“Kyllä joku huomaa sun tekemiset” – TAKUtuen saanut kulttuurituottaja (AMK) Jaakko Salo kannustaa

Punaposkinen iloinen piirretty hahmo hymyilee. Hahmolla on päässään kukkaruukku, jossa kasvaa kasvi.

Kulttuurituotannon opinnoista valmistunut Jaakko Salo sai keväällä 2021 TAKU ry:n  TAKUtuki-palkinnon ajankohtaisesta opinnäytetyöstään. Jaakko on monella tapaa oivallinen esimerkki kulttuurialan toimijasta, joka on löytänyt opiskelu- ja työpaikkoja harrastuksiaan ja kiinnostuksiaan sivuavista aiheista. Tekemällä ja verkostoitumalla asiat ovat edenneet.

Jaakko Salon opiskelupaikka kulttuurituottaja (AMK) -opintoihin Humakin Kauniaisten kampuksella varmistui tahdonvoimalla ja kiinnostuksesta alaan. Taustalla Jaakolla oli bändihommia, levyjulkaisuja, keikkamyyntiä ja työ päiväkodissa. Ja kaveri oli hakenut kulttuurituottajaksi.

Alan opiskelupaikka oli ollut tavoitteena jo muutamaan otteeseen. Lopulta opiskelupaikka irtosi erillishaussa, suoritettujen avoimen AMKin väyläopintojen (nyk. polkuopinnot, toim. huom) myötä. Avoimeen AMKiin Jaakko päätyi ilmoittautumaan nähtyään niistä julisteen Humakin valintakokeissa.

Kannatti myös vastata puhelimeen, lukea uutiskirjeet sekä pitää silmät ja korvat avoinna. TAKUtuen hakemiseen Jaakko tarttui viime hetkellä sähköpostiin saapuneeseen TAKU:n uutiskirjeen perusteella. Tieto stipendistä saavutti hänet puhelimitse. Harjoittelu- ja työpaikkoja Jaakolle on kertynyt verkostojen muodostuessa. Opinnäytetyön aiheenkin, Lähiötapahtuma sosiaalisen pääoman rakentajana: Case: Koivukylän Vallaton Yö 2018, taustalla ovat harjoittelut vantaalaisissa tapahtumissa.

TAKUtuki kuluu nyt niin elämiseen kuin levyjen keräämiseen. Jaakolla on pöytälaatikkolevy-yhtiö, jossa hän julkaisee kiinnostavia kavereiden tai oman bändin levyjä. Katujen Äänet (linkki vie ulkoiselle sivulle) -yhtye on toiminut lähes 11 vuotta ja yhtyeen toisen levyn olisi tarkoitus ilmestyä tänä vuonna.

Hymyilevä mies mustapunaruutuisessa kauluspaidassa pitää kädessään stipendiä.
TAKUtuki myönnettiin Jaakko Salolle ajankohtaisesta opinnäytetyöaiheesta. Kuva: TAKU. Kuva: Annika Rossi.

Kaikki irti opiskeluajasta

Jaakko valitsi avoimen AMKin väylältä itseään kiinnostavia opintoja. Suorituksia kertyi eri vuosikurssien tarjonnasta ja Jaakko olisi kaivannut enemmän ohjausta juuri opintojen suunnitteluun. AMK-opintojen suorittaminen ja laajat kirjoitustehtävät olivat uutta. Taustalla hänellä olivat turvallisuus- ja lähihoitajatutkinnot. Opintojen ohessa hän teki myös töitä.

– Lähiopetus oli antoisinta. Opintoja tuli tehtyä paljon verkossa, joka valmisti tulevaan pandemiaan, vaikkei sitä silloin tiennyt.

Tutkinto-opintojen alettua Jaakolla oli tarve “ottaa kaikki irti”. Hän haki opiskelijakunta HUMAKOn jaostoon ja pari humakolaista houkutteli hänet myös sen hallitukseen. Jaakko piti tiivistä opiskelijaporukasta, joka pitää edelleenkin yhteyttä.

– Kiinnosti, kun on tarpeeksi opiskelijoiden kanssa kyräillyt, päästä itse vaikuttamaan, luoda enemmän avointa ja rentoa vuorovaikutusta opiskelijakunnan ja opiskelijoiden välillä.

