekunnin huumoriklippeihin?

“Perustimme ideoinnin siihen mitä jaksaisimme itse katsoa, mutta jätimme värikkään kielenkäytön ja kannanotot pois. Muutoin videoiden toteutus oli täysin vapaata. Otimme vahvasti huomioon kohdeyleisön, emme niinkään sitä miltä Länsiväylä näyttää muissa medioissa.”

“Tiktok on niin oma maailmansa, siellä eivät vakavat videot menesty. Pystyimme näyttämään että Länsiväylä on hauska ja lähestyttävä myös nuorille. Olemme saaneet asiakkaalta positiivista palautetta, vaikka yksi video vaati joitakin muutoksia sanamuotoon.”

  • Entäpä ansaintalogiikka? Sisällöntuotanto maksaa, mikä oli Tiktok-kanavan lanseerauksen budjetti? Maksaako Länsiväylä projektista muutakin kuin lämmintä kättä ja ‘näkyvyyttä’?

“Ei, budjettia ei ole. Saamme opintopisteitä osana kurssia Viestintä- ja kommunikaatio-osaaminen. Kuluja tulee lähinnä bensoista, kun kävimme kuvaamassa kulttuurikohteissa. Valitsimme kuvauspaikat sillä perusteella, että ne olivat ilmaisia.”

  • Minkälaisen vastaanoton olette tähän mennessä saaneet?

“Emme ole vielä saaneet paljon kommentteja kohdeyleisöltä, ainoastaan ystäviltämme. Olemme kuitenkin ehtineet julkaista vain yhden videon haastattelupäivään 16.3.2023 mennessä ja toinen julkaistaan tänään. Projekti kestää kuukauden, ja tällä hetkellä (16.3.) jakoja on 15 ja tykkäyksiä 80.”

  • Mitä muuta haluatte kertoa projektista?

“Oppimme että Tiktok-videot ovat lyhyydestään huolimatta työläitä ja niiden editointi puhelimella oli aikaa vievää. Ja koko projektin laajuuteen kuuluu niin paljon muutakin kuin pelkkä sisällön tuottaminen. Mukaan lukien koko tiimin ja pienryhmien tapaamiset, pitchaussuunnitelma ja sen esittely asiakkaalle, projektisuunnitelma ja sen esittely sekä lopuksi raportti.” 

Tilaustyö sai hyvän palautteen ja opetti tarpeellisia viestintätaitoja

Tiktok on niin oma maailmansa, siellä eivät vakavat videot menesty. Pystyimme näyttämään, että Länsiväylä on hauska ja lähestyttävä myös nuorille. Olemme saaneet tilaajalta positiivista palautetta, vaikka yksi video vaati joitakin muutoksia sanamuotoon”, kommentoivat Jenna Moisander, Janina Widberg ja Vilma Ikonen projektiaan.

Axa Koponen ja Anni Utter kommentoivat projektia seuraavasti:

“Meidän mielestä videon ideointi oli yllättävän helppoa ja todella hauskaa. Myös toteutus tapahtui luontevasti ja voisimme kuvitella, että jatkossakin tekisimme samankaltaisia tehtäviä/työtehtäviä.”

Kuvakkaapuskuva Tiktokista, jossa ruudulla näkyy Espoon kulttuuria esittelevä teksti ja valaistu sisätila, jossa esittelyseiniä.
Kulttuurituotannon opiskelijat esittelevät Tiktok-videoissaan myös Espoon kulttuurikohteita.

Teksti: Paula Kostia, Maria Anttonen, toim. Marika Stam.
Kuvitus: Tiktok-videoista kuvakaappauksia, https://www.tiktok.com/@lansivaylaofficial/video/.

Bannerikuva, jossa nainen katsoo itsestään vasemmalle, käsissään kännykkä ja kahvimuki. Ilme on naurava.
Hae yhteishaussa 30.3.2023 kello 15.00 mennessä. Klikkaa bannerista opintopolku.fi-hakujärjestelmään.
2023-03-29 12:13:34