Lauren Bouvier matkusti Skotlannista osallistuakseen luennolle Helsingissä: “Humakin COSM-kurssit laajensivat käsitystäni kulttuurista valtavasti”

Iloinen piirretty hahmo, jolla on monta kättä ja ne huitovat eri suuntiin.

Ilmoittautuminen kevään viimeiselle kulttuurin ja kestävän kehityksen opintojaksolle (kulttuurituottaja yamk-opinto) päättyy verkkokaupassamme 27.3.2023. Asiantuntijat ympäri maailmaa ja Suomea ovat kiittäneet COSM-opintoja erittäin hyödylliseksi ja antoiseksi kulttuurituotannon, kulttuuritapahtumien ja taiteen roolia kestävän kehityksen edistämisessä.

Kysyimme viime vuoden toukokuussa kurssille osallistuneen Lauren Bouvier kokemuksia opintojaksoilta. Vaikka kurssin voi suorittaa kokonaan verkossa, Laura hyödynsi mahdollisuuden matkata 1600 kilometriä Skotlannista Helsinkiin COSM-opintojen perässä kuultuaan, että kurssin viimeinen luento pidettäisiin mahdollisesti kasvotusten paikan päällä.

Lauren tarttui tilaisuuteen syventääkseen alansa tietämystä, kasvattaakseen itseluottamusta matkustamiseen ja tutustuakseen uuteen kulttuuriin. Lopussa käteen jäi uusi, laajempi käsitys kulttuurista.

Tammikuussa 2022 Lauren Bouvierin sähköpostiin kilahti viesti, jossa pyydettiin Edinburghin Queen Margaret Universityn (QMU) Arts, Festival and Cultural Management -maisteriohjelman opiskelijoita tutustumaan ja osallistumaan COSM-kursseihin Humanistisen ammattikorkeakoulun kautta. Luettuaan kuvauksen, QMU-opiskelija Lauren tiesi, että ohjelma sopi hänelle hyvin. Kurssien aihealueet vastasivat täysin hänen kiinnostuksen kohteitansa: festivaalituotanto, organisaatiojohtajuus ja kestävät käytännöt.


Culture, Organisation & Sustainability Management, lyhyesti COSM, on sarja kursseja, joiden tarkoituksena on avartaa näkemystä kulttuurituotannon ja -järjestöjen kestävästä kehityksestä. COSM koostuu kolmesta kurssista, joista jokainen keskittyy kulttuurin ja kestävyyden eri osa-alueisiin. Kursseja yhdistää keskeinen ajatus uusien ja kestävien luovien prosessien kehittämisestä.

A Woman
Kestävä kulttuurituotanto on teemana Humakin maisteritason COSM-kursseilla, jotka ovat avoimia kaikille. Voit rekisteröityä opinstojaksolle kuvaa klikkamalla.

1600 kilometriä laajan, monipuolisen ja kansainvälisen COSMin vuoksi

Laurenin kiinnostus COSMia kohtaan kasvoi valtavasti, kun hän sai tietää, kuinka laaja kattavuus ohjelmalla on ympäri maailmaa. Opiskelijat ja luennoitsijat edustavat lukuisia eri maita ja kokemuksia.

“Kulttuuriteorioiden tietämykseni ja viitekehykseni luonnollinen eteneminen sisälsi COSM-kurssimoduulin sisällön”, Lauren selittää.

Kun Lauren aloitti kurssin, lehtori Marcin Poprawski mainitsi, että kurssin viimeinen tapaaminen voitaisiin mahdollisesti pitää paikan päällä kasvotusten. Vaikka Skotlannin ja Helsingin välillä oli 1600 kilometrin matka, Lauren halusi osallistua. Hänen apunaan oli The Student & Vice-Chancellor’s Development Fund -rahasto, jonka kautta QMU:n alumnit tukevat nykyisiä opiskelijoita akateemisten, henkilökohtaisten ja ammatillisten tavoitteiden saavuttamisessa.

“Apurahan hakeminen antoi minulle mahdollisuuden suunnitella ja valmistella matkani hyvissä ajoin”, kertoo Lauren.