Ilmoisen hämmästynyt mies lakki päässä kurkistaa jääkaapin ovelta, maitopurkkeja on jääkaapin ovessa.
Jaakkokin on pohtinut kulttuurialan tulevaisuutta ja mahdollisuuksia korona-ajan jälkeen. Kuva: Annika Rossi.

Harjoitteluissa heitettiin suoraan syvään päähän

Vantaalta kotoisin oleva Jaakko oli tehnyt Vernissalla tapahtumia. Kun sieltä haettiin kulttuurituottajaharjoittelijaa, avusti koulu ja hän sai haettua kivaa kesätyötä Koivukylän tapahtumassa.

Syntyi kulttuuriraitti Havukosken nuorisotalolle. Rautkallion isolla lavalla hän toimi ohjelmatuottajana ja fasilitaattorina asukasaktiivien ja Vantaan kaupungin välillä. Vantaan Sanomat kiinnostui paikallistapahtumista.

– Heitettiin heti syvään päähän. Oli mukavaa, että annettiin iso homma vastuulle ja luotettiin tekemiseen.

Ajatus oppariin tuli esimieheltä. Voisiko paikallisella tapahtumalla olla vaikutusta, että sinä viikonloppuna ei ollut yhtään järjestyshäiriötä

Opintojen myötä syntyi kiinnostus kunnalliseen kulttuurityöhön

Opintojensa alussa Jaakko luuli päätyvänsä keikkabuukkaajaksi, mutta kiinnostus on siirtynyt kunnalliseen kulttuurityöhön.

Oli kurssin viimeisiä lähiopetustunteja, kun Riina Koivisto Vantaa-Seura ry:stä ja Tuomas Hulkkonen Vantaan kaupungilta tulivat esittelemään vantaalaisen Helsingan keskiaikapäivän tuotantoa Humakin kulttuurituotannon opiskelijoille.

– Tapahtuma kannettiin kouluun suoraan nenän eteen.

. Keskiaikapäivä tuntui ihan mun jutulta, koska historia kiinnostaa ja raunioita sekä muita historiallisia kohteita on katseltu, Jaakko kertoo.

Koronan myötä Helsingan keskiaikapäivä tuotettiin vuosi sitten verkkomuotoisesti ja tänä vuonna olisi tarkoitus tuottaa livetapahtuma.

Koronan myötä Helsingan keskiaikapäivä tuotettiin vuosi sitten verkkomuotoisesti ja tänä vuonna olisi tarkoitus tuottaa livetapahtuma. Jaakko on mukana toista kertaa, tehden yhteistyötä Vantaa-seuran kanssa.

Opintoihin Jaakko lisäisi enemmänkin lähiopetusta, josta saa teoriapohjaa.

– On tärkeaää mitä luokkahuoneessa tapahtuu. Sieltä saa erilaisia työkaluja, näkemyksiä, etäyhteydellä jää paljon pois, koska oppiminen kumpuaa kaikista, Jaakko pohtii.

Mustaan lakkiin, aurinkolaseihin ja takkiin puettu mies, katsoo sivuun vihreä-sinisessä luontoympäristössä.
Jaakko Salon tulevaisuudessa tiet ovat avoinna monenlaiselle kulttuurityölle ja toimintaympäristöön. Kuva: Annika Rossi.

Usko itseesi ja pidä yllä tekemisen meninkiä

– Opintojen alussa voi tuntua karulta pystymetsältä, mutta koulun aikana verkostot kasvavat. Heti ympärilläkin on luokassa yli 20 ihmistä ja joku asia johtaa toiseen. Pyydetään mukaan juttuihin. Pienistä puroista kasvaa jne, Jaakko pohtii.

Ei kukaan tule hakemaan kotoa hän muistuttaa, ja kannustaa puskemaan omaa hommaa eteenpäin.

– Kyllä joku huomaa sun tekemiset.

Tulevaisuudessa Jaakkoa kiinnostaisivat tutustuminen teatterin ja klassisen musiikin tapahtumiin. Niille alueille olisi hyvä saada kytköksiä.

– Jos oikeasti uskoo, että joku on oma juttu, ei kannata takertua valintakokeisiin. Tekee vaikka kursseja avoimessa. On hyvä, että on erilaisia väyliä ja pääsee vaan tekeemään.

Lue lisää linkeistä:

TAKUtuki-uutinen (avautuu toiselle verkkosivulle)

Opinnäytetyö (avautuu toiselle verkkosivulle)

Teksti: Marika Stam
Kuvat: Annika Rossi

2021-06-03 12:15:06