Kirjahyrrän

Naantalissa 23.5.2015 saakka pyörivä Kirjahyrrä lastenkirjallisuusfestivaali on koonnut kesäiseen Naantaliin lukuisan joukon suomalaisen lastenkirjallisuuden kärkinimiä ja innokkaita nuoria lukijoita. Festivaalin suojelijana toimiva tasavallan presidentin puoliso ja Turun kirjamessujen johtaja Jenni Haukio uskoo, että festivaali vahvistaa lapsille ja nuorille suunnatun kirjallisuuden arvostusta ja asemaa Suomessa.

Kirjahyrrä Naantali
Kirjahyrrä innosti lastenkirjallisuuden todellisia asiantuntijoita runsaslukuisesti eri tilaisuuksiin.

– Naantalin lastenkirjallisuusfestivaalin ydin on kirjallisuudessa ja sen kyvyssä antaa elämyksiä lukijoille. Tapahtuman pääosassa ovat lapset sekä lapsille suunnatut kirjat, kertomusten voima ja merkitys. Tapahtuman tavoitteena on herättää tarinat henkiin ja siirtää ne myös uusille sukupolville, Haukio kirjoittaa tapahtuman verkkosivuilla.

Lastenkirjailijat kohtaavat lukijansa

Festivaali on kerännyt yhteen lukuisan joukon kirjailijoita, jotka keskustelevat tarinoistaan ja kertovat kirjojensa tekemisestä lukijoiden kanssa. Lapset ovat päässeet osallistumaan festivaalin ensimmäisten päivien aikana työpajoihin ja tutustumaan siihen, miten tarinoita kerrotaan.

Kalle Veirto
Sali oli tupaten täynnä, kun kirjailija Kalle Veirto kertoi kirjan kirjoittamisen olevan helppoa kuin pitsan syönti! Kuva: Kirjahyrrä -festivaali.

Tapahtumassa on ohjelmaa myös aikuisille. Tänään on keskusteltu muun muassa siitä, miksi lapselle ääneen lukeminen on tärkeää. IPad ei korvaa kirjan parissa yhdessä vietettyä aikaa ja kielellisen kehityksen ja ymmärtämisen syvenemistä rikkaan ja monipuolisen kirjallisuuden kautta.

Ilman aikuisen panosta lapsi ei innostu lukemaan

Huomenna lauantaina jatketaan lukemisen teemasta ja lukemiseen innostamisesta. Vaikka lukemisen hyödyt ovat ilmeisiä, ollaan sen vähenemisestä oltu huolissaan jo vuosien ajan. Digitaalisten laitteiden ja pelien esiinmarssi kilpailee enenevässä määrin lasten vapaa-ajasta.

Miten tämä vaikuttaa kieleen ja miten vanhemmat voisivat toimia lukemiseen innostajana ovat teemoina huomenna kello 13-14 järjestettävässä Lue lapselle! -keskustelutilaisuudessa, jossa kirjailija Kari Levola ja WSOY:n Kirjallisuussäätuön asiamies Annaliisa Rintala puhuvat lasten lukemaan innostamisesta. Lisäksi teemasta kesksutelee Lasten- ja nuortenkirjallisuuden tutkija ja kirjallisuuskriitikko Päivi Heikkilä-Halttunen, jonka mielestä ilman aikuisten talkoohenkeä kirjallisuuden hyväksi, lasten lukuinto hiipuu.

Lauantain keskustelutilaisuuksissa käsitellään myös lapsille suunnatun tietokirjallisuuden tekemistä ja digitalisaation vaikutusta. Keskustelemassa ovat palkitut lasten- ja nuorten tietokirjailijat Iiris Kalliola, Marjatta Levanto ja Markku Löytönen sekä kriitikko Päivi Heikkilä-Halttunen.

Tapahtuman ohjelmaan – esimerkiksi Risto Räppääjä -kierrosten aikoihin – voi tutustua festivaalin sivulla www.kirjahyrra.fi.

Kirjahyrrä lastenkirjallisuusfestivaali
Kirjallisuus ja niiden kertomat tarinat tempaavan lapset mukaan maailmaansa.

Humak mukana tuotannossa

Kirjahyrrä on maamme ainoa pelkästään lasten- ja nuorten kirjallisuuteen keskittyvä festivaali. Kirjahyrrän toiminnanjohtajana on Humakin yliopettaja FT Pekka Vartiainen. Festivaalin vastaavana tuottajana toimii Miia Liesegang, jonka apuna on kaksi Humakin kulttuurituotannon opiskelijaa, Heidi Korhonen-Tuominen sekä Liina ErgmaOpiskelijat saavat harjoittelustaan kokemusta festivaalituotannosta ja se on nivottu osaksi heidän henkilökohtaista opintosuunnitelmaansa.