Suuri, valkoinen Helsinki-kyltti, jonka taustalla on sininen taivas ja vihertävä puisto. Kyltin alla seisoo ruskeahiuksinen nainen, jolla on päällään huppari ja farkut.
Yhdysvalloista Skotlantiin muuttamista lukuun ottamatta matka Helsinkiin oli Laurenin ensimmäinen matka yksin.

Fyysinen läsnäolo kannatti pitkästä matkasta huolimatta

Helsingissä Lauren sai tavata kasvokkain muita opiskelijoita sekä opetushenkilöstöä. Marcin Poprawski piti neljän tunnin luennon, johon osallistui opiskelijoita sekä verkon kautta että paikan päällä. Laurenin kokemus sai uuden ulottuvuuden, kun hän pääsi esittelemään ryhmäprojektiansa muiden huoneessa läsnä olevien jäsenten kanssa.

“Neljä luentoa menivät tosi nopeasti paikan päällä”, Lauren sanoo. “Keskustelut olivat mielestäni vahvempia kuin verkossa.”

Lisäksi Lauren sai tavata Marcinin henkilökohtaisesti keskustellakseen kurssista ja seuraavista vaiheista – kokemus, joka hänen mielestään olisi täysin erilainen verkossa. Laurenin mukaan COSM-sarjan sisällöt integroituvat hänen tulevaisuuteensa taide- ja kulttuurialalla.

“Käsitykseni kulttuurista on laajentunut valtavasti, mikä tukee tulevaa akateemista työtäni”, hän lisää. “Uskon, että mahdollisuus osallistua kursseille on tukenut myös muita akateemisia projektejani.”

Taideteos vitriinissä.
Helsingissä Lauren piti erityisesti nykytaiteen museo Kiasmasta sekä Helsingin keskustakirjasto Oodista.

Helsingin kokeminen ensimmäistä kertaa

Lauren pääsi tutustumaan myös Helsingin kaupunkiin. Matkansa aikana hän vieraili museoissa ja gallerioissa, kuten Kiasmassa, Amos Rexissä, Helsingin museossa ja Vantaan taidegalleriassa. Lisäksi hän vieraili muun muassa Helsingin tuomiokirkossa, Uspenskin katedraalissa, Suomenlinnassa ja Sibelius-monumentilla. Lauren vieraili myös Oodin kirjastossa ja oli yllättynyt ja vaikuttunut saatavilla olevien resurssien laajuudesta.

”Oodissa oma suosikkini oli soittimien vuokrauspalvelu”, Lauren kertoo. “Arkkitehtonisesti rakennus loi omanlaisensa suunnattoman olemuksen ja sisälsi erilaisia palveluita.”

Kirjaston jälkeen Lauren vieraili nykytaiteen museo Kiasmassa.

“Yksi keskeinen ero aiempien kokemusteni välillä Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa on audiovisuaalisten näyttelyiden saatavuus”, Lauren selittää. ”Kiasmassa oli vähintään yksi audiovisuaalinen näyttely kerrosta kohden. Museossa edustettuina olevien medioiden valikoima oli uskomaton.”

Kaiken kaikkiaan koko kokemus on ollut Laurenille positiivinen monella eri tapaa.

”Jos kurssin opiskelijalla on mahdollisuus tavata tiimiä ja nähdä Helsinki, suosittelen sitä lämpimästi”, Lauren sanoo. “Oli ilo tavata kaikki ja nähdä Helsinki.”

Kuva Sibelius-monumentista kallion päällä. Taustalla on sininen taivas sekä vihreitä puita.
Lauren kävi myös katsomassa Sibelius-monumenttia ja oli vaikuttunut julkisesta liikenteestä.

Lue lisää Laurenin matkasta hänen blogikirjoituksestaan.


Teksti: Lauren Bouvier, Mari Ervasti, julkaistu ensimmäisen kerran Humakin verkkosivuilla 28.6.2022, päivitetty 23.3.2023

Käännös: Mari Ervasti

2023-03-23 14:20:16