Kansainvälinen kuurojen viikko 20.-26.9.2021 – Humak juhlistaa viikkoa uutisilla, blogeilla ja postauksilla

Neljä piirrettyä kättä heiluu eri suuntiin. Taustalla puhekuplia.

Kansainvälistä kuurojen viikkoa vietetään vuosittain ympäri maailma syyskuun viimeisellä kokonaisella viikolla. Samaisella viikolla, 63 vuotta sitten, pidettiin ensimmäinen WFD:n (World Federation of the Deaf) kongressi. Siitä juontaakin kansainvälisen kuurojen viikon ajankohta. Viikko huipentuu kansainväliseen viittomakielten päivään, jota vietetään tänä vuonna 23.9.2021. 

World Federation of the Deaf, WFD, julistama tämän vuoden teema on “Celebrating Thriving Deaf Communities – Juhlistetaan kukoistavia kuurojen yhteisöjä ”. Ajatukseen sisältyy ylpeys vahvasta yhtenäisestä maailmanlaajuisesta kuurojen yhteisöstä.

Viittomakielten päivää 23.9.2021 vietetään ihmisoikeuksien tärkeydestä muistuttavalla teemalla  “We sign for Human rights Viitomme ihmisoikeuksien puolesta.  Ihmisoikeuksien ytimessa on oikeus omaan kieleen ja kulttuuriin.

Oranssi-sinivärinen piirrosmainen kuva vedenpinnasta, jolle putoaa vesitippoja ja veden pintaa muodostuu vesiympyröitä.
Kansainvälisen kuurojen viikon teema on tänä vuonna “Celebrating Thriving Deaf Communities – Juhlistetaan kukoistavia kuurojen yhteisöjä Kuvituskuva: Drop, Qimono, Pixabay.

Viittomakieliset Suomessa

Suomessa äidinkielenään viittomakieltä käyttää arviolta 5500 henkilöä. Heistä kuuroja on noin 3000. Kieli- ja kulttuurivähemmistön näkökulmasta katsottuna, viittomakieliset voivat olla kuuroja, huonokuuloisia tai kuulevia. Kuurojen kulttuurin elinehtoina pidetään viittomakieltä ja yhteisöllisyyttä. Arjessa omakieliset kohtaamiset ja yhteisöllisyyden kokemukset ovat usein melko vähäisiä. Niinpä esimerkiksi kuurojen yhdistysten rooli sosiaalisten kohtaamisten, edunvalvonnan ja kulttuurin tarjoajana on suuri. 

Suomessa edistetään kuurojen oikeuksia niin järjestötyön kuin lainsäädännönkin kautta. Vuonna 2015 astui voimaan viittomakielilaki, joka asettaa viranomaisille velvollisuuden edistää viittomakieltä käyttävän mahdollisuuksia käyttää ja saada tietoa omalla kielellään. Laki pyrkii myös lisäämään viranomaisten tietoisuutta viittomakielistä sekä viittomakieltä käyttävistä kieli- ja kulttuuriryhmänä.

Humak oli toteuttamassa Oikeusministeriön asettamaa Viittomakielibarometria, jolla selvitettiin millaisia ovat kielenkäyttäjien kokemuksen viittomakielilain toteutumisesta arjessa. 

Lisää aiheesta: 

https://wfdeaf.org/iwdeaf2021/  (ulkoisille sivuille)
https://www.humak.fi/hankkeet/viittomakielibarometri-2020/ 

Humakin viittomakielenviikon ohjelma

Humak verkkosivuilla julkaisee kuurojen viikon aikana henkilöstön ja opiskelijoiden tuottamia kirjoituksia ja postauksia.

Humakin missiona on rakentaa yhdessä opiskelijoiden, henkilökunnan ja kumppaneiden kanssa inhimillistä yksilön ja yhteisöjen tarpeet huomioivaa maailmaa. Koulutamme osaajia, joilla on rohkeutta puolustaa ihmistä, inhimillisyyttä ja kansalaisoikeuksia.

Oranssipohjainen banneri kuurojen viikosta, jossa graafinen piirros heiluvista käsistä.

Humakin viikko-ohjelma

Maanantai 20.9.2021 Viikon avaus: Uutisjulkaisu ja opiskelijoiden sanapilvi

  • Viikko avataan tällä uutisjulkaisulla, jossa kerrotaan viittomakielen viikon taustasta ja Humakin viikko-ohjelma.
  • Humakin ensimmäistä vuottaan viittomakieltä opiskelevien opiskelijoiden sanapilvi, tuottanut lehtori Liisa Halkosaari.Viittomakielen tulkkausta opiskelevien opiskelijaryhmän sanapilvi:
Keltapohjainen sanapilvi.
Sanapilvi, “Kuurojen yhteisö on…” – Humakin opiskelijat

Tiistai 21.9.2021 Opiskelijablogi

Keskiviikko 22.9.2021 Lehtoriblogi ja video opiskelijakokemuksista

Torstai 23.9.2021 Kansainvälinen maisteritutkinto – EUMASLI

Perjantai 24.9.2021 Lehtoriblogi

Linkkejä tutustuttavaksi

Infoa kansainvälisestä Kuurojen päivästä Kuurojen Liiton sivuilla:
https://kuurojenliitto.fi/ajankohtaista/kansainvalinen-kuurojen-viikko-lahestyy/ 

  • Kuurojen Liitto juhlistaa viikkoa pe 24.9. klo 18–20 lähettämällä viihteellisen juhlalähetyksen suorana osoitteessa: www.kuurojenliitto.fi.

International Day of Deaf People:
https://wfdeaf.org/iwdeaf2021/ 

Ihmisoikeuskeskus:
https://www.ihmisoikeuskeskus.fi/ihmisoikeuskoulutus/tietoa-ja-materiaaleja-teemoitta/viittomakielen-paivat-12-2-ja-23/ (Avautuu ulkoisille sivulle)

Tulossa myöhemmin Humakissa

Yhdessä verkossa! Tulkkauksen ja kommunikaatio-ohjauksen” -työelämäpäivään torstaina 30.9.2021. Tapahtuma pidetään Zoomissa kello 9.00-13.00. 

Puhevammaisten viikko 4.-10.10.2021: Työelämäpäivä 30.9.2021, verkkoseminaari

Tekstit ja toimitus: Lena Segler-Heikkilä, Karoliina Miettinen, Marika Stam